Zelené pyramídy v Holandsku ukrývajú múzeum

image 78757 25 v2

Známe prírodno-historické Biesbosch múzeum sa dočkalo originálnej rekonštrukcie. Pod taktovkou architektov zo štúdia Marco Vermeulen sa múzeum v jednom z najväčších národných parkov Holandska zmenilo na moderné priestory lákajúce návštevníkov z celého sveta. „Zelené pyramídy“ so zatrávnenými strechami ponúkajú na výstavnej ploche 900 m² expozície a rôzne zážitkové miestnosti, ktoré návštevníkom predstavia históriu, kultúru, folklór a najmä prírodu Severného Brabantska.

Architekti pri návrhu dbali na symbolické prepojenie budovy s prírodou, ktorá je tu zosobnená vo forme jedinečných sladkovodných prílivových mokradí – tie sú pre oblasť typické a vytvárajú ideálne prostredie pre bohatú faunu aj flóru.

Renovácia múzea evidentne priniesla želané ovocie – v porovnaní s rokom 2012, počas ktorého múzeum navštívilo okolo 35 000 návštevníkov, návštevnosť po opätovnom otvorení rekordne vzrástla – len počas prvých troch mesiacov po otvorení si múzeum prišlo obzrieť až 30 000 návštevníkov. Trvalo osem mesiacov, kým sa podarilo z pôvodnej nehnuteľnosti stvoriť jej inovovanú a vskutku originálnu verziu.

Architekti k originálnej stavbe pridali krídlo, v ktorom sa ukrýva reštaurácia a modulárny exhibičný priestor určený pre nadčasové umenie. Časť predstavujúca historický vývoj oblasti bola interiérovo prerobená pod vedením dizajnérov zo štúdia Joyce Langezaal.

Pôda okolo pôvodného múzea sa odstránila, aby mohol vzniknúť umelý ostrovček, ktorý je dnes prepojený s okolitou krajinou prostredníctvom mostov. Cieľom takéhoto riešenia bolo vytvoriť rezervoár vody v rámci celonárodných bezpečnostných opatrení krajiny.

Šesťuholníková štruktúra pôvodných častí múzea sa zachovala, pričom architekti navrhli novú časť na juhozápadnej strane. Ako sme už spomenuli, v novej časti sa nachádza aj reštaurácia, ktorá vďaka veľkým zaskleným plochám poskytuje nádherné výhľady na okolitú prírodu. Zaujímavosťou je strešné riešenie, keďže strechy pôvodných častí aj novej časti sú pokryté hlinou, trávou a bylinami.

Myšlienkou celého projektu je prepojenie národného parku s budovou v čo najužšom zmysle – z leteckého pohľadu komplex doslova splýva s okolitou prírodou. Dizajn zároveň minimalizuje energetické požiadavky stavby a zelené strechy slúžia ako účinný izolant a fabrika na kyslík v jednom. V chladných dňoch zabezpečuje teplo kotol na biomasu, zatiaľ čo v horúcom počasí zasa plní úlohu ekologickej klimatizácie chladná voda z rieky prúdiaca cez sústavu chladiacich rúr.

Vŕbový porast na ostrove zohráva dôležitú úlohu vo vodnom aj tepelnom hospodárstve. Odpadová úžitková voda sa čistí pomocou „vŕbového filtra“ – stromy pohlcujú výživný dusík aj fosfáty nachádzajúce sa v odpadovej vode, pričom tieto látky pozitívne vplývajú na rast vegetácie. Vyčistená voda sa následne vypúšťa do priľahlej mokraďovej oblasti a tečie do rieky. Drevo zo zrezávania vŕb sa zároveň využíva ako palivo do kotla na biomasu.

Počas jari 2016 sa plánuje celkové dokončenie projektu – vrátane sladkovodného prílivového parku, ktorý bude zásobovaný riečnou vodou prostredníctvom novovytvoreného prítokového kanála.

Prehľad:

Architektonické štúdio: Marco Vermeulen Studio
Klient: Biesbosch museum, Werkendam, Holandsko
Rozpočet: cca 3 mil. €
Čas realizácie: 8 mesiacov
Termín dokončenia: jún 2015
Celková podlahová plocha: 1 300 m²
Pristavaná plocha: 1 000 m²
Plocha novej časti výstaviska: 900 m²

Text: Anna Martausová
Foto: Ronald Tilleman
Zdroj: designboom.com