Partneri sekcie:

Hra na skrývačku. Keď architektúra splýva s lesom

Malofatranský projekt horskej chaty pri obci Varín či taliansky Berghutte Oberholz dokazujú, že moderný dizajn a príroda od seba nemajú až tak ďaleko.

Na hranici Národného parku Malá Fatra stojí chata v tradičnom šate. Ihličnatý les a neďaleký potok tvoria prirodzenú hranicu pozemku. Postavili ju na troskách staršej stavby, ktorá viac nespĺňala požiadavky na bývanie. Jej rekonštrukcia by bola náročná a museli by urobiť veľa kompromisov. 

Architekti zo štúdia Matika Architecture sa preto rozhodli začať úplne nanovo. Ich ideou bolo vytvoriť modernú stavbu, ktorá rešpektuje prostredie, kde stojí. Aby zapadla do okolitej prírody, autori projektu zvolili kombináciu troch materiálov – dreva, kameňa a skla.  

Konštrukčný materiál aj obklad prirodzene vetranej fasády exteriéru tvorí drevo. Chata je vybavená veľkými oknami orientovanými na juh, ktoré prirodzene rušia hranicu medzi interiérom a vonkajšími priestormi. Keď je chata prázdna, okná je možné prekryť masívnymi okenicami. Tie štruktúru stavby opäť uzavrú do jednoliateho celku. Budova tak dokonale splýva s krajinou. 

Chata v Malej Fatre
Chata v Malej Fatre | Zdroj: Matika Architecture

Prízemie stavby má tvar kvádra, prvé poschodie zas tvorí hranol s výrazným zošikmením. Strechy stavby sú vegetačné, v protipóle k svahu, na ktorom chata stojí. Nerušia výhľad z poschodia, odkiaľ je pohľad na okolitú prírodu najpríťažlivejší.

Keď vstúpite do chaty, privíta vás hlavná denná obývacia miestnosť s jedálenským priestorom vo veľmi jednoduchom, no modernom naturálnom štýle. Drevené obklady pokrývajú celý skelet – podlahu, steny, schodisko aj strop. 

Chata v Malej Fatre
Chata v Malej Fatre | Zdroj: Matika Architecture

Voľne nadväzujúci kuchynský kútik a malý výklenok na sedenie s kamenným krbom sú priamo zabudované do konštrukcie stavby. Na jednoliatu viacúčelovú miestnosť nadväzuje jednoduchá odpočinková alkovňa, oddelená otvorenou stenou.

Druhé podlažie chaty je rozlohou menšie ako prízemie. Nachádzajú sa na ňom dve spálne, zvyšnú plochu zaberá terasa. Priestory presvetľuje veľké vyklenuté okno. Jeho súčasťou je aj priestor na sedenie, kde sa dá vychutnať malebný výhľad. Zvyšok izby vypĺňa jednoduchý nábytok: posteľ, nočný stolík či sedačka z kovu a kože. 

Chata Berghutte Oberholz
Chata Berghutte Oberholz | Zdroj: Oskar Da Riz

Talianska chata má korene v prírode

Chata Berghutte Oberholz v talianskom horskom masíve Dolomity je ďalším príkladom toho, ako spojiť moderný prístup k architektúre s čistým prírodným dizajnom. Takto môže aj dielo, ktoré vytvorili ľudské ruky, celkom splynúť s okolitou krajinou. Stavba sa nachádza tesne nad hranicou lesa, a to vo výške 2 096 metrov nad morom. Stojí na stanici lanovky Oberholz v lyžiarskom stredisku Obereggen. Projekt je spoločným dielom štúdia Peter Pichler Architecture a Pavol Mikolajcak Architects. 

Chata slúži najmä lyžiarom ako útočisko pred nepredvídateľným vysokohorským počasím. Je miestom, kde sa môžu zohriať, odpočinúť si a občerstviť sa. Aj napriek netradičnosti konceptu visuté ramená stavby kopírujú typický tvar alpského domu so sedlovou strechou. Autori si ich dizajn požičali od drevených chalúp charakteristických pre blízke okolie.

Hlavnou inšpiráciou projektu Berghutte Oberholz je však príroda. Tri výčnelky chaty, ktoré sa v jednom bode spájajú do rovného tunela, pripomínajú korene a kmeň spadnutého stromu. Každý výčnelok je zakončený zasklenou stenou a smerovaný tak, aby ponúkal výhľad na jeden z troch tamojších vrchov. 

Chata Berghutte Oberholz
Chata Berghutte Oberholz | Zdroj: Oskar Da Riz

Chatu tvorí prevažne drevo typické pre tamojšiu oblasť. Štrukturálne prvky a interiér sú zo smreka, fasáda zo smrekovca a nábytok z duba. Stavba Berghutte Oberholz má dve podlažia – jedno podzemné a jedno nadzemné. 

V podzemnom sa nachádzajú najmä technické priestory. Miestnosti pre personál, sklad, no tiež aj toalety. Tie sú prístupné lyžiarom priamo zo svahu. Bezbariérové spojenie s nadzemnými priestormi chaty zaisťuje výťah, ktorý sa nachádza pri lanovke.

Chata Berghutte Oberholz
Chata Berghutte Oberholz | Zdroj: Oskar Da Riz

Pri vstupe na prízemie dominuje bar, za ktorým nájdete sálu s krbom a priestrannú reštauráciu. Miesta na sedenie sú situované v troch výbežkoch chaty s výhľadom na hory a údolie. 

Dôležitým aspektom stavby je veľká vonkajšia terasa orientovaná na juhozápad. Tá dotvára hmotu celej budovy a slúži ako spojnica medzi interiérom a exteriérom. Vo vnútorných priestoroch chaty autori okrem dreva použili ešte jeden materiál – betón. Nosné betónové steny výrazne prispeli k zlepšeniu akustiky stavby.  

Natália Mrázová