image 100762 25 v1
Galéria(8)

Plávajúci pivovar

Loď pivovar väčšinou kotví pod Štefánikovým mostom v centre Prahy. Architekti z pražského Studio acht premenili starú loď na plávajúci pivovar. Väčšinou kotví pod Štefánikovým mostom v centre Prahy a zásobuje okoloidúcich tekutým chlebom, kedykoľvek však môže zdvihnúť kotvy a vyraziť na cestu.

01 alexandra timpau IMG 1216
02 alexandra timpau lod pivovar Decin 0799
03 alexandra timpau lod pivovar Decin 0863
04 alexandra timpau lod pivovar Decin 0865
06 studioAcht lod pivovar skica VH ext1
07 studioAcht SKMBT C28016101921530
05 studioAcht pivolod celkovy pudorys 170428 1
skica

Pivovar na lodi je v Európe unikátnym projektom. Technológia minipivovaru sa nachádza na dvoch lodných palubách. Na hlavnú palubu umiestnili autori projektu dvojnádobovú varňu s objemom 500 l a spilku obsahujúcu štyri kvasné kade. Spodná paluba obsahuje trinásť ležiackych a tri pretlačné tanky.

Z pevniny na vodu

„Najskôr sme dostali na starosť rekonštrukciu pamiatkovo chráneného děčínskeho pivovaru,“ hovorí architekt Václav Hlaváček. „O pár rokov neskôr prišiel za mnou jeden z investorov s nápadom na vytvorenie malého pivovaru na lodi. Vtedy som mu odpovedal, že to nie je úplne ľahká záležitosť, pretože loď by mala stále zostať loďou. Tých zlých príkladov je pomerne dosť. Nakoniec sme sa ale do projektu pustili a dokončili ho.“

Loď pivovar väčšinou kotví pod Štefánikovým mostom v centre Prahy.

  Loď pivovar väčšinou kotví pod Štefánikovým mostom v centre Prahy.

Valcovanie trendov

„Je to loď, ktorá by mohla plávať, keby to malo zmysel,“ odpovedá Václav Hlaváček na otázku, či je loď ako taká stále funkčná. „Ľudia ale neustále prúdia dovnútra a von, a preto je stále ukotvená.“ Technologickým orieškom bolo pre architektov umiestniť do vymedzeného priestoru všetky dôležité prevádzky potrebné na fungovanie pivovaru tak, aby nezasiahli do samotnej funkčnosti riečneho plavidla. S úlohou sa autori projektu nakoniec úspešne vyrovnali. Navrhli aj nadčasovo pôsobiaci interiér zdôrazňujúci lodný, ako aj pivovarnícky charakter miesta.

Interiér zdôrazňuje lodný aj pivovarnícky charakter miesta.

 Interiér zdôrazňuje lodný aj pivovarnícky charakter miesta.

„V gastronómii sa dizajn takmer neustále mení, nové trendy valcujú tie staré,“ hovorí Václav Hlaváček. „Pri experimentoch tohto typu je predovšetkým dôležité udržať návrh jednoduchý a nenechať sa strhnúť úletmi. Netreba z toho robiť žiadnu atrakciu a koncept poňať natoľko nadčasovo, aby to tam ľudia mali ešte aj o niekoľko rokov stále radi.“

Knihy a pivo v podpalubí.

  Knihy a pivo v podpalubí.

LOĎ PIVOVAR

Miesto: Praha, Dvořákovo nábrežie
Architekt: Václav Hlaváček, Petr Topolovský, Studio acht
Investor: Vltavská plavební s.r.o.
Realizácia: 2016

Pôdorys hlavnej paluby

  Pôdorys hlavnej paluby

 

TEXT: TEREZA JANIŠOVÁ, FOTO: ALEXANDRA TIMPAU

Článok bol uverejnený v časopise ASB 4/2018.