Partneri sekcie:
  • Deceuninck

Múzeum hodinárstva vás pohltí v špirále času

Audemars Piguet
Zdroj: Iwan Baan

V roku 2014 ateliér BIG vyhral súťaž na rozšírenie historických prevádzok hodinárstva Audemars Piguet, ktoré vyrába luxusné švajčiarske hodinky. Architekti navrhli špirálovitý sklenený pavilón dopĺňajúci najstaršiu budovu firmy, kde bolo hodinárstvo v roku 1875 založené. Koncept symbolizuje kombináciu tradície, zručnosti a pokroku v objatí pohoria Jura.

Múzeum ateliéru Audemars Piguet dnes ponúka jedinečný pohľad na údolie Vallée de Joux a históriu hodinárstva – ambiciózny architektonický a múzeografický projekt umožnený vďaka kreativite a spolupráci mnohých odborníkov vrátane architektov, inžinierov, miestnych remeselníkov a pracovníkov oddelení ateliéru Audemars Piguet.

Futuristická špirála plynulo stúpa zo zeme ako majstrovské dielo techniky a dizajnu, ktoré sa rokmi formovalo v odľahlej časti Švajčiarska. Pracoviská, kde dodnes vznikajú najkomplexnejšie hodinárske kúsky, sú komunikované v priestore novej časti tak, aby návštevníci zažili precízne konštruovanie. V centre špirály sú umiestnené pracoviská, ktoré tvoria vnútorné mechanizmy a dizajn ciferníkov – srdce samotných hodiniek.

Audemars Piguet
Audemars Piguet | Zdroj: Iwan Baan

Medzinárodná spolupráca

Pavilón navrhli dánski architekti zo spoločnosti BIG a realizovala ho miestna kancelária CCHE. Ide o prvú stavbu svojho druhu, ktorá bola postavená v takej nadmorskej výške. Štruktúrované zakrivené zasklenie nesie oceľovú strechu, zatiaľ čo pozdĺž vonkajšej fasády je inštalovaná mosadzná sieťovina na reguláciu svetla a teploty.

Zelená strecha ďalej pomáha regulovať teplotu a zároveň absorbuje vodu. ATELIER BRÜCKNER včlenil do novej budovy naplnenej svetlom rytmicky plynúcu cestu výstavou. Začína sa v historickej budove a v smere hodinových ručičiek sa mierne zvažuje dolu do srdca špirály, po ktorej opäť stúpa opačným smerom – plná energie ako pružiny hodiniek.

Návštevníci prechádzajú trasou plynulo rozprávajúcou príbeh tvorenia miniatúrneho prístroja. Každá kapitola má svoj vlastný dizajnový jazyk a je predstavená zastávkou, mechanickou sochou alebo umelecky navrhnutým výstavným predmetom. Vitríny sú strategicky umiestnené v priestore.

Audemars Piguet
Audemars Piguet | Zdroj: Iwan Baan

Na vlastnej koži

Na pracovnom stole si môžu návštevníci na vlastnej koži vyskúšať technické a dizajnové aspekty tohto kumštu, ako aj absolvovať navrhovací proces. V tomto momente ale pochopia, že hodinárstvo nie je ani zďaleka jednoduché remeslo a ručná práca má svoju cenu.

Workshopy Grandes Complications a Métiers d`Art (špecializované hodinárske úkony) sú integrované po celej dĺžke výstavy a je možné si ich kedykoľvek zapojiť. Stupeň koncentrácie, ktorú práca vyžaduje, je možné autenticky precítiť – vyžaduje si totiž zručnosť neuveriteľnej presnosti.

Audemars Piguet
Audemars Piguet | Zdroj: Iwan Baan

Slnečná sústava

V centre architektúry a výstavy sú jediné hodinky, ktoré majú neuveriteľných 21 komplikácií: „Universelle“ sú najkomplikovanejšie hodinky, aké kedy Audemars Piguet vytvoril. Sú prezentované v sklenenej guli, pričom predná a zadná časť sú prezentované rovnocenne. Osem ďalších hodiniek s komplikáciami „Grande“ je umiestnených okolo hodiniek „Universelle“.

Inštalácia pripomína slnečnú sústavu s planétami rotujúcimi okolo Slnka na obežných dráhach. Koniec koncov, astronomické cykly určujú podstatu hodinárstva. Špirála objektu je nadimenzovaná tak, aby bola plynule integrovaná do okolitej krajiny. Úrovne podláh kopírujú rôzne sklony, aby sa prispôsobili prirodzeným zmenám krajiny a poskytli základ vnútorného usporiadania múzea vytvárajúceho nepretržitý zážitok z priestoru.

Zakrivené sklenené steny sa vo vnútri zbiehajú v smere hodinových ručičiek smerom k stredu špirály a z centra sa následne odvíjajú opačným smerom: návštevníci prechádzajú budovou rovnako, ako by prešli pružinou hodiniek.

MÚZEUM HODINÁRSTVA – ATELIÉR AUDEMARS-PIGUET

Miesto: Le Chenit, Vallé de Joux, Švajčiarsko
Investor: Atelier Audemars-Piguet
Architekti: BIG
Spolupráca: CCHE
Interiérový dizajn: Atelier Brückner
Celková plocha: 900 m2
Súťaž: 2014
Realizácia: 2020

TEXT: Alexandra Müllerová,
PROJEKTOVÁ DOKUMENTÁCIA: BIG
FOTO: Iwan Baan