Interiér Bratislavského bábkového divadla

Bratislavské bábkové divadlo bude mať po obnove zelené strechy aj moderné technológie

Partneri sekcie:

Krajská samospráva pokračuje v rekonštrukčných prácach, ktoré sa začali ešte v roku 2021, hotové by mali byť tento rok.

Scéna pre malých a veľkých divákov pracuje v náhradných priestoroch, v Radošinskom naivnom divadle, ktoré si kraj prenajíma.

Komplexná objektu na Dunajskej ulici pozostáva z obnovy pôvodnej administratívnej budovy a výstavby novej časti budovy, teda divadelnej sály a foyer vo dvore. Aktuálne sú dokončené izolácie podláh a omietky. Osadené sú nové okná v historickej aj novej časti divadla.

Bratislavské bábkové divadlo
Bratislavské bábkové divadlo | Zdroj: Sio Architects

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba k tomu dodal, že divadlo bude mať nové svetelné, zvukové a javiskové technológie a zároveň bude najmodernejším bábkovým divadlom na Slovensku.

Hovorkyňa Lucia Forman ďalej informovala, že je namontovaný výťah, dokončená je plynová kotolňa, kúrenárske rozvody aj elektroinštalačné rozvody v celej budove. Po úplnom dokončení týchto prác postúpia ďalej v prácach v interiéri divadla a to omietkami, pokladaním podláh, následne v osádzaní technológií. Na záver príde na rad nové interiérové zariadenie, ktoré bude spĺňať všetky potreby zamestnancov divadla.

Novinkou budú zelené strechy umiestnené nad divadelnou sálou. „Vďaka nim zníži BSK náklady na vykurovanie aj na chladenie budovy. Zvýši sa tiež zvuková izolácia. Okrem toho bude zelená strecha zadržiavať zrážkovú vodu a spomalí sa jej odtok, čo predstavuje nižšiu záťaž na kanalizáciu,“ vysvetlila Lucia Forman.

Bratislavské bábkové divadlo

vzniklo 1. marca 1957 ako prvé samostatné kamenné bábkové divadlo. Jeho pôvodný názov bol Štátne bábkové divadlo. Scéna dostala objekt Divadla mladých na Dunajskej ulici. Pri jeho zrode stál autor bábkových hier, režisér Ján Ozábal, režisér Zdeněk Říha a výtvarník Bohdan Slavík. Prvou premiérou divadla bola rozprávka O psíčkovi a mačičke na motívy knihy od Josefa Čapka 17. marca 1957.

Rekonštrukcia Bratislavského bábkového divadla, Dunajská ulica, Bratislave

Investor: Bratislavský samosprávny kraj
Investícia: 2,980 mil. eur (2021)
Architekt: ateliér Sio Architects
Realizácia: 08/2021 – 2023