Partner sekcie:
  • PRESBETON
  • SAUTER

Stirlingova cena 2019

Ocenenie pomenované po Jamesovi Stirlingovi udeľuje The Royal Institute of British Architects (RIBA) od roku 1996. Je najprestížnejšou cenou za architektúru v Spojenom kráľovstve a vyhrávajú ho budovy, ktoré sú významným prínosom do britskej architektúry.

Víťaz tohto ročníka je nenápadný mestský development sociálne dostupného bývania. Tehlové domčeky na Goldsmith Street v Norwichi však v sebe skrývajú silný odkaz.

Porota, ktorej predsedala Julia Barfieldová, vyhlásila: „Goldsmith Street je skromné majstrovské dielo. Je to vysokokvalitná architektúra vo svojej najčistejšej environmentálne a sociálne uvedomelej podobe. Za nenápadnými krémovými fasádami sú dokonale premyslené a vysokoudržateľné domy – neuveriteľný úspech vo výstavbe tohto typu. Ide o sociálne bývanie, na ktorom sa pracovalo posledných desať rokov. Ambiciózny a premyslený projekt priestranných a nízkoenergetických mestských bytov by mal byť normou pre všetky podobné stavby.“

Zlatnícka ulica

Goldsmith Street sa skladá z takmer 100 domov s ultranízkou spotrebou energie. Za návrhom stojí architektonické štúdio Mikhail Riches v spolupráci s Cathy Hawleyovou. Klientom bola radnica východoanglického mesta Norwich.

Na rozdiel od výškových bytových domov dominujúcich v okolí je Goldsmith Street usporiadaná do siedmich terasových blokov. Inšpirovala sa aj viktoriánskym ulicami neďalekej štvrte Golden Triangle. Rad dvojposchodových domov na konci ulice uzatvárajú trojpodlažné jednotky.

Každý z domov má vlastné vchodové dvere, veľkorysý vstupný priestor pre detské kočíky aj bicykle a vlastný balkón. Zadné záhrady majú spoločnú bezpečnú uličku, v ktorej sa môžu deti spolu hrať. Cez stred „panstva“ vedie kolmý upravený chodník na spoločné komunitné stretnutia.

Parkovanie bolo posunuté na vonkajšie okraje zástavby, čím sa zabezpečilo, že ulice patria ľuďom, nie ich autám. „Goldsmith Street je priekopníckym projektom a vynikajúcim prínosom pre britskú architektúru,“ pokračuje predsedníčka poroty Julia Barfieldová. „Viac ako štvrtina miesta je komunálnym priestorom. Podporuje vytvorenie silno spojenej komunity a sociálnu súdržnosť.”

Energie a tradícia

Goldsmith Street spĺňa prísne nemecké environmentálne štandardy „Passivhaus“. Pozoruhodné, najmä v prípade takejto zahustenej masovej bytovej výstavby. Pasívna schéma solárnych energetických ziskov je navrhnutá tak, aby hlavne minimalizovala účty za vykurovanie.

Ročné náklady na energiu sa odhadujú o 70 % nižšie ako v prípade priemernej domácnosti. Aby sa maximalizoval zisk zo slnečnej energie, všetky domy smerujú na juh. Všetky steny sú hrubé viac ako 600 mm, vďaka čomu sú schopné akumulovať teplo počas dňa a v noci ho pomaly uvoľňovať.

Strechy sú naklonené pod uhlom 15 stupňov, aby terasy neblokovali slnečné žiarenie domom na ulici za nimi. Dokonca aj tie najmenšie detaily boli starostlivo zvážené: poštové schránky sú zabudované do vonkajších veránd, nie do predných dverí, aby sa znížilo riziko prievanu, a perforované hliníkové svetlolamy chránia okná a dvere pred prehrievaním.

Paleta stavebných materiálov odkazuje na históriu Norwicha. Lesklé čierne strešné krytiny sú odkazom na holandské obchodné prepojenia mesta. Krémové hlinené tehly sú zas podobné viktoriánskym domom v okolí. Okná tiež zachovávajú viktoriánsku proporciu, čo ale nebolo v zhode s požiadavkami pasívneho domu.

Architekti preto vyvinuli detail zapusteného osadenia, ktoré vytvára dojem oveľa väčšieho otvoru, ale obmedzuje množstvo skla. Na mieru vyrobené záhradné brány z oceľovej siete a pestrofarebné predné dvere dávajú každému domu výrazný punc individuality a osobného vlastníctva.

Zadné dvory spája spoločná bezpečná ulička.
Zadné dvory spája spoločná bezpečná ulička. |

Príklad hodný nasledovania

Predseda RIBA Alan Jones o projekte povedal: „Zoči-voči globálnej klimatickej kríze, najhoršej kríze aj v oblasti bývania za celé generácie, ktorá ochromuje lokálne aj štátne vlády, je Goldsmith Street majákom nádeje. Za zmienku stojí nielen ako systém sociálneho bývania, ktoré dbá na ekologický rozvoj, ale je priekopníckym príkladom pre ostatné miestne samosprávy.“

„Nestáva sa často, aby sme pracovali na projekte tak úzko prepojenom s tým, čo je podľa nás dôležité: budovy, ktoré ľudia milujú a ktoré zároveň nezaťažujú životné prostredie,“ hovorí architekt David Michail, zakladateľ ateliéru Michail Riches.

„Dúfame, že ďalšie mestá sa budú inšpirovať. Možno poskytnúť krásny domov za prijateľnú cenu ľuďom, ktorí ho najviac potrebujú. Úspech Goldsmith Street je toho dôkazom. Ďakujeme mestskej rade Norwicha za jej odhodlanie a podporu. Veríme, že nájomníci mestského bývania si zaslúžia skvelý dizajn.“

V porote Stirlingovej ceny 2019 zasadali: predsedníčka Julia Barfield, prezident RIBA Alan Jones, víťaz Stirlingovej ceny 2018 Michael Jones z ateliéru Foster + Partners, Lay Assessor, Kathy Gee a Zac Monro. Ako poradca pre udržateľný dizajn porote pomáhal architekt Gary Clark.

Medzi finalistov sa dostali: rezidencia Cork House v Berkshire (Matthew Barnett Howland, Dido Milne, Oliver Wilton), stanica London Bridge (Grimshaw), Opera Nevilla Holta v Leicestershire (Witherford Watson Mann Architects), liehovar a návštevnícke centrum The Macallan Distillery and Visitor Experience v Moray (Rogers Stirk Harbour + Partners) a návštevnícke centrum The Weston v Yorkshire Sculpture Parku (Feilden Fowles Architects).

Text: Karolína Balášková
Foto: RIBA, Tim Crocker

Článok bol uverejnený v časopise ASB 1-2/2020.

Komentáre