Industriálna krása: Rekonštrukcia uhoľného mlyna

industrialna krasa rekonstrukcia uholneho mlyna

Citlivá rekonštrukcia vdýchla nový život schátranej budove uhoľného mlyna v areáli bývalej skrutkárne. Oceľ, drevo a sklo – tieto elementy premenili zabudnuté miesto na moderný industriálny priestor, ktorý dnes rozhodne stojí za návštevu. Česká nábytkárska firma LUGI si tu zriadila showroom. Okrem prezentácie vlastných produktov však dáva priestor aj súčasnému českému umeniu.

Pôvodne dvojposchodová stavba pochádza približne z roku 1900 a stojí v areáli bývalej skrutkárne v Libčiciach nad Vltavou. V roku 1965 z nej demontovali všetku techniku a pomocou oceľovej konštrukcie ju rozdelili na tri podlažia, ktoré potom slúžili ako sklady. V roku 2010 budovu kúpili firma LUGI a architekt Patrik Hoffman. Práve v jeho architektonickom ateliéri bol spracovaný návrh a projekt jej prestavby na multifunkčný objekt, ktorý pre verejnosť otvorili v máji 2012.

Vzhľad objektu sa nijako zásadne nezmenil, materiály, farebnosť aj vložená oceľová konštrukcia na stĺpoch zostali zachované. Nanovo položené podlahy pomohli zavetrovaniu konštrukcie, a to vďaka svojej nadväznosti na obvodové múry. Umožnili tak odstránenie šikmých ťahadiel na miestach nových vstupov.

Hlavný vstup sa teraz nachádza na juhozápadnej strane. Na pôsobivé závetrie a zádverie nadväzuje kryté vonkajšie schodisko, ktoré slúži ako nezávislý vstup priamo na tretie nadzemné podlažie. Na treťom poschodí pribudol vykonzolovaný oceľový balkón a na prízemie pridali netradičný zasklený blok s technickou miestnosťou.

Zatiaľ čo vonku vládne oceľ, vnútri sa využíva najmä drevo. Drevené boxy ukrývajú celé zázemie – toalety, priestory na čistiace prostriedky, kuchynky. Voľne stoja v priestore, aby čo najviac vynikla pôvodná konštrukcia domu.

Na niektorých podlažiach sa v takýchto boxoch skrýva aj jednoramenné schodisko, ktoré spoločne s pôvodným nákladným výťahom vertikálne spája jednotlivé časti budovy. Okrem showroomu firmy LUGI v nej sídli Ateliér Hoffman a Artotéka – požičovňa umenia.

Termín realizácie: 06/2010 – 03/2012
Autor: Ateliér Hoffman, Ing. arch. Patrik Hoffman
Spolupráca: Ing. arch. Marcela Jirásková, Ing. arch. Pavel Hicz, Ing. arch. Tomáš Havlíček, Robert Bóžek
Investor/majiteľ: LUGI, s. r. o., Patrik Hoffman

Veronika Benešová
zdroj: atelierhoffman.eu
foto: LUGI.CZ

Komentáre