Partneri sekcie:

Jaskyňa v geometrickom labyrinte. Al Musallah symbolizuje duchovnú očistu

Dánske architektonické štúdio CEBRA navrhlo v Abú Zabí netradičnú modlitebnú sieň podobnú jaskyni, ktorú umiestnili do zhluku nepravidelných skalných útvarov.

Modlitebňa je dôležitým prvkom nového kultúrneho parku, ktorý je súčasťou komplexného plánu revitalizácie dedičstva obklopujúceho pevnosť Qasr Al Hosn.

Stavba minulý rok získala prestížnu medzinárodnú cenu Jury award v súťaži Architizer A+Awards v kategórii Interiérový dizajn a kreatívne stropy. Pre vzhľad interiéru je tiež nominovaná na cenu v súťaži Dezeen Awards 2020 v kategórii Občiansky a kultúrny interiér.

Pomyselný trojuholník parku

Modlitebňa Al Musallah leží v severovýchodnom rohu areálu. Spolu s historickou pevnosťou, najstaršou a najdôležitejšou budovou mesta, a kultúrnym centrom vytvárajú pomyselný trojuholník vodného parku.

„Tieto dve budovy ako dominantné vizuálne kotvy zdôrazňujú význam modlitebne, ktorá predstavuje nový komunitný priestor pre verejnosť,“ vysvetľujú architekti. Modlitebňa je zámerne nižšia než pevnosť, ale vďaka čiastočnému umiestneniu vo vode odraz zdvojnásobuje jej veľkosť.

Voda je symbolom duchovnej čistoty. Odráža svetlo na fasádu z geometrických objektov rôznych veľkostí, čím vytvára dojem pohybu. Prechod medzi objektmi zabezpečujú sklenené mostíky umiestnené nad vodou. Svetlo v priechodoch z jednej časti do druhej má symbolicky očisťovať myseľ.

Modlitebňa leží v severovýchodnom rohu areálu.
Modlitebňa leží v severovýchodnom rohu areálu. | Zdroj: Mikkel Frost

Modlitebný rituál v netradičnom štýle

Dánski architekti sa so vzhľadom interiéru vyhrali do posledného detailu. Atmosféra stavby odkazuje na jaskyňu Hira, kde prorok Mohamed prijal svoje prvé odhalenie.

Každá bunka má vlastnú funkciu a ich usporiadanie vytvára dva zrkadlové toky. Ženy a muži prechádzajú vlastnými priestormi. Zo vstupných hál, kde sa môžu porozprávať a oddýchnuť si, postupujú do priestorov určených na umývanie a mentálnu prípravu na modlitbu.

Nakoniec sa veriaci premiestnia do veľkých modlitebných sál. Pri vstupe sa na jednej z vonkajších buniek objavujú betónové reliéfne nápisy, ktoré vidno cez okno. Sú skryté a z exteriéru neviditeľné, veriacim sa zjavujú len v čase modlitieb.

„Geometrické tvary vonkajšieho parku sa v interiéri zrkadlia ako zavesená stropná krajina. Funguje ako strešné svetlíky s malými kruhovými otvormi, ktoré prerušujú strechy uzavretých buniek,“ približujú CEBRA architekti. Tieto kruhové otvory pôsobia ako abstraktné hviezdne obrazce a do interiéru prepúšťajú denné svetlo.

Zatiaľ čo vstupné haly a priestory na umývanie majú stropy z betónu, vnútro modlitebných sál je pokryté meďou, ktorá vytvára nekonečné odrazy svetla symbolizujúce vesmír.

Geometrické tvary vonkajšieho parku sa v interiéri zrkadlia ako zavesená stropná krajina.
Geometrické tvary vonkajšieho parku sa v interiéri zrkadlia ako zavesená stropná krajina. | Zdroj: Mikkel Frost

Interpretácia púštnej krajiny

Budovy spoločne vytvárajú architektonickú interpretáciu pobrežnej púštnej krajiny ostrova Abú Zabí. Je charakteristická svojimi piesočnatými plážami, malými ostrovmi a soľnými plochami, ktoré sa pravidelne zaplavujú a vysychajú, čo v bahne spôsobuje praskliny. Tieto geometrické tvary vytvárajú prechod medzi prírodným pieskom a mestskou dlažbou a slúžia ako dizajnové komponenty.

