Architekti sa skryli za zrkadlá. Ich sídlo splýva v zeleni

Útulný, no predsa nezabudnuteľný. Aj takto sa dá jednou vetou opísať projekt kancelárie MIA Architecture. Pre fasádu budovy vybrali neobvyklý materiál – zrkadlo.

Architektonická firma sídli neďaleko mesta Liège, v Belgicku. Objekt, v ktorom sa zabývala, vznikol ako prístavba k už stojacemu domu z roku 1975. V interiéri sa nachádza kancelária architekta, spoločná zasadačka, technické a hygienické zázemie. Zasadením do svahu vznikol aj priestor pre parkovanie auta, ktorý je súčasťou budovy. Okolie vymedzuje pomerne rozsiahly pozemok s množstvom stromov a zelene.

Fasáda zrkadliaca okolie

Steny garážovej časti budovy sú tvorené bielymi lakovanými tehlami. Ide výrazovo o rovnaký typ obkladu ako na staršom dome zo 70. rokov 20. storočia. Zvyšok fasády domu možno označiť aj ako „zrkadlová krabica.“ Steny sú pokryté plátmi chrómového polopriepustného zrkadla.

„Vďaka vysokej schopnosti odrazu obkladu nová budova doslova zapadá do lokality,“ vysvetľuje MIA Architecture. Ďalšou funkciou tohto typu obloženia je denné maskovanie pozdĺžneho okna nad garážou a v zasadačke. Otvory opticky nenarúšajú celistvosť stien a zároveň zabezpečujú prísun prirodzeného svetla. Viditeľnými sa stávajú až po zotmení, keď sa interiér umelo osvetlí.

Pri pohľade zo záhrady pôsobí objekt až surrealisticky. Akoby ste sa ponorili do vnútorného priestoru cez štvorcový otvor uprostred vegetácie, ktorý je umiestnený na tehlovom podstavci. Toto jediné otvárateľné okno sa nachádza v pracovni architekta. Hlavný vchod do budovy je v severozápadnom rohu. Drevené dvere sú prístupné kovovou rampou cez porast okrasných tráv.

Stavba sa vyznačuje aj energetickou úspornosťou. Múry sú zložené z drevených rámov, vyplnených izoláciou. Celková realizácia projektu prebehla približne za 3 mesiace.

Nové sídlo architektonickej firmy MIA Architecture.
Nové sídlo architektonickej firmy MIA Architecture. | Zdroj: MIA Architecture

MIA Architecture

Autor: MIA Architecture
Vedúci architekt: Geoffrey Noël
Úprava okolia: Fabrice Gaillard
Klient: MIA Architecture
Miesto: obec Beaufays, Belgicko
Celková plocha: 60 m2
Návrh a výstavba: 2020
Fotografie: so súhlasom MIA Architecture

Denisa Hudáková

Zdroj: archello.com