Plachta na parížskom obzore
Galéria(3)

Plachta na parížskom obzore

Partneri sekcie:

Administratívna budova T1 (skratka od Tour – veža) od popredného ateliéru Valode & Pistre architectes je jednou z dvoch stavieb výrazne meniacich vzhľad obchodnej štvrte La Défense na okraji Paríža. Druhou je Granite Tower pre poisťovaciu spoločnosť Société Générale od ďalšej veličiny francúzskej architektúry Christiana De Portzamparca. Pri pohľade napríklad z L’avenue des Champs-Élysées k Arc de Triomphe sa T1 uplatňuje na pravom, druhá veža na ľavom okraji výškovej zástavby. Obe budovy dokončia na začiatku budúceho roku, v o niečo vyššej T1 (185 metrov) stavebný ruch utíchne približne o mesiac skôr, vo februári.

Po dokončení týchto dvoch dominánt, ktoré sa výškou tesne priblížia k viac ako 20-ročnému mrakodrapu ropnej spoločnosti Tour Total, čaká La Défense­ veľký rozmach. Minulý rok v lete schválili koncepciu obnovy štvrte, ktorej zástancom bol terajší prezident. Viaceré budovy zrekonštruujú, pričom najvýraznejšia je prestavba veže AXA, s ktorou sa začalo 1. marca tohto roka.

Veža, ktorá má teraz 159 m, sa zvýši o viac ako 80 m a zmení sa z klasického hranola na dynamickú stavbu so špirálovým vrcholkom od amerického ateliéru Kohn Pedersen Fox Associates. Predovšetkým však pribudne 15 výškových budov; z dvoch najvyšších, okolo 300-metrových, bude jedna – Tour Generali – opäť od Valode & Pistre. ­Napriek všetkým týmto plánom však zatiaľ stále platí: najvyššou stavbou ostáva Eiffelova veža.

Vráťme sa však k T1 – od severu sa jej fasáda plynulo zužuje tak, že z východu a zo západu pripomína plachtu jachty, čo nie je náhodná asociácia – architekti sa k tejto inšpirácii priznávajú.

Pôdorys je približne trojuholníkový so zaobleným južným nárožím, kde je na najnižších poschodiach zasadačka pre 200 ľudí. Vchádza sa do nej z klasickej vstupnej haly cez dve podlažia. Pod zasadačkou v prvom podzemnom podlaží je zamestnanecké fitnes centrum na ploche 225 štvorcových metrov.

Budova má 36 úžitkových podlaží, dve najvyššie sú technické. K terajším tri a pol miliónom štvorcových metrov kancelárskych priestorov v La Défense pribudne vďaka T1 takmer 60-tisíc. Sú v troch štandardoch líšiacich sa, prirodzene, vybavením a napr. aj dimenzovaním na osobu (10 až 12 štvorcových metrov).

Najvyšší štandard je v kanceláriách na 4. až 7. podlaží, kde je aj najvyššia svetlá výška miestností (310 cm). Dve podlažia, 35. a 36., sú rezervované pre topmanažment. Vertikálna komunikácia je zabezpečená troma skupinami výťahov rozdelených podľa rýchlostí. Parkovanie sa rieši v osemúrovňových podzemných boxoch pod záhradnou úpravou vedľa budovy.

Karol Klanic
Vizualizácia: Valode & Pistre architectes