Priestorovo bohatý pasívny dom s vnútornou dynamikou

image 89195 25 v1

V Žďári nad Sázavou vyrástol jednopodlažný podpivničený dom, ktorý je pasívnou drevostavbou s difúzne otvorenou konštrukciou. Je výsledkom komplikovanejšieho zadania, a tak museli architekti zo štúdia vašiarchitekti.cz dbať o to, aby nedošlo k roztriešteniu jednotlivých hmôt celku.

Vnútorne diferencovaný a bohatý

„Našou tézou bolo vytvoriť čo najkompaktnejší objem z exteriéru, ktorý je vnútorne diferencovaný a bohatý. Hlavnou témou interiéru je práca so striedajúcim sa meradlom, so stlačením a uvoľnením. Dynamika priestoru je umocnená použitím syntaxe 90 × 90 × 80 × 100 a vychádza z pootočenia záhradnej steny podľa pohybu slnka. Na vytvorenie presnej pozície sme použili optimalizáciu pomocou genetického algoritmu,“ vysvetľuje architekt Jiří Vítek.

Zo všetkých izieb na terasu

Hoci dom navonok pôsobí industriálne a možno až chladne, interiér je podstatne prívetivejší. Kombinácia bielej a teplého dreva priestor prevzdušňuje a zmäkčuje. Veľmi príjemnou časťou domu je otvorená terasa s drevenou palubou v trojuholníkovom tvare, ktorá sa dá podľa potreby zastrieť pevnými roletami, smerujúca do záhrady. Na túto terasu sa dá vyjsť nielen zo spoločenskej miestnosti, ale aj z ostatných izieb. V celom dome je tiež vďaka svetlíkom vytvorená zaujímavá hra svetla a tieňov.

Oddelení od ulice

Dispozičné riešenie pozostáva z vytvorenia súkromnej a spoločenskej časti. Smerom do ulice je vložený blok obslužných priestorov, a teda garáž, dielňa, sklady. Vstupná hala vedie do spoločenskej časti, ktorú tvorí obývacia izba s jedálňou a kuchynským kútom, predelená točitým schodiskom. Na strednú časť domu nadväzuje súkromný blok rodičov, ktorý tvorí kúpeľňa, šatňa a spálňa. Detské izby sa nachádzajú v juhozápadnej časti domu a sú orientované na záhradu.

Keď sa priestor stáva tekutým

V prevýšenej pultovej časti strechy je umiestnená galéria s knižnicou, ktorá je prístupná zo spoločenského priestoru točitým schodiskom. Vstup do obytnej časti začína „stlačením“ pod galériou a „okamžitým uvoľnením“ pri vstupe do obytného priestoru. Jedáleň graduje prevýšením až 6 m v hrebeni. Aby jednotlivé priestory nepôsobili disharmonicky a drsne, hladkosť prechodu obytného priestoru do jedálne je artikulovaná zaobleným rohom. Vzniká tzv. tekutosť priestoru.

„Dôležitým prvkom bola prístupová časť k miestnostiam, ktorá je prelomená nikami, s umiestnením lavíc a osvetlením individuálnych „paternov“. Prevádzkovo priestor umožňuje semiprivátne stretávanie sa užívateľov. Galéria je diferencovaná vložením knižnice, vrchná časť umožňuje výhľady za horizont,“ charakterizujú ďalšie špecifiká stavby jej autori.

V pivnici sklad a technika

Jednopodlažný dom prikrytý dvoma pultovými strechami je zateplený pomocou drevovlákna, fasáda je vytvorená z dosák Equitone. Podpivničenie domu je len čiastočné, nachádza sa tu skladová miestnosť a technologická časť domu. Južná stena domu bola uzatvorená s ohľadom na budúce susedstvo a tiež ochranu súkromia obyvateľov domu. Vstup do domu je riešený jednoducho a nenápadne, nachádza sa zasunutý za bránami dvojgaráže.

RD Žďár nad Sázavou v kocke

Autor: Ing. arch. Ing. Jiří Vítek
Stavebná časť: Ing. Jiří Železný/vašiarchitekti.cz
Spolupráca na interiéri: Ing. arch. Dana Raková
Lokalita: Žďár nad Sázavou, Česká republika
Projekt: 2012 až 2013
Realizácia: 2013 až 2015
Dodávateľ: WOODSYSTEM
Celková zastavaná plocha: 300 m2

Text: Sabína Zavarská
Foto: Pavel Hroch