Premena fabriky na kultúrne centrum
Galéria(6)

Premena fabriky na kultúrne centrum

Šen-čen patrí s 12 miliónmi obyvateľov k najväčším mestám v Číne. Podobne ako tie ďalšie v tejto najľudnatejšej krajine sveta prechádza dynamickou zmenou. Mení sa jeho charakter, rýchlo miznú celé bloky domov, aby nové pribúdali. K tým najnovším patrí aj B. Park, zrenovované centrum kultúrneho diania.

Dizajn tvorí kultúru. Kultúra tvaruje hodnoty. Hodnoty podmieňujú budúcnosť. To je hodnotová postupnosť, ktorá rezonovala v tvorivom prístupe singapurského dizajnérskeho štúdia PleasantHouse pri premene starej fabriky na multifunkčné centrum umenia, spojené so zariadeniami cestovného ruchu akými sú reštaurácie, či ubytovanie. Návrh sledoval harmonický kontext prostredia a kultúry, nenásilné prepojenie okolitej mestskej architektúry s vnútrajškom projektu plným rastlinných dekorácií, pričom každý detail sa integroval do interiéru naplneného vitalitou.

Bez zábran
B. Park pozostáva z deviatich priestorov, medzi ktoré patria aj Blooming Art center, teamLab Art Sensory Restaurant „Flower dancing impression – Art by teamLab“, Blooming Whiskey Gallery, Blooming Kitchen a Blooming Greenhouse. Keďže tieto prevádzky nemajú striktné priestorové ohraničenie a voľne sa prelínajú, ľudia môžu nimi voľne prechádzať bez akýchkoľvek zábran. V Blooming Art Center (vo voľnom preklade Rozkvitnuté umelecké centrum), použili dizajnéri transparentné a jednoduché steny na vyniknutie výstavníckej funkcie daného objektu.

The Blooming Kitchen (Rozkvitnutá kuchyňa) je zase inšpirovaná konceptom „levitujúcej“ záhrady so zelenými plochami nachádzajúcimi sa vo farebných drevených formách. Tie svojím výrazom reagujú na ekologický rozmer projektu, ktorý tkvie v slogane: „Nasleduj zmeny v prírode a stravuj sa iba v správnom čase.“ The Blooming Greenhouse (Rozkvitnutý zelený dom) je zase na rohu B. Parku a s dominanciou sklenených prvkov, vytvárajúcich pôsobivú hru svetla a tieňa, je aktívnym zrkadlom okolitého mestského života. Vo vnútrobloku medzi jednotlivými objektmi je dlhá stromová alej, ktorý je vhodným miestom na módne prehliadky, konferencie či výstavy umenia. So súmrakom sa v tomto koridore rozsvecujú industriálne lustre, čím sa z neho stáva pôsobivé umelecké mólo. V pestrej záhrade zase po celú noc svietia veľké lampy v tvare balónov, ktoré jej dodávajú výnimočnú atmosféru. Každý prvok dizajnu slúži komunikácii medzi návštevníkmi a daným priestorom. V celom koncepte sa dôsledne dodržiavajú princípy udržateľnosti, a tak sa každý hosť môže veľmi plynulo a nenásilne stotožniť s miestom, ktoré ho obohacuje v umeleckom zážitku.

Všeobjímajúce umenie
„Snažili sme sa, aby B. Park priniesol ľuďom príjemnú formu zážitku z umenia a kultúry, a to so zrozumiteľným a atraktívnym výrazom,“ uvádza sa vo vyhlásení štúdia PleasantHouse, ktoré si v Šen-čene otvorilo svoj ateliér v roku 2009. „Preto sme nanovo definovali umelecký priestor, v ktorom sme odmietli zaužívané, ale často indiferentné postupy a ponúkli prijateľné metódy súčasného ‚lifestylu‛. Išlo nám o vytvorenie čistého priestoru s priateľskou atmosférou. Na jej dosiahnutie sme využili aj kombinácie materiálov, a tak sú tu stĺpy a podlaha z liateho betónu, ale aj pôvodný, prevažne drevený strop. Vo svojom prístupe sme sa zamerali na harmonické pôsobenie materiálov, svetla a zelených plôch, ktoré by obohacovali návštevníkovo vnímanie.“

Ústretový prístup k prírode vyjadruje bambus a betón. Súčasťou tohto prístupu sú aj takmer 5 metrov vysoké borovice, ktoré lemujú záhradný chodník. Bambus sa zase objavuje na interiérových schodiskách, ako aj ďalších (najmä komornejších) dizajnových prvkoch. Mnohé dvere sú rámované úzkym pásikom ocele, ktorý im dodáva charakter a štruktúru. Popri oceli je z kovových materiálov hojne zastúpená aj mosadz. Je prítomná vo výraznom logu, ale aj v mnohých lineárnych štruktúrach v priestore. Mosadz však nie je len kovovou textúrou, ale aj médiom zjemňujúcim chlad studených bielych plôch, ktoré zároveň zvyšuje delikátnosť celého B. Parku. Ľahké a flexibilné, interaktívny zážitok medzi interiérom a exteriérom, dizajn zdôrazňujúci kultúru, dômyselne vymyslené prostredie s trvalou udržateľnosťou – jednoducho rozkvitnutá umelecká záhrada v Šen-čene, ktorá vychádza z tradícií čínskej kultúry, ale má aj rozmer 21. storočia plného zmien a reflexií okolitého sveta.

SHENZHEN B. PARK
Miesto: Šen-čen, Čína
Návrh dizajnu: PleasantHouse
Plocha: 2 000 m2
Začiatok a ukončenie dizajnérskych prác: 02/2016 – 10/2017

Ľudovít Petránsky
Dokumentácia: PLEASANTHOUSE
Foto: FENG JIAN

Článok bol uverejnený v časopise ASB 5/2018.