Partneri sekcie:

Rekonštrukcia atypického domu

image 78161 25 v1

Vytvoriť efektívny a zároveň estetický rodinný príbytok v obmedzenom priestore veľkomesta môže byť veľkou výzvou. Takúto výzvu prijalo architektonické štúdio KHUÔN a v najväčšom vietnamskom meste vytvorilo útulný domov pre trojčlennú rodinu.

Dom sa nachádza v úzkej uličke San Goi a je husto obklopený okolitými budovami. Z nesúrodého prostredia vyčnieva svojím atypickým tvarom. So šírkou 2,5 m a dĺžkou 6,5 m patrí k menším domom. Výhodou je však jeho výška a tvar – vďaka nim bolo možné vytvoriť viaceré poschodia a využiť každý štvorcový centimeter tak, aby popri bežných činnostiach bol zabezpečený aj dostatok úložného priestoru či svieži balkón plný zelene.

Prízemie tvorí „jedna“ miestnosť – kuchyňa spojená s jedálňou a obývačkou. Zaujímavým prvkom, ktorý je prítomný nielen v kuchyni, ale aj v ostatných častiach domu, je vyvýšená podlaha poskytujúca dostatok úložného priestoru. V kuchyni je okrem toho základom pre stôl, ktorý v prípade potreby „vyrastie“ zo zeme. Celý dom je zariadený účelne a jednoducho a inak to nie je ani v úhľadnej kuchyni. Prevládajú farby ako biela, čierna a prírodné dekory dreva či bambusu. V exteriéri je dom obložený drobným belasým obkladom.

Z prízemia sa dostaneme na medziposchodie, kde nájdeme kúpeľňu a oproti nej rodičovskú spálňu. Spálňové priestory nie sú striktne predelené celými stavanými priečkami, oddeľuje ich len doplňujúca mohutná bambusová posuvná stena.

Na poschodí, kde je spálňa a kúpeľňa, nájdeme aj dlhý úzky sklom zastrešený balkón, ktorý je do polovice naplnený zeleňou, pričom druhú polovicu prekrýva vzorovaná betónová stena. Zeleň spríjemňuje výhľad z rodičovskej spálne a kontrastná betónová stena zasa zabezpečuje v kúpeľni dostatočné súkromie. Stena vďaka perforovanému vzorovému riešeniu uchráni majiteľov od zvedavých pohľadov susedov a zároveň prepustí dostatok svetelného toku.

Najvyššie poschodie patrí detskej izbe. Tá je podkrovná, čiže má najvyšší strop a je dostatočne presvetlená. Celý dom je plný svetla vďaka rozličným oknám a svetlíkom v rôznych veľkostiach. Na prízemí sa o prísun prirodzeného svetla stará aj sklobetónová časť inštalovaná do fasády. Chodbu, resp. schodiská pekne osvetľuje strešné okno, nad ktorým sa nachádza koruna sviežeho zeleného stromu.

Prehľad:

Lokalita: Tân Bình, Hočiminovo mesto, Vietnam
Architekt: KHUÔN Studio
Typ: Rezidenčný privátny projekt
Rok realizácie: 2015

Text: Anna Martausová

Foto: Thietvu, Trung
Zdroj: architizer.com