The Cloud: Na konštrukciu vonkajšieho plášťa komplexu, bolo použitej ocele ako na 4 a pol Eiffelovej veže

image 90159 25 v1

V októbri minulého roku otvorili v štvrti EUR v Ríme pre verejnosť najväčšiu budovu za posledných 50 rokov. Hlavnou vizuálnou atrakciou projektu, na ktorom ateliér Massimiliano a Doriana Fuksasovci pracovali dlhých 16 rokov, je oblak.

Na začiatku bola architektonická súťaž v roku 1998. Porote predsedal sir Norman Foster. Veľkorysý projekt Fuksasovcov vyhral a prešlo ďalších deväť rokov príprav, kým mohol byť položený základný kameň stavby. Samotná realizácia sa rozbehla v marci 2008.

Pred kongresovým komplexom v rímskej štvrti EUR je rozsiahle nástupné plató.

Pred kongresovým komplexom v rímskej štvrti EUR je rozsiahle nástupné plató.

Unikátnym faktom je, že predpokladané náklady na výstavbu vo výške 276 miliónov eur z roku 2007 sa vo finále nenavýšili dvojnásobne, ako to pri stavbách takého typu a rozsahu a s takým dlhodobým časovým rozpätím býva, ale prekvapivo sa scvrkli o 37 miliónov na výsledných 239 miliónov. Mesto Rím pritom ambiciózne počíta, že príjmy z kongresového centra s hotelom s celkovou rozlohou 55 000 m2 prinesú ročne do mestskej pokladnice okolo 300 až 400 miliónov eur.

Komplex s kapacitou 8 000 miest

Územie na rozvoj štvrte EUR (Esposizione Universale Roma) bolo vybrané ešte za Mussoliniho éry pre potreby svetového veľtrhu, ktorý sa mal konať v roku 1942. Druhá svetová vojna však plány zmenila. Dnes je to prevažne rezidenčno-obchodná štvrť, kde sídlia rôzne ministerstvá, múzeá aj firemné centrály.

Na konštrukciu Thecy, obalového plášťa kongresového centra, bolo použitej ocele ako na 4 a pol Eiffelovej veže.

Nový komplex je prístupný z Viale Cristoforo Colombo cez rozľahlé schodisko, ktoré vedie k hlavnému foyer a k informačnému bodu. Okolitý verejný priestor je vytvarovaný do dvoch námestí, ktoré slúžia aj ako rozptylové exteriérové plochy. V suteréne sú rozsiahle kongresové a výstavné priestory s kapacitou až 6 000 návštevníkov.

Na konštrukciu Thecy, obalového plášťa kongresového centra, bolo použitej ocele ako na 4 a pol Eiffelovej veže.
Na konštrukciu Thecy, obalového plášťa kongresového centra, bolo použitej ocele ako na 4 a pol Eiffelovej veže.

Podzemie ešte ukrýva parkovaciu garáž s kapacitou viac ako 600 miest. Budova hotela, nazývaná tiež The Blade, sa hneď v susedstve vypína do výšky 55 m. Ponúka 439 izieb a hotelové „spa“. Ateliér Fuksas vytvoril komplex, ktorý je výnimočne flexibilný, priestory sa dajú skladať do väčších či menších celkov podľa aktuálnych potrieb. Maximálna kapacita sediacich divákov dosahuje takmer 8 000 miest.

Futuristický oblak

Vonkajší plášť komplexu (The Theca) bol vytvorený spojením kovu a vystuženého betónu. Konštrukciu s rozmermi 70 m (šírka) × 175 m (dĺžka) × 48 m (výška od podzemnej úrovne) pokrýva viac ako 27 000 m2 skla s vysokou priepustnosťou svetla a s ochranou proti preslneniu, pričom strecha nesie aj 3 000 m2 fotovoltických panelov. Vnútri sa pomocou dômyselného upevňovacieho systému vznáša originálna skulpturálna konštrukcia – Oblak (The Cloud).

Amorfná konštrukcia Oblaku ponúka zvnútra fantastické a veľkorysé zhromažďovacie priestory.

Amorfná konštrukcia Oblaku ponúka zvnútra fantastické a veľkorysé zhromažďovacie priestory.

