Ako s citom rozšíriť starý hospodársky dom

Na južnom svahu rakúskej obce Bezau sa nachádza starý hospodársky dom. Má významné miesto v histórii dediny a je charakteristickou črtou prostredia, v ktorom sa nachádza.

Diskrétna veľkorysosť pri rekonštrukcii starej stodoly

Výzva pre architektov znela: odstrániť staré stajne a rozšíriť existujúcu budovu o moderný trojpodlažný drevený dom pre klienta a jeho rodinu. Predná časť domu je čiastočne zrekonštruovaná a patrí klientovmu strýkovi, ktorý tu býva.

Reakcia architektov zo štúdia firm architekten je odpoveďou na to, ako vyriešiť problém s mnohými starými hospodárstvami, ktoré sa v okolí nachádzajú, a vniesť do nich opäť život. Časť tvoriaca nový dom je riešená veľmi diskrétne, elegantne a s citom.

Novostavba rodinného domu

Staré a nové pod jednou strechou

Čiastočne zrekonštruovaná stará časť domu sa nachádza na východnej, nová na západnej časti stavby. Obe časti tvoria kompaktný celok prekrytý spoločnou novou strechou. Medzi domom a garážou, ktorá slúži obom obytným častiam – starej i novej –, je vytvorené malé nádvorie, ktoré má zároveň funkciu tieneného detského ihriska.

Betón a strieborná jedľa

V interiéri hrajú prím dva základné materiály – pohľadový betón a drevo zo striebornej jedle. Schodisko spája všetky tri poschodia a vďaka stene z lamiel príjemne filtruje svetlo prenikajúce ďalej do interiéru. Tento efekt drevených lamiel naukladaných vedľa seba s medzerami je tiež dôležitým funkčným prvkom fasády domu.

Vďaka členitosti svahu sa mohli architekti zaujímavo pohrať aj s rozdelením dispozície. Vstupná hala je na najvyššom poschodí – vchod je zo strany garáže, ku ktorej vedie príjazdová cestička. Na najvyššom poschodí sa tiež nachádzajú spálne a hygienické zázemie.

V interiéri hrajú prím dva základné materiály – pohľadový betón a drevo zo striebornej jedle

Hlavná denná zóna

O poschodie nižšie nájdete kuchyňu, jedáleň a obývaciu miestnosť, teda dennú obytnú zónu, na ktorú je napojený nielen balkón, ale aj exteriérová terasa s možnosťou stolovania. Všetky tri funkcie sú včlenené do jednej miestnosti s jedinečným výhľadom z gauča i od stola. Najnižšie, do terénu ponorené podlažie ukrýva domáce wellness so saunou.

Kuchyňa

Diskrétna veľkorysosť

Interiér a jednotlivé miestnosti prekvapujú veľkorysosťou, vzdušnosťou a tiež krásnymi výhľadmi na okolitú prírodu. Spálne i kúpeľne majú jednu celú stenu zasklenú. Za ňou sa nachádza balkón, zvonku prekrytý drevenými lamelami. Filtrujú svetlo a zároveň poskytujú možnosť prispôsobiť výhľad potrebám domácich.

Dajú sa otvoriť, a tak umožnia výhľad „bez filtra“. Jediný celoročný priamy výhľad na krajinu je prostredníctvom veľkých okien na južnej strane domu. Nenadarmo sami architekti svoju prácu charakterizujú ako architektúru s pozitívnymi emóciami. Cítite to aj vy?

Drevené lamely filtrujú svetlo a zároveň poskytujú možnosť prispôsobiť výhľad potrebám domácich

Architektonické štúdio: firm architekten
Hlavný architekt: Albert Moosbrugger
Lokalita: Bezau, Rakúsko
Plocha: 240 m2
Projekt: 2016 až 2017
Realizácia: 2017 až 2018
Sabína Zavarská
Foto: Adolf Bereuter

Komentáre