Z historického monumentu sa stal dom zvedavej mysle

Ako osviežiť starú monumentálnu budovu z konca 18. storočia a vdýchnuť jej nový život? Nielen technológiami, inštaláciami a akustickým vybavením, ale tiež výrazom a zážitkom.

V súlade s filozofiou kolektívu centra Felix Meritis vytvoril holandský ateliér i29 progresívny interiér s rešpektom k jeho historickému odkazu a začal tak písať novú kapitolu domu kultúry zvedavej mysle.

Budova od svojho vzniku v roku 1788 zastrešovala nespočetné množstvo organizácií a spolkov – od rovnomenného osvieteneckého spolku cez holandskú komunistickú stranu až po avantgardné divadlo Shaffy. 

Predstavuje jednu z najvýznamnejších stavieb kultúrneho života v Amsterdame. Jej nové programové riešenie zosobňuje experiment, ktorým sa prihovára zvedavému publiku na poli technológií, podnikania, vedy a umenia. 

Na jej obnove a modernizácii sa podieľal rozsiahly tím špecialistov a architektov. Kontakt so súčasnosťou jej vdýchlo práve nové programové rozvrhnutie a nevtieravý verzatilný interiér.

Dom zvedavej mysle

Budovou pretkanou históriou návštevníka sprevádza séria metafor. Vstupná zóna zahŕňa reštauráciu a recepciu, ktoré sú modernou interpretáciou štýlu z konca 18. storočia. Autori na steny aplikovali pôvodné farby a inštalácie vytvorené súčasnými technikami. 

V priestoroch reštaurácie je textúrovaná tapeta inšpirovaná typickou holandskou oblohou. Steny vstupnej časti dopĺňa originálna textilná aplikácia s pôvodnými námetmi z obrazov vytvorených technikou leptania pôvodne umiestnených v Teekenzaal (slov. salón, pozn. red.), tvorených jedinečnými látkami a dizajnom na mieru. 

Jeden z najväčších priestorov, koncertná sála, je navrhnutý s dôrazom na utlmenie vnemov z interiéru a umocnenie umeleckého zážitku. Flexibilné steny lemujúce obvod sály sa dajú presúvať a nastavovať podľa druhu hrajúcej hudby, preto je možné urobiť tu klasický koncert i house párty. 

Jedinečná atmosféra stĺpovej siene je docielená zachovaním patiny na autentických pôvodných prvkoch, ako sú stĺpy, omietky, obklady a fresky. V sále nesúcej meno po holandskom spevákovi a hercovi Ramsesovi Shaffym odkazujú farebné gradienty na stenách na slávne 60. roky 20. storočia, keď miestnosť slúžila ako miesto stretnutí amsterdamskej avantgardy. 

Teplé farby klubovne podnecujú k stretnutiam.
Teplé farby klubovne podnecujú k stretnutiam. | Zdroj: Ewout Huibers

V priestoroch salónu sa pôvodne nachádzal ateliér. Referenciou naň je inštalácia veľkých „papierových listov“ a grafické stvárnenie podlahovej plochy. Klubovňa bola počas „pobytu“ komunistickej strany kanceláriami. 

Prešla však kompletnou metamorfózou na pestrofarebnú „záhradnú miestnosť“ zaliatu slnkom z novotvaru veľkého svetlíka. Priznané trámy v podkroví a priestoroch kupoly vytvárajú prudký kontrast oproti bielym stenám. Drevený obklad monumentálneho schodiska im dizajnovo sekunduje.

Zaslúžene šťastný

Novotvary boli minimalizované v prospech celkového zdôraznenia existujúcej kvality priestorov. Jednotnou témou návrhu je maximálna flexibilita zariadenia v miestnostiach – môžu tak reagovať na akúkoľvek zmenu a ponúknuť širšie spektrum využitia ikonickej budovy. 

Všetky priestory zjednocujú dizajnové prvky svietidiel z ocele s interaktívnym LED osvetlením. Pomyslenou „čerešničkou“ je návrh stoličky Felix zohľadňujúci špecifické potreby tohto interiéru – je stohovateľná, ľahká, pohodlná a prispôsobená monumentálnemu prostrediu Felix Meritis.

KULTÚRNY DOM FELIX MERITIS
Miesto: Amsterdam, Holandsko
Investor: Amerborgh/Amerpodia
Interiérový dizajn: i29
Celková plocha: 4 500 m2
Realizácia: 2020

TEXT: ALEXANDRA MÜLLEROVÁ
PROJEKTOVÁ DOKUMENTÁCIA: i29
FOTO: EWOUT HUIBERS