Má symbolizovať prepojenie mesta s novou štruktúrou. Okamžite po dokončení sa však stal atrakciou, ktorú chodia obdivovať inžinieri, architekti aj laická verejnosť. Fascinujúca je najmä objemová a konštrukčná veľkorysosť projektu a futuristické tvarovanie Oblaku. Táto precízne modelovaná štruktúra, ktorá je pôsobivá pri dennom, ale najmä večernom osvetlení, sa právom stala novým symbolom biznis štvrte a bezpochyby sa stane ďalšou položkou v itinerári návštevníkov Ríma, ktorí okrem starobylých pamiatok neobídu zázraky súčasnej architektúry.

Takmer mimozemské pohľady – von z Oblaku a z mohutného eskalátora, ktorý stúpa s návštevníkmi priamo k Oblaku.

Takmer mimozemské pohľady – von z Oblaku a z mohutného eskalátora, ktorý stúpa s návštevníkmi priamo k Oblaku.

Ako štyri Eiffelovky

Niet sa čo čudovať, na výstavbu bolo použitých 37 000 t ocele, čo sa rovná množstvu, ktoré by stačilo na 4, 5 Eiffelovej veže. Objekt Oblaku dostal amorfnú podobu kukly, ktorej obal sa skladá z 15 000 m2 membránového sklolaminátu v kombinácii s ohňovzdorným silikónom.

Takmer mimozemské pohľady – von z Oblaku a z mohutného eskalátora, ktorý stúpa s návštevníkmi priamo k Oblaku.
Takmer mimozemské pohľady – von z Oblaku a z mohutného eskalátora, ktorý stúpa s návštevníkmi priamo k Oblaku.

Oblak so zemou spája Forum, hlavná komunikačná tepna. Vnútro Oblaku skrýva päť rôznych úrovní pospájaných eskalátormi a chodbami. Srdcom je auditórium, ktorého kapacita je neuveriteľných 1 800 divákov. Aby rôzne akcie či vystúpenia nerušili prevádzku ostatných častí kongresového centra, je auditórium obložené panelmi z čerešňového dreva.

Pôdorys kongresového centra – tretia úroveň na kóte 45,66 m

Pôdorys kongresového centra – tretia úroveň na kóte 45,66 m

Kongresové centrum bolo postavené tak, aby odolalo zemetraseniu. Pevnosť vertikálnych konštrukcií umožňuje odolať menším aj väčším seizmickým vlnám. Veľký dôraz sa kládol aj na ekológiu a udržateľnosť projektu. Klimatizáciu poháňa tepelné čerpadlo s obnoviteľným zdrojom energie. Budova má systém prirodzeného vetrania, chladenie zabezpečuje voda z neďalekého jazera.

Kongresová sála schovaná v Oblaku má kapacitu až 1 800 miest.

Kongresová sála schovaná v Oblaku má kapacitu až 1 800 miest.

Energetické nároky budovy v plnej prevádzke budú pokryté cez kogeneračné jednotky a vlastnú fotovoltickú a geotermálnu sieť. Dažďová voda sa zbiera, filtruje a uchováva v zásobníkoch. Podľa potreby sa používa v prevádzke budovy. Projektoví inžinieri zabezpečili fungovanie budovy aj pri akýchkoľvek externých technických komplikáciách s dodávkami elektrickej energie.

Zloženie vrstiev auditória v Oblaku

Zloženie vrstiev auditória v Oblaku

Kongresové centrum a hotel – The Cloud

Miesto: Rím-EUR, Taliansko
Investor: Eur SpA
Architekt: Massimiliano & Doriana Fuksas
Interiérový dizajn: Fuksas Design
Hlavný zhotoviteľ stavby: Società Italiana per Condotte d’Acqua SpA
Projekt stavby: A. I. Engineering, Turín
Konštrukcie: Studio Majowiecki, Studio Sarti
Bezpečnosť: Studio Sarti
Akustika: XU – Acoustique, Parigi, A.I. Engineering, Turín
Konzultanti pre osvetlenie: Speirs& Major Associates, Edinburgh, Londýn
Projekt a výstavba: 1998 – 2016
Zastavaná plocha: 55 000 m2

Rím-EUR, Taliansko    
Text: Mária Nováková    
Podklady: Documentation Centre Studio Fuksas

Článok bol uverejnený v časopise ASB 1-2/2017.

Komentáre