Partner sekcie:
  • PRESBETON

Architektov dom zapadol do vidieckej krajiny

Architektov dom zapadol do vidieckej krajiny

Rodinný dom architekta Gondu, poňatý ako umelecké dielo, nazerá na architektúru ako na zážitok. Stavba koncipovaná ako jednotný celok pracuje aj s najmenším detailom na vysokej úrovni a v kombinácii s modernými technológiami ukazuje nové smerovanie architektúry. Pozoruhodný dom prepája interiér s okolitou vidieckou krajinou a hrou svetla zabezpečuje neustále sa meniaci výraz.

Dizajnu rodinných domov sa nevenujeme často, ale teraz musíme urobiť výnimku. Ak ste si mysleli, že satelitné predmestia Bratislavy nepatria k miestam, kde by ste hľadali unikátnu architektúru, rodinný dom v Bernolákove výrazne naruší vašu predstavu.

Architekt sa stal zároveň investorom

Projekt domu nebol štandardným zadaním medzi architektom a investorom, pretože samotným investorom domu je jeden z autorov projektu spolu so svojou partnerkou. Obaja uvažovali o neštandardnom bývaní, ktoré bude síce súčasťou mesta alebo menšej obce, no zároveň bude mať svoju intimitu a bude chránené pred ruchom ulice. Snahou domu je využiť potenciál okolitých záhrad, kde je dôležitý výhľad na blízku vidiecku krajinu.

V interiéri je dôraz kladený na funkčnú, materiálovú, ako aj výtvarnú stránku tak, aby vzniklo inšpiratívne prostredie na tvorbu, keďže obaja investori sa venujú kreatívnej práci. Možno trochu prekvapujúca je skutočnosť, že dom staval architekt svojpomocne: „Chcel som si vyskúšať aj do budúceho profesionálneho života, aké je to postaviť dom nielen po teoretickej, ale aj po praktickej stránke.“

Pohľad do obývacej časti rodinného domu.

  Pohľad do obývacej časti rodinného domu.

Vstup do existujúcej štruktúry obce

Návrh objektu najviac ovplyvňuje jeho poloha. Je umiestnený ako tretí zo spolu šiestich samostatných rodinných domov v bloku záhrad medzi ulicami Poľovnícka a Potočná na zahustenom pozemku so spoločnou súkromnou komunikáciou. Okolité objekty sú prevažne zo začiatku 80. rokov 20. storočia a majú sedlové strechy.

Realizovaný objekt nadväzuje na vidiecky kontext tvorivým spôsobom – vychádza zo šikmých striech, ale mení ho na súdobý šikmý diagonálny tvar s pozdĺžnou osou sever-juh, ktorá sa tak stáva osou celého riešeného priestoru a súčasne prináša z každého uhla pohľadu iný zážitok.

Priečny smer v bloku zástavby tvoria záhrady, ktoré vytvárajú zaujímavé priehľady hlavne z vyššieho horizontu. Polovicu parcely tvorí trávnatá plocha s bezbariérovým prepojením s interiérom domu. Dom sa nechce uzatvárať sám do seba, ale chce komunikovať s okolím, čomu nasvedčuje aj eliminovanie plotov v čo najväčšej miere, a tým vytvára dobré susedské vzťahy. Jedinečnosť dizajnu domu podporuje povrchová úprava strechy z bielej tekutej membrány, ktorá bola na tomto tvare strechy na Slovensku realizovaná po prvýkrát. Zjednotenie povrchov fasády a strechy sceľuje tvar domu a necháva vyznieť samotnú architektúru domu.

Otvorenosť v interiéri smerom dovnútra i von

Dvojpodlažný rodinný dom je dispozične rozdelený na obývacie prízemie s otvorenou galériou a priehľadom na poschodie, toaletou, garážou a technickou miestnosťou a na poschodie s pracovňou, oddychovou zónou, kúpeľňou a toaletou. Pri navrhovaní dispozície bol dôraz kladený na maximálnu otvorenosť interiéru s priehľadmi na poschodie domu, ale aj priehľadmi do exteriéru, vďaka čomu ponúka zaujímavé pohľady na okolité záhrady.

Precízna hra materiálov, farieb a svetla

Interiér je materiálovo riešený sadrokartónovým obkladom stien a stropov s bielym matným náterom, bielou matnou liatou podlahou v kombinácii s dubovým dreveným obkladom. Každá miestnosť má základnú bielu farebnosť a vždy je doplnená o drevený detail v podobe vloženej podlahy, obkladu, podhľadu alebo aj dreveného umývadla a sprchového kúta.

Dôležité interiérové prvky ako sedenie a osvetlenie sú zladené s transparentnými materiálmi z číreho polyakrylátu. Dôležitým elementom interiéru, ale aj exteriéru je osvetlenie, na ktoré je kladený veľký dôraz po dizajnovej, funkčnej, ale aj technickej stránke.

Osvetlenie sa stáva šperkom domu, pričom do neho prináša kvalitné osvetlenie a emócie pomocou rôznych svetelných scén. Zaujímavosťou projektu osvetlenia je fakt, že ide v celom rozsahu o autorské riešenie a všetky svietidlá boli vyvíjané aj vyrábané na mieru.

Dôraz na efektívne nízkoenergetické riešenia

Dom bol navrhnutý ako ultranízkonenergetický a aj podľa novej normy spadá do kategórie nízkoenergetickej stavby. Svojou orientáciou je navrhnutý tak, aby zbieral solárne zisky počas zimných mesiacov a zároveň bol chránený pred silným slnečným svitom počas leta.

V južnej časti v lete tieni strešná konzola, no v zime prepúšťa slnečné lúče. V západnej časti je minimálne množstvo okien, aby sa dom v lete neprehrieval.

Primárnym zdrojom energie je aktívny rekuperátor s ohrevom úžitkovej vody, kúrením a chladením. Sekundárnym zdrojom vykurovania je elektrické podlahové kúrenie a kozub umiestnený v srdci domu.

Pohľad do kuchyne s precíznym rozhraním materiálov.

  Pohľad do kuchyne s precíznym rozhraním materiálov.

Rodinný dom v Bernolákove
Miesto: Bernolákovo, Slovensko
Investor: Ing. arch. Peter Gonda
Autor návrhu: Ing. arch. Peter Gonda, Ing. arch. Márius Žitňanský
Autor dizajnu: Ing. arch. Peter Gonda, Ing. arch. Márius Žitňanský
Výstavba: 2013 – 2017
Úžitková plocha: 173 m2
TEXT: Ivor Švihran
DOKUMENTÁCIA: Peter Gonda a Márius Žitňanský
FOTO: Matej Hakar

Článok bol uverejnený v časopise ASB 6-7/2018.

Komentáre