Do lesa len na vstupenky

Štadión Wörthersee je najmodernejším štadiónom Rakúska

Štadión Wörthersee je najmodernejším štadiónom Rakúska a bol oficiálne otvorený v Klagenfurte v septembri 2007. Domov klubu SK Austria Klagenfurt má kapacitu 30 000 divákov, ktorým sa 8. septembra 2019 naskytol nečakaný pohľad. Štadión sa premenil na les. Takmer 300 stromov, niektoré s váhou dosahujúcou 6 ton, zasadili v rámci inštalácie FOR FOREST Nekonečná príťažlivosť prírody.

Za jej návrhom stojí umelec Klaus Littmann. Inšpiroval sa dystopickou kresbou rakúskeho architekta Maxa Peintnera a spolu s krajinnými architektmi zo štúdia Enea Landscape Architecture navrhli monumentálnu dočasnú inštaláciu.

Jej cieľom je spochybniť naše vnímanie prírody. Stáva sa akýmsi pamätníkom budúcnosti, ktorý nám pripomína, že to, čo často považujeme za samozrejmosť, sa môže jedného dňa nachádzať iba v osobitne určených priestoroch. Ako napríklad zvieratá v zoo. Po ukončení inštalácie les presadili natrvalo vedľa štadióna.

TEXT: Karolína Balášková
FOTO : unimo

Komentáre