Ateliér N/A s najlepším návrhom nového kultúrneho domu v Malackách

Kultúrny dom bude stáť v centre Malaciek pri križovatke Zámockej a Radlinského.
Zdroj: Ateliér N/A

Kultúrny dom bude stáť v centre mesta pri križovatke Zámockej a Radlinského.

Architektonická súťaž na návrh kultúrneho domu v Malackách je uzavretá a má jednoznačného víťaza. Ako informovalo mesto na svojej webovej stránke, po posúdení 24 súťažných návrhov a dvoch kolách sa porota zhodla na návrhu z dielne ateliéru N/A. Ten ešte prejde verejnou prezentáciou a pripomienkovaním.

Kultúrny dom bude stáť v centre Malaciek pri križovatke Zámockej a Radlinského. Na tomto mieste momentálne stojí bývalá budova mestského úradu, ktorá ešte predtým slúžila ako sídlo spoločnosti Nafta Gbely. Verejnú prezentáciu víťazného návrhu mesto predpokladá v marci.

Knižnica je vo víťaznom návrhu samostatný veľkorysý objekt s troma poschodiami, vrátane priestoru na besedy.
Knižnica je vo víťaznom návrhu samostatný veľkorysý objekt s troma poschodiami, vrátane priestoru na besedy. | Zdroj: Ateliér N/A

Víťazný návrh kultúrneho domu tvoria bloky pre Základnú umeleckú školu a Mestské centrum kultúry s knižnicou. „Jednotliví uchádzači mali voľnú ruku v tom, či do návrhu kultúrneho domu zakomponujú v nejakej podobe aj starú budovu mestského úradu, alebo ju navrhnú odstrániť,“ vysvetlilo mesto s tým, že víťazný návrh počíta s jej zbúraním, čím sa posilní výšková dominantnosť kostola v centre mesta.

„Tento návrh posunul realizáciu kultúrneho domu v Malackách do úplne inej ligy. Teraz nás čaká verejná prezentácia a pripomienkovanie víťazného návrhu. Ak dosiahneme s poslancami dohodu na finálnej realizácii, návrh môže ísť do projekcie a povoľovacieho procesu,“ skonštatoval primátor Juraj Říha.

Základná umelecká škola bude mať vlastnú sálu, ktorá sa dá spolu s hlavnou sálou využiť na väčšie kultúrne podujatia, napríklad na festivaly. Knižnica je vo víťaznom návrhu samostatný objekt s troma poschodiami vrátane priestoru na besedy. „Všetky objekty majú na prízemí prenajímateľné priestory, ktoré oživia celý priestor. Pod celou plochou budovy bude podzemné parkovisko,“ spresnilo mesto.

Vizualizácia veľkej sály kultúrneho domu.
Vizualizácia veľkej sály kultúrneho domu. | Zdroj: Ateliér N/A

Architektonickú súťaž vyhlásili Malacky vlani v lete a bola dvojkolová. V prvom kole uchádzači predstavovali urbanisticko-architektonické koncepčné riešenie širšieho verejného priestoru vrátane revitalizácie Zámockej ulice okolo hotela Atrium, synagógy, budovy štátnej polície a obchodných domov Jednota a Lidl.

Najlepšie súťažné návrhy postúpili do druhého kola, kde sa už predkladali podrobné architektonické riešenia. Víťazom sa stal ateliér N/A, druhé miesto obsadilo Totalstudio a ako tretí v poradí porota vyhodnotila návrh ateliéru young.s architekti.

Vizualizácia malej sály ZUŠ.
Vizualizácia malej sály ZUŠ. | Zdroj: Ateliér N/A
SITA