Partner sekcie:
  • ABB

Rekonštrukcia vidieckej chalupy pre viaceré generácie

image 75779 25 v1

Prečo nevyužiť to, čo ponúka pôvodná stavba? Predovšetkým ak ide o usadlosť s tradičnými architektonickými prvkami? Rekonštrukcia chalupy v Južných Čechách je dôkazom toho, že nie vždy je nevyhnutné búrať, aby sa zväčšila obytná kapacita a zvýšil úžitkový komfort.

Predmetom rekonštrukcie dedinskej usadlosti v Južných Čechách bolo rozšírenie jej obytnej kapacity a zvýšenie úžitkového komfortu na celoročné využitie. Dôraz sa kládol na moderné poňatie úprav a citlivý prístup k zachovaniu pôvodných prvkov, celkového architektonického rázu a atmosféry. Statok je tradične usporiadaný okolo vnútorného dvora. Tri objekty sú zostavené do tvaru písmena U a uzatvorené obvodovým múrom so vstupnou bránou.

Pri rekonštrukcii sa dôraz kládol na moderné poňatie úprav a citlivý prístup k zachovaniu pôvodných prvkov, celkového architektonického rázu a atmosféry.

Všetci sa stretnú v kuchyni

Hlavným zadaním bolo vytvorenie dvoch súkromných a zároveň vzájomne prepojiteľných obytných jednotiek, ktoré by mohli využívať viaceré generácie. Samostatnosť je vedome porušená ponechaním jedinej kuchyne. Obyvatelia sa tak stretávajú v pôvodnej izbe pri kozube. Prarodičia využívajú spodnú úroveň pôvodnej chalupy. Rodičia s dieťaťom zas podkrovie a vstavbu realizovanú do kríženia chalupy a existujúcej stodoly.

Aj keď ide o dom, v ktorom žijú viaceré generácie, samostatnosť bola vedome porušená ponechaním jedinej kuchyne.

V stodole budú pozerať filmy

V mieste kríženia sa na prízemie umiestnila vstupná hala so schodiskom, šatňa, technická miestnosť, kúpeľňa a detská izba orientovaná zasklením do stodoly a východnej záhrady.

Detská izba je orientovaná zasklením do stodoly a východnej záhrady.

V podkroví je situovaná spálňa s kúpeľňou, ateliér a priestor galérie, ktorý umožňuje optické prepojenie so stodolou. Stodola sa vyčistila a presvetlila priehľadnými škridlami. Priestor stodoly je určený na detské hry, rodinné posedenia, oslavy a sledovanie filmov z pódia, ktoré vzniklo zaizolovaním schodiska vedúceho do pivnice pod stodolou.

V podkroví vstavby je situovaná spálňa...

Priestor stodoly je určený na detské hry, rodinné posedenia, oslavy.

Prízemie južného malého objektu má slúžiť ako pracovňa so samostatnou kúpeľňou a v jednej časti je ponechaná záhradná garáž. Podkrovný priestor je prestavaný na izbu pre hostí s vlastnou kúpeľňou a vstupným priestorom.

Ďalšie zaujímave články:

Rekonštrukcia vidieckeho domu v Jabloňovciach

Vidiecka stodola dostala druhý dych

Názov projektu: Rekonštrukcia usadlosti v Južných Čechách
Architektonický návrh: združenie skvadra
Architekti: Ing. arch. Ondřej Volný, Ing. arch. MgA. Milena Kubiszová
Realizácia: november 2013

TEXT: skvadra, wad
FOTO: Daniela Dostálková

Komentáre