Rodinný dom v Španielsku: ohľaduplná rekonštrukcia s dôrazom na materiálnosť

Renovácia z pera Fuertes-Penedo Arquitectos z roku 2018, situovaná v španielskom prímorskom meste Muros vo štvrti Muraflores, netradične spojila betón a kameň.

Rekonštrukcia býva často komplikovanejšia ako stavba nového domu. Ak sa však pri jej návrhu spojí porozumenie k okoliu a jednoduchosť, výsledok môže byť zaujímavý.

Pôvodný stav

Časť Muraflores si ešte zachovala tradičný charakter osídľovania. Popri kamenných obydliach tu nájdete aj množstvo malých sýpok, v ktorých sa sušila a uskladňovala úroda kukurice.

Starý vidiecky dom stojí na strmom pozemku. Pôvodne ho tvorili dve spojené kamenné objemy – išlo o autentickú schému galícijského bývania. V jednej miestnosti bola stajňa, v druhej kuchyňa s rúrou a kamenným chladičom.

Po čase pribudla aj tretia časť, ktorá však úplne odlišným materiálom razantne zmenila pôvodný charakter stavby. Neskoršie úpravy síce ochránili dom pred vetrom, znemožnili však naplno využiť existujúce výhľady. Interiér sa rozdelil na malé a tmavé priestory.

Architektonický návrh sa zameral na využitie potenciálu miesta. Zohľadnil atmosféru a mierku mestského jadra, zachovaný stav domu, materiálnosť kameňa, výhľady na vodu a prirodzené svetlo.

Pôvodne dom tvorili dve spojené kamenné objemy.
Pôvodne dom tvorili dve spojené kamenné objemy. | Zdroj: Héctor Santos-Díez

Symbióza kameňa a betónu

Dve najstaršie časti domu architekti zachovali a očistili od povrchových nánosov omietky. Tretiu, sekundárnu, zbúrali a na jej základoch vybudovali neúplnú kamennú zostavu, kde umiestnili vchod do domu a malý okenný otvor. Zvyšok dostavby tvorí pohľadový betón pripomínajúci štruktúru dreveného obkladu. Týmto spôsobom sa všetky objemy vizuálne scelili a prepojili.

Použité materiály dom vizuálne scelili a prepojili.
Použité materiály dom vizuálne scelili a prepojili. | Zdroj: Héctor Santos-Díez

Minimalistický interiér

Zjednocujúcim prvkom interiéru je drevo z galícijskej borovice použité na podlahách. Snehobiele priečky a nábytky vytvárajú nerušivý kontrast k surovému kameňu a betónu.

V kamennej časti domu ostali izby podľa predošlého rozdelenia. Betónová dostavba však obsahuje veľké miestnosti a panoramatické okná s výhľadmi do okolia. Vzniknutý priestor je tak aj napriek rôznym výškovým stupňom plynulý, no zároveň rôznorodý, čím si zachováva jedinečný charakter.

V pozinkovanej streche sú umiestnené tri kruhové svetlíky rôznych rozmerov, ktoré zabezpečujú ďalší prísun prirodzeného svetla do jedálne, sprchy a do starých stajní. 

Zjednocujúcim prvkom interiéru je drevo z galícijskej borovice použité na podlahách.
Zjednocujúcim prvkom interiéru je drevo z galícijskej borovice použité na podlahách. | Zdroj: Héctor Santos-Díez

RODINNÝ DOM V ŠPANIELSKU

Autor: Fuertes-Penedo Arquitectos
Klient: súkromný
Miesto: štvrť Miraflores v meste Muros, Španielsko
Celková plocha: 219 m2
Návrh a výstavba: 2016 – 2018
Architektúra a dizajn: Óscar Fuertes Dopico, Iago Fernández Penedo
Spolupráca: Jorge Fernández Alonso
Stavebná inžinierka: Carmen Lousame López
Fotografie: Héctor Santos-Díez

Denisa Hudáková
KategórieRodinné domyZnačky