Partneri sekcie:

Concordia Design Wrocław sa stala najlepšou administratívnou budovou roku 2020

Takto vyzerá najlepšia administratívna budova za uplynulý rok. Teda aspoň podľa prestížneho webového blogu ArchDaily, ktorý každoročne udeľuje cenu v 14 kategóriách.

Concordia Design Wrocław nie sú len kancelárie, ale aj reštaurácie, kaviarne či miesto na spoločenské eventy. Za návrhom stojí holandská architektonická kancelária MVRDV, ktorá patrí k najvplyvnejším štúdiám súčasnosti.

Rešpekt k histórii

Ostrov Słodowa v centre poľského mesta Wrocław má zložitú, ale významnú históriu. Budova z 19. storočia v jeho strede zostala jedinou, ktorá prežila devastujúce pustošenie mesta počas druhej svetovej vojny, ale ostrov sa stal dôležitým miestom pokrokovej mládeže a jej dynamického myslenia s inšpiratívnou komunitnou kultúrou.

„Cieľom nášho projektu bolo rešpektovať obidve tieto vlastnosti lokality a výsledkom je budova bez ‚zadného priestoru‘, ktorá sa otvára k návštevníkom v oboch smeroch,“ približuje architektka Nathalie de Vries, spoluzakladateľka a partnerka štúdia MVRDV.

„Túto zákonom chránenú budovu sme renovovali a rozšírili o modernú prístavbu, pričom sme zachovali fasádu existujúcej historickej budovy. Našou snahou bolo vytvoriť ústredné miesto pre susedný park, ktoré by zároveň zvýšilo zážitok z pobytu návštevníkov ostrova,“ hovorí.

Jedným z najzaujímavejších aspektov vyše polmiliónového mesta Vroclav je rušný verejný život a aktívne využitie nábrežia pri rieke Odra. „No a srdcom verejnej aktivity je potom ostrov Słodowa, ktorý sa tak stáva fascinujúcim miestom,“ dodáva Nathalie de Vries.

„Chceli sme, aby náš projekt kombinoval historickú štruktúru, živú zmes kreatívnych firiem a nové atrakcie, ktoré pôsobia vo verejnom priestore ostrova – zdôrazňujú jeho atraktivitu a stávajú sa aj turistickým magnetom celého mesta.“

Concordia Design Wrocław je prirodzeným centrom ostrova Słodowa.
Concordia Design Wrocław je prirodzeným centrom ostrova Słodowa. | Zdroj: © JULIUSZ SOKOŁOWSKI

Dualita prechodu a času

Nathalie de Vries pri významovej interpretácii objektu a jeho otvorenosti dokonca uvádza rímskeho boha Jánusa, ktorý bol patrónom všetkého začínajúceho, ochrancom dverí, brán a prechodov, ale aj času. K ľuďom bol Jánus prívetivý: jeho symbolom bola brána a kľúč. Bol zobrazovaný s dvomi tvárami tak, že zároveň pozeral dopredu aj dozadu.

Dualita tohto starorímskeho božstva taktiež ovplyvnila dizajn objektu. Jeho forma a vnútorné usporiadanie vykazujú určitú symetriu, pri vstupoch na každom konci budovy sú stupňovité dutiny s trojitou výškou. V tejto symetrii však existujú jasné rozdiely medzi zrenovovanou historickou časťou objektu so zachovanou fasádou pôvodnej budovy a novou prístavbou.

V tejto „historickej“ časti je vo vstupnom priestore kaviareň a odkryté tehlové steny z pôvodnej budovy. Moderná prístavba budovy je zase otočená do parku a nachádza sa v nej reštauračná hala s vysokým stropom. „Táto moderná strana by mala odrážať energiu, ktorú parku dodávajú mladí ľudia v meste,“ pokračuje Nathalie de Vries.

“Aj preto je priehľadná, moderná a lákavá. S trojposchodovou sklenenou stenou otvárajúcou sa do parku odhaľuje veľkorozmernú nástennú maľbu poľskej umelkyne Alicje Białej. Jej témou je spomalenie tempa „nervózneho“ života, úcta ku každodennému životu a kontakt s prírodou. Realistické postavy sú zobrazené zároveň s imaginárnymi bytosťami,“ dodáva.

Prístavba rešpektuje historickú budovu a pokračuje v strešnej línii. Okenné otvory v predĺžení sa zhodujú s otvormi na historickej fasáde, a ako pokračujú k „neformálnejšiemu“ koncu budovy, sú širšie a priehľadnejšie.

Povedľa kaviarne a reštauračnej haly sa nachádzajú kancelárske coworkingové priestory s plochou 4 500 m2, pričom na najvyššom poschodí je vonkajšia terasa. Zo všetkých strán je chránená zasklenými stenami a poskytuje príjemný výhľad na mesto.

V reštauračnej časti je veľkorozmerná nástenná maľba poľskej umelkyne Alicje Białej.
V reštauračnej časti je veľkorozmerná nástenná maľba poľskej umelkyne Alicje Białej. | Zdroj: © JULIUSZ SOKOŁOWSKI

A čo investor?

„Spolu so štúdiom MVRDV sme chceli vytvoriť demokratický priestor, ktorý by integroval rôzne skupiny obyvateľov,“ hovorí Ewa Voelkel-Krokowicz, generálna riaditeľka spoločnosti Concordia Design.

„Snažili sme sa pochopiť jedinečný charakter miesta, jeho históriu a potenciál. Svoje miesto tu nájdu tvorivé komunity aj začínajúce startupy. Ale aj všetci, ktorí chcú tráviť voľný čas v kvalitne navrhnutom priestore a nachádzať zaujímavé podnety. Od začiatku sme chceli, aby bol ostrov Słodowa otvorený. A Concordia má šancu spojiť tento potenciál s novými potrebami a prilákať nových ľudí.“

Prístavba rešpektuje historickú budovu a pokračuje v strešnej línii.
Prístavba rešpektuje historickú budovu a pokračuje v strešnej línii. | Zdroj: Shutterstock

CONCORDIA DESIGN WROCŁAW

Miesto: Vroclav, Poľsko
Klient: Concordia Design
Architekt: MVRDV (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)
Lokálny architekt: Q2 (Maciej Janczyk, Marcin Kucharski)
Realizácia: 2018 – 2020
Podlažná plocha: 7 000 m2

Ľudovít Petránsky

Článok bol publikovaný v časopise ASB 06-07/2021.

KategórieKancelárie