Partneri sekcie:

Multigeneračné bývanie v Poľsku nominovali na cenu Mies van der Rohe

Sídlisko Nowe Żerniki začalo vznikať v roku 2011 pod záštitou Dolnosliezskej komory architektov a mesta Wroclaw a medzi desiatkami mimoriadne zaujímavých projektov vyniká jeden.

Nestáva sa často, aby na cenu Mies van der Rohe bola nominovaná celá štvrť. Kým sa za inšpiráciou obzeráme zväčša po susednej Viedni, utekajú nám fantastické projekty, ktoré kúsok za hranicami realizujú naši poľskí susedia.

Nenápadný blok s veľkým oválnym átriom uprostred je určený na multigeneračné bývanie pre seniorov a mladé rodiny. Ide o hybrid medzi domovom sociálnych služieb a štartovacími nájomnými bytmi, zabalený v efektnej a funkčnej forme.

Mesto v malom

Viacgeneračný dom bol navrhnutý ako štvrť. Vo vnútri štvorpodlažnej budovy je navrhnuté priestranné a zelené nádvorie. Jeho oválny tvar vyplynul z túžby vytvoriť priateľský priestor bez bariér a vizuálneho rozdelenia. Táto forma uľahčuje nadväzovanie susedských vzťahov. Umožnilo tiež funkčné riešenie komunikačných priestorov v budove ich prepojením s atraktívnymi spoločnými priestormi pre obyvateľov.

Vnútorné nádvorie nie je introvertným priestorom. Perforácie v zóne prízemia poskytujú vizuálny kontakt s okolím budovy a hlavný vchod do dvora, navrhnutý ako šikmý rez pôdorysom, je vizuálne prepojený s neďalekým parkom a miestnym kultúrnym centrom. Na tomto území boli vysadené aj stromy a tráva.

Program oválneho vnútrobloku pozostáva z rekreačnej oblasti v blízkosti klubovej miestnosti pre seniorov, vonkajšej zóny telocvične, verejného ihriska a súkromného areálu pre materskú školu a miest na sedenie. Homogénny charakter objektu vyplývajúci z jeho vonkajšej formy bol zachovaný aj v jeho vnútornej štruktúre.

Funkčne je rozdelený na dve nezávislé časti – jednu pre seniorov a druhú s bytmi na prenájom. Majú samostatné vchody, schodiská a komunikáciu cez chodbu vedúcu rovnobežne s obvodom budovy. Vďaka tomu je rozdelenie budovy plynulé a flexibilné, je možné ho zmeniť v závislosti od dopytu po konkrétnom type bytov.

Je to navyše príklad myšlienky spojenia generácií – poskytnutím spoločne obývaného priestoru sa starším a mladým ľuďom ponúka psychologické pohodlie, vyplývajúce z blízkosti rodiny; zároveň im toto riešenie dodáva pocit samostatnosti a nezávislosti. Vybavenie zodpovedajúce ich veku a potrebám je samozrejmosťou.

Multigeneračné sociálne bývanie.
Multigeneračné sociálne bývanie. | Zdroj: Maciej Lulko

Spolužitie

Jedným z počiatočných predpokladov projektu bolo vytvorenie zariadenia podporujúceho integráciu všetkých jeho obyvateľov a používateľov. Výsledkom diskusie o rozdielnom životnom štýle jednotlivých vekových skupín bolo rozhodnutie, že ich potreby sa nielenže navzájom nevylučujú, ale naopak, treba vyvinúť všetko úsilie na vytvorenie viacgeneračných bytových domov.

Spolužitie rôznych generácií v jednej budove je prospešnou činnosťou v mnohých ohľadoch – učí vzájomnému rešpektu a predchádza pocitu vylúčenia, podporuje aktivizáciu seniorov, vďaka neustálej prítomnosti susedov dáva obyvateľom pocit bezpečia. Každodenné fungovanie so staršími ľuďmi a ľuďmi so zdravotným postihnutím odstraňuje spoločenské bariéry.

Objekt je rozdelený na polovice, jedna pre seniorov, druhá pre mladé rodiny.
Objekt je rozdelený na polovice, jedna pre seniorov, druhá pre mladé rodiny. | Zdroj: Maciej Lulko

Superateliér

Budova je súčasťou modelového sídliska Nowe Żerniki. Miestni architekti sa kolektívne snažili reagovať na rastúce problémy s bývaním a zlú priestorovú kvalitu. Prvá etapa výstavby komplexu ponúka kompletnú škálu sociálnych služieb a verejných priestorov poháňaných udržateľnou technickou infraštruktúrou.

Nedávno bola spoločnosť Nowe Żerniki nominovaná na Cenu Európskej únie pre súčasnú architektúru – cenu Mies van der Rohe pre rok 2022. V nadväznosti na tradície Werkbund si architekti osvojili metódu cyklických workshopov, ktoré sa časom rozšírili a doplnili o stretnutia so špecialistami, budúcimi obyvateľmi a investormi.

Tím projektu, ktorý dostal prezývku „superštúdio“, si dal za úlohu naplánovať modelové sídlisko založené na princípe priority pre chodcov, ktoré ponúka kompletnú škálu sociálnych služieb a verejných priestorov poháňaných udržateľnou technickou infraštruktúrou. Viac ako štyridsať architektov už dekádu pracuje na tom, aby vo Wroclawi vzniklo krásne bývanie na dlhý život. Máme sa čo učiť.

Chodby sú bezbariérové, dobre osvetlené a jednoduché na navigáciu.
Chodby sú bezbariérové, dobre osvetlené a jednoduché na navigáciu. | Zdroj: Maciej Lulko

DOM WIELOPOKOLENIOWY – MULTIGENERAČNÉ BÝVANIE

Miesto: Osiedle Nowe Żerniki, Wrocław, Poľsko
Klient: TBS Wrocław Sp. z o. o.
Architekti: Marcin Major, Anna Major, Paweł Major, Alicja Miasik, Marta Górniak, Przemysław Spadło, Marlena Kilian, Hanna Łopacz, Maria Więcław
Projekt: 2016 – 2017
Realizácia: 2019 – 2020
Plocha: 8 200 m2

Karolína Balášková

Článok bol publikovaný v časopise ASB 04/2021.

KategórieBytové domy