Partner sekcie:
  • ABB

Liečivé útočisko, kde si oddýchnete od nemocnice

V pokojnom tichu nórskych lesov sa len na vzdialenosť krátkej prechádzky nachádza nemocničné zariadenie, ktoré zatiaľ u nás nemá obdobu. Svetoznáme nórske štúdio Snøhetta navrhlo bezpečné útočisko, ktoré uľahčí hospitalizáciu pacientom aj ich rodinám.

Ústredná myšlienka, ktorá iniciovala celý projekt, je skutočne jednoduchá – poskytnúť pacientom priestor, kde by si mohli oddýchnuť od nemocničného prostredia a nabrať nové sily.

Niektoré prvky dizajnu boli jasné od začiatku: „Príroda poskytuje spontánnu radosť a pomáha pacientom uvoľňovať sa, pretože sú späť v prirodzenom prostredí. Prináša im pokoj, ktorý si dokážu priniesť so sebou naspäť do nemocnice. Služba, ktorú nazývame ,Outdoor Care Retreat‘, pomáha motivovať pacientov k liečbe, a tak prispieva k lepšiemu aj rýchlejšiemu zvládnutiu ochorenia,“ hovorí detský psychológ Maren Østvold Lindheim z Univerzitnej nemocnice v Osle, ktorý je jedným zo zakladateľov projektu.

Priestor sa môže používať na liečbu, rozjímanie alebo na trávenie času s príbuznými a priateľmi mimo nemocničných chodieb. Chatky sú otvorené každému pacientovi hospitalizovanému v nemocnici bez ohľadu na chorobu či vek. Rezervácie sú spravované cez rezervačný systém.

Veľkorysý dizajn

Komorné priestory s plochou len 35 m2 sú v ostrom kontraste s monumentálnymi nemocničnými budovami, ku ktorým patria. Inšpiráciou im boli detské domčeky na stromoch, šikmé steny chatky zasahujú do krajiny ako asymetrické vetvy a svojou hravosťou podnecujú fantáziu a radosť zo života.

Neprehliadnite: Cena RIBA 2018 pre školu

Drevené opláštenie časom zosivie a ešte viac sa zmieša s okolím. Ateliér Snøhetta sa usiluje o sociálne udrža­teľný dizajn a všeobecne prístupný verejný priestor. V súlade s touto snahou sú, samozrejme, navrhnuté aj chatky. Sú prístupné pre užívateľov na vozíku a šikmá vstupná rampa z čierneho zinkového plechu je dostatočne priestranná dokonca aj pre nemocničné lôžka, takže pokojný priestor môžu využiť aj ležiaci pacienti.

Chatka sa skladá z hlavnej miestnosti, menšej miestnosti na rozhovor alebo ošetrenie a kúpeľne. Interiér je, podobne ako exteriér, kompletne obložený masívnym drevom. Dubové dosky dopĺňajú farebné vankúše, ktoré najmä detským pacientom poslúžia na hru a vlastné tvorenie priestoru.

Veľké okná sa dajú úplne otvoriť, aby mohol čerstvý lesný vzduch a zvuk zurčiacej vody preniknúť do interiéru. Aj keď je chatka integrovaná v areáli nemocnice, jej izolovaná poloha a prirodzená estetika umožňujú vnímať ju ako osobité miesto. Je to miesto tlmenej mágie, miesto mimo obyčajného, ktoré poskytuje veľkorysý a potrebný priestor na nádych pre všetkých bojujúcich pacientov.

Pilotný projekt

Pri návrhu a vývoji architekti úzko spolupracovali s oddelením psychosomatiky a detskej psychiatrie Univerzitnej nemocnice v Osle. Prvá chatka programu „Outdoor Care Retreat“ bola otvorená 8. júna 2018 pri Univerzitnej nemocnici v Osle, jej sesterská pri nemocnici Kristiansand o týždeň neskôr.

Celý projekt vznikol z iniciatívy nadácie Friluftssykehuset a bol financovaný z verejnej zbierky. Okrem individuálnych rodín prispeli najväčšie nórske banky aj parlament. Dve postavené chatky sú pilotným projektom, ďalšie by mali nasledovať a postupne pribudnúť k všetkým nórskym nemocniciam.

Friluftssykehuset – Liečebné chatky
Miesto: Oslo University Hospital: Rikshospitalet, Sørlandet Hospital Kristiansand
Architekt: Snøhetta
Spolupráca: Oslo University Hospital
Investor: Friluftssykehuset Foundation
Plocha: 35 m2
Realizácia: 1/2019
TEXT: KAROLÍNA BARÉNYI
FOTO: SNØHETTA

Článok bol uverejnený v časopise ASB 3/2019.

Komentáre