Edison Filmhub, vchod do veľkej kinosály
Galéria(11)

Bratislava čaká na nové kino. Zážitok ponúkne ešte pred spustením filmu

Partneri sekcie:

Podľa investorov Edison Filmhub chýba na Slovensku koncept kina, v ktorom sa divák zabaví ešte pred spustením projektora.

Hlavná kinosála bude mať obrovské okno do záhrady a diváci tak tesne pred filmom uvidia denné svetlo a zeleň, ktoré pri spustení filmu automaticky zakryjú závesy. Hneď po skončení záverečných titulkov sa závesy opäť odkryjú.

Investorom projektu kina Edison Filmhub je Film Europe – rodinná firma, ktorá sa viac ako desať rokov venuje distribúcii európskeho a festivalového filmu na rôznych úrovniach a zároveň prevádzkuje TV Film Europe a online platformu Edisonline.

Edison Filmhub Bratsilava Vel¦ika¦u kinosa¦ula pohl¦iad zdora
Edison Filmhub, malá kinosála
Edison Filmhub v Bratislave, veľká kinosála
Edison Filmhub, kaviareň
Edison Filmhub, bar a pokladňa
Edison Filmhub, pokladňa
Edison Filmhub, vchod do veľkej kinosály
Vstup do kina bude z Baštovej ulice.

Investor má skúsenosti aj s vlastným kinom. V Prahe funguje jeho koncept, ktorý sa osvedčil, už tretí rok. Rozdiel je, že pražské kino má len v prenájme, a tak nemohol stavebne zasahovať do architektúry priestoru. V Bratislave však novostavbu na Baštovej vlastní.

„Dizajn je pre nás veľmi dôležitý, preto si spolu so štúdiom JRKVC dávame na projekte záležať, aby bol k historickému centru moderným kontrastom, ale zároveň vychádzal z jednotlivých prvkov, atmosféry a farebnej škály ulice na Baštovej. Portfólio a vízia štúdia JRKVC pre nás spĺňali tieto požiadavky, a preto sme sa po vypočutí viacerých štúdií rozhodli práve pre nich,“ vysvetľuje Dominik Hronec z Film Europe.

Edison Filmhub Bratsilava Vel¦ika¦u kinosa¦ula pohl¦iad zdora
Víziou Edison Filmhubu je nadviazať na bohatú tradíciu jednosálových kín. | Zdroj: Film Europe

Pre náročného diváka

Víziou Edison Filmhubu je nadviazať na bohatú tradíciu jednosálových kín. Mnohé z nich po digitalizácii v centre Bratislavy zanikli. Diváci prišli o jedinečné komorné filmové prostredia, ktoré kultivovali bratislavského génia loci. Cieľom architektonického návrhu interiéru kina bolo vytvoriť dôstojný priestor súčasného klubového kina.

„V relatívne malých priestoroch v prízemí a podzemí novostavby, pôvodne určených pre reštauráciu, sa nám podarilo umiestniť dve sály s kapacitou 50 a 25 miest a priestor kaviarne so vstupom z Baštovej ulice,“ objasňuje koncept projektu spoluautor architektonického návrhu Peter Jurkovič zo štúdia JRKVC.

S eleganciou starých kinosál

Architektúra a dizajn celého priestoru sa budú niesť v minimalistickom duchu, dopĺňať ich budú interiérové prvky typické pre 30. roky minulého storočia. „Peter Jurkovič a Kristína Tomanová majú skvelý cit pre kombináciu moderných a minimalistických prvkov s útulnými a teplými kontrastmi.

Na materiálovom a svetelnom dizajne kinosál spolupracujeme so štúdiom Crafting Plastics. Vďaka inovatívnemu bioplastu s organickým efektom, ktorý je vytvorený z obnoviteľných prírodných zdrojov, ponúkne v kinosále dielo Vlasty Kubušovej a Miroslava Krála divácky zážitok ešte pred spustením filmu,“ dopĺňa Hronec.

Návrh počíta s vysokými soklami, mramorovými omietkami a terrazzovou podlahou, ktorá zaručuje vysoký stupeň umývateľnosti a zároveň svojou štruktúrou umocňuje elegantný vzhľad priestoru. Drevo dodáva teplé akcenty a je využité najmä na prvky prevzaté zo starej typológie kín a kultúrnych centier, ako sú výrazné portálové dvere do kinosál, čakacia lavica pred kinosálou a skrinky na odkladanie vecí.

Edison Filmhub, kaviareň
Edison Filmhub, kaviareň | Zdroj: Film Europe

Svetlé farby zas zlepšujú svetelný komfort priestoru na prízemí orientovanom do úzkej uličky Starého Mesta. Jedinečnosť celého interiéru má podčiarknuť umiestnenie diel slovenských výtvarníkov v priestore kaviarne. V letných mesiacoch sa kaviareň rozpína do átria objektu, ktoré je vizuálne prepojené s hlavnou kinosálou cez presklenú plochu, ale aj s dverným otvorom, čo umožňuje využívať oba priestory.

Edison Filmhub v Bratislave

Architekti: JRKVC – Peter Jurkovič, Kristína Tomanová
Investor: Film Europe s. r. o.
Plocha na prízemí: 162 m2
Podzemná plocha: 92 m2
Realizácia: 1. Q/2021 – 4. Q/2022

Článok bol uverejnený v časopise ASB 5/2022