Francúzskemu námestiu Bessières dominuje tehlovo-zlaté kino Le Grand Palais

Zdroj: Luc Boegly

Novostavba kina spojeného s múzeom uprostred historického centra mesta? Na prvý pohľad nezvyčajná, no nie nerealizovateľná kombinácia. Príkladom je projekt vo francúzskom meste Cahors, ktorý bol dokončený v decembri 2019.

So zadaním na stavbu kina a múzea v jednom, prišla mestská správa spolu s lokálnou kinematografickou  spoločnosťou. Návrh novostavby je súčasťou väčšieho plánu prestavby námestia Bessières na severnej strane historického centra Cahors. Práce na tomto projekte sa ujalo architektonické štúdio Antonia Virgu.

Priestranstvo vzniklo v 19.storočí podľa vzorov vojenských komplexov ako armádne sídlo. Požiar v 1943 zničil východné krídlo komplexu kasární, preto sa táto časť následne využívala na parkovanie. Projekt od Antonia Virgu sa pokúsil obnoviť a reinterpretovať pôvodnú symetriu bytových blokov. Novostavbe museli ustúpiť dve budovy, v ktorých sídlilo Múzeum odporu. Jeho činnosť sa však presunie na najvyššie podlažie so samostatným vchodom.

Účelný interiér

Le Grand Palais je multiplexové kino s vyhradeným priestorom pre výstavné priestory. Dohromady sa tu nachádza 7 kinosál rôznych veľkostí. Do každej z nich je zabezpečený bezbariérový prístup. Celková kapacita je 1 050 návštevníkov. Architekti našli v rohu tehlovej budovy miesto dokonca aj pre malú kaviareň.

Prevádzkovatelia tu okrem premietaní organizujú aj filmové debaty, konferencie či workshopy pre deti. Dizajn interiéru sa riadil jednoduchosťou a jednotnosťou materiálov i nábytku. Biele steny so svetlohnedým, respektíve zlatým nábytkom a doplnkami, ladia s farbami fasád. Vstupy do sál sú výrazne tmavomodré rovnako ako aj ich celé vnútorné vybavenie.

Dve fasády

Le Grand Palais tvoria dva vizuálne jedinečné objemy. Fasáda prvého kubusu sa inšpiruje priamo historickým odkazom mesta. Architekti použili tehlu, najviditeľnejší prvok na námestí s cieľom posilniť kolektívnu pamäť občanov. Monolitický výraz na niekoľkých častiach odľahčuje tzv. mashrabija.

Ide o tradičný okenný prvok s charakteristickou mriežkou, pôvodom z Blízkeho Východu. Konštrukcia, pôvodne určená hlavne na ochranu domov pred slnkom a teplom, si našla využitie aj v súčasnej architektúre. „Perforovaná koža oživuje vnútorné priestory počas dňa vďaka prenikajúcemu jasu a súhre svetla a tieňa, zatiaľ čo v noci fasáda vytvára obrazovku malých trblietavých svetiel,“ vysvetlil architekt.

Kým je tehlová časť orientovaná do námestia, druhý objekt uzatvára tretiu stranu parkoviska. Je však nemenej výrazný. Architekti ho potiahli perforovanými hliníkovými panelmi zlatej farby s kosoštvorcovým vzorom. Štúdio Antonia Virgu okrem objektu Le Grand Palais navrhlo aj úpravu exteriéru.

Vydláždenie, osadenie lavičiek, veľkorysé vstupné schodiská či zelená kruhová „oáza“ s posedením. Blízke okolie sa vďaka ich zásahom zmenilo na príjemný verejný priestor pre peších so zachovaním pôvodných stromov.

Autor: Antonio Virga Architecte
Klient: Cahors Town Hall, Société Cadurcienne d´Exploitation Cinématographique
Miesto: mesto Cahors, región Occitánia, Francúzsko
Plocha kina a múzea: 3 653 m 2
Plocha exteriéru: 8 500 m 2
Dokončenie: december 2019
Celkový rozpočet: 8 685 180 €
Fotografie: Luc Boegly, Pierre Lasvenes
Denisa Hudáková