„Park obsahuje aj sériu vodných prvkov – úzke potoky, kanály a podzemné chodby, ktoré utvárajú vodný objekt okolo modlitebne. Namiesto tradičnej úpravy mestského parku s bujnou vegetáciou a zelenými trávnikmi, ktoré by si v tomto podnebí vyžadovali komplexné zavlažovanie a údržbu, sa projekt zameriava na vytvorenie lokálne zakotvenej estetiky rastlín odolných proti slnku,“ dodávajú dánski architekti.

Ide o pôvodné a kultúrne významné rastliny, ghafové stromy, sedem odrôd datlí či liečivé byliny. Vyžadujú minimálnu starostlivosť a zavlažovanie, ktoré zabezpečuje zber odpadovej vody z okolia.

Pohľad na park v tvare štvorca, ktorý pozostáva z modlitebne (dolu), Kultúrnej nadácie (naľavo) a pevnosti Qasr Al Hosn (napravo).
Pohľad na park v tvare štvorca, ktorý pozostáva z modlitebne (dolu), Kultúrnej nadácie (naľavo) a pevnosti Qasr Al Hosn (napravo). | Zdroj: Facebook / Qasr Al Hosn

Plán obnovy

Pevnosť Qasr Al Hosn leží v centre Abú Zabí. Tento dôležitý kultúrno-historický skvost bol pôvodne postavený v roku 1780 na ochranu sladkovodnej studne. Neskôr slúžil ako kráľovská rezidencia a vládna budova. Pred urbanizáciou ostrova bola pevnosť prvou stavbou, ktorú cestujúci videli po príchode na pobrežie z púšte. Vynárala sa z piesku ako nádherná socha a symbolizuje zrod hlavného mesta.

„Úlohou transformačného plánu je obnoviť pevnosť ako kultúrne srdce mesta a vytvoriť prostredie a infraštruktúru, ktoré prispejú k modernizácii a rýchlemu rastu Abú Zabí. Územie, ktoré prejde transformáciou, pozostáva zo 140-tisíc m² verejného kultúrneho parku, modernizácie budovy Kultúrnej nadácie, ktorá je od 80. rokov minulého storočia kultúrnym strediskom,“ informujú architekti.

Dodávajú, že budovy zlúčením námorného a púštneho dedičstva prepájajú minulosť a budúcnosť hlavného mesta Spojených arabských emirátov. Plán obnovy zdôrazňuje dualitu, ktorú tieto dve budovy predstavujú. Miesto diagonálne rozdeľujú na dve kontrastné krajiny. Na jednej strane je hladká, mäkká a otvorená púštna krajina okolo pevnosti. Na druhej spevnená oblasť so zintenzívnenou výsadbou okolo Kultúrnej nadácie.

Plán spája tieto dva typy krajín prostredníctvom verejného mestského priestoru, ktorý je charakteristický formáciou trhlín a nepravidelnými geometrickými tvarmi. Tie najvernejšie prezentuje práve modlitebňa Al Musallah, ktorá dotvára trojicu významných stavieb.

Pevnosť bola pôvodne postavená v roku 1780 na ochranu sladkovodnej studne.
Pevnosť bola pôvodne postavená v roku 1780 na ochranu sladkovodnej studne. | Zdroj: Facebook / Qasr Al Hosn

MODLITEBŇA AL MUSALLAH

Architekt: CEBRA architekti
Klient: Oddelenie kultúry a cestovného ruchu Abú Zabí
Lokácia: Abú Zabí, Spojené arabské emiráty
Rok výstavby: 2019
Rozloha: 1 100 m²
Celková rozloha parku: 140 000 m²

Soňa Búranová
KategórieInteriérový dizajn