TERRA KOCKA

TERRA KOCKA

Je už tradíciou, že súťaž Wienerberger Brick Award upriamuje pozornosť na tehlové stavby z celého sveta. Tento rok si ocenenie v kategórii Working together prevzali aj vietnamskí architekti Tropical Space, pre ktorých tvorbu je tehla jedným z hlavných poznávacích znamení.

Projekt umeleckého ateliéru je umiestnený v provincii Quang Nan v oblasti Dien Ban blízko rieky Thu Bon, ktorá dáva tejto lokalite svojrázny charakter a má na okolitý život veľký vplyv. Väčšina obyvateľov je závislá od poľnohospodárstva a remesiel, tradíciu tu má nielen spracovanie hodvábu, ale aj výroba predmetov z hliny.

The Terra Cotta Studio je dielňou eminentného umelca Le Duc Ha. Tvarovo jednoduchá stavba, kocka s rozmermi 7 m × 7 m × 7 m, je umeleckým dielom sama osebe. Od okolitej prírody ju oddeľuje bambusový plot s malou záhradou s lavičkami určenou na relaxáciu či pitie čaju. Samotné štúdio je tvorené z dvoch vrstiev konštrukcie, vonkajšej tehlovej a vnútornej drevenej. Vrstva z tehál tvorí nielen vizuálnu časť architektúry, ale vďaka spôsobu ich kladenia zabezpečuje ventiláciu a ochladzovanie priestoru. Tiež oddeľuje interiér od exteriéru, čím vytvára umelcovi istú mieru súkromia.

Vnútro ateliéru má tri podlažia, pohybovať sa v ňom si žiada dávku obratnosti. Tvorí ho totiž konštrukcia z dreva podobná lešeniu s rozmermi 60 cm × 60 cm. Spĺňa funkcie schodov, chodieb a políc, na ktorých sa sušia hotové diela. Vonkajší plášť objektu dovoľuje návštevníkom pri prechádzaní pozorovať okolitú prírodu, rieku či dielňu.


V centre sa nachádza kruhový stôl, na ktorom vznikajú hlinené objekty. Tak, ako sa mení poloha slnka, tak sa premieňajú tiene a atmosféra. Architektúra funguje ako nekonečný zdroj inšpirácie, sochy sa ocitajú v nových kontextoch a vytvárajú dialóg plynúceho času a ticha v pohybe slnka.

Architekti Tropical Space reflektujú vo svojich projektoch vietnamskú tradíciu s ohľadom na prírodné podmienky. Mezanín štúdia nie je len vyhliadkou, má aj svoje funkčné opodstatnenie. Každý rok sa rieka rozvodní a lokalitu zaplaví, vďaka nemu zostanú všetky veci v bezpečí.

Dizajnéri túžili po tom, aby toto miesto obsahovalo, reflektovalo a rozširovalo emócie umelca s jeho dokončenými a nedokončenými dielami. Projektu sa podarilo byť miestom stretnutí a spoločného prežívania zážitkov s hlinou, s „terra cottou“.

ZDROJ: PR článok spoločnosti Wienerberger, spol. s r.o.