Partner sekcie:
  • CAD Studio

Bivak Luca Pasqualettiho v Alpách

Hrebeň Morion v severozápadných talianskych Alpách je tvorený tuctami strmých vrcholov, ktoré siahajú až do výšky 3 500 m n. m. Má skvelú polohu v krajine, ponúka nádherné výhľady na Mont Vélan, Matterhorn a skupinu vrcholov Mont Blanc. Ostrý a krásny hrebeň je často ponorený do divokého počasia, čo robí z jeho nepreskúmaných trás veľké, ale veľmi nebezpečné lákadlo.

Aj dnes je len málo ľudí, ktorí si trúfnu uspieť na tejto skutočne náročnej vysokohorskej ceste, ktorá si vyžaduje najmenej dva dni vrcholového horolezectva na trasách s náročnosťou AD+/D-.

Záchytný bod

Pomôcť odvážlivcom prekonať výzvu a možno im aj zachrániť životy, to je úloha nového bivaku umiestneného v blízkosti sedla medzi vrchmi Punta Gaia a Becca Crevaye. Leží v nadmorskej výške približne 3 290 m, na skalnej rímse v exponovanom teréne. Dá sa naň dostať za približne 5 – 6 hodín od chaty Kréta Sèche alebo od bivaku Regondi.

Celý objekt je kotvený pomocov ocele tak aby po ňom v prípade rozobratia nezostala ani stopa.
Celý objekt je kotvený pomocov ocele tak aby po ňom v prípade rozobratia nezostala ani stopa. |

Spojenie veľkej nadmorskej výšky, drsného terénu a citlivého ekosystému si vyžiadal dôkladné zváženie a naplánovanie každého kroku. Prvotný nápad prišiel od rodiny Pasquelatti (bivak je pomenovaný po ich synovi Lucovi, ktorý tragicky zahynul v horách v roku 2014), kultúrneho združenia regiónu Cantieri d’Alta Quota a dobrovoľníckeho združenia Montagna Sarvadza. Celý proces prebiehal viac-menej svojpomocne, vďaka veľkorysosti sponzorov a nadšeniu dobrovoľníkov.

Výzva

Realizácia bivaku v ťažkom prostredí, kde sa strieda exponovaná hornina s ľadovcami, bola mimoriadnou dizajnérskou výzvou. Konštrukcia musí odolať pôsobeniu extrémnych podmienok (teploty pod -20 °C, rýchlosť vetra až 200 km/h, silné zrážky), musela byť jednoduchá na realizáciu, a pritom poskytnúť maximálnu funkčnosť aj odolnosť.

V súlade s filozofiou minimálneho vplyvu na životné prostredie je bivak navrhnutý ako úplne reverzibilný, je možné ho bez zvyšku rozobrať a odniesť. Všetky komponenty boli namontované suchým procesom a bez použitia betónu. Sú recyklovateľné a ekologicky certifikované.

Vysoká kvalita materiálov a povrchových úprav zaručuje trvanlivosť a odolnosť proti opotrebovaniu, zachováva pohodlie pri bývaní a uľahčuje budúcu údržbu. Každá zložka musela byť dimenzovaná na základe toho, ako sa s ňou malo manipulovať počas záverečnej fázy prepravy, kladenia a montáže.

Priečny rez a pôdorys
Priečny rez a pôdorys |

Víťazstvo

Bivak stojí na oceľových základoch, ukotvených do skaly bez použitia betónu tak, aby ich bolo možné rozobrať bez poškodenia terénu. Je vyrobený z kompozitných sendvičových panelov z dreva a ocele, ktoré sú navrhnuté ako skladačka zo štyroch kusov. Celá stavba bola kompletne prefabrikovaná, kompletizácia na mieste trvala len jeden deň.

Archetypálna forma s ostrými hranami viac zodpovedá zúbkovanej geomorfológii hrebeňa. Sivý tón kovového plášťa ladí s okolitými skalami. Naproti tomu interiér je navrhnutý ako útulné útočisko. Vchod je umiestnený zboku a dispozične delí bivak na dennú a nočnú časť. Dennej časti dominuje panoramatické okno orientované na východ, čo znamená okrem nádherného výhľadu na Matter­horn aj viac solárnych ziskov.

Okno aj vchod chráni pred vetrom predĺženie kovového plášťa. Pri dverách sú v závetrí umiestnené zarážky na odkladanie palíc, stúpačiek a mačiek. Obytná časť poskytuje stôl pre osem osôb a veľa priestoru na odkladanie výbavy, ktorý je integrovaný priamo do stien. Nočnú časť tvoria dve drevené plošiny s matracmi, ktoré poskytujú celkovo osem miest na spanie.

Bivak je vybavený malým solárnym panelom s batériou, ktorý dodáva energiu osvetleniu. Bivak bol zostavený už v lete v roku 2017 v miestnej stolárskej dielni, prípravy základov sa však podarilo dokončiť až v lete 2018. Dva tímy v akcii, jeden na mieste a druhý dole, uskutočnili montáž za jediný pracovný deň.

Jednotlivé diely bivaku vyviezol na miesto vrtuľník. Samotná realizácia sa nakoniec ukázala aj ako skvelý spoločenský katalyzátor, ktorý spojil špecialistov, miestnych nadšencov aj profesionálov. S malými zdrojmi sa im podarilo vybudovať náročnú stavbu, ktorá umožní objaviť tak nádherné a divoké územie.

Montáž na mieste trvala jeden deň.
Montáž na mieste trvala jeden deň. |
BIVAK LUCA PASQUALETTIHO
Miesto: Becca Crevaye, Valpelline, Taliansko
Nadmorská výška: 3 280 m n. m.
Architekt: Roberto Dini, Stefano Girodo
Spolupráca: LEAPfactory
Investor: Espri Sarvadzo
Plocha: 7 m2
Realizácia: 10. 9. 2018
Text: Karolína Barényi
Foto: Grzegorz Grodzicki

Článok  bol uverejnený v časopise ASB 1-2/2019.

Komentáre