Vydarená rekonštrukcia bungalovu v znamení obľúbenej kaviarne

image 75856 25 v3

Štúdio Make Architecture úchvatne zrekonštruovalo bungalov v St. Kilda na predmestí austrálskeho Melbourne. Inšpirovala ich samotná rodina, pre ktorú zákazka vznikala, jej životný štýl i vkus, majitelia si totiž užívajú život naplno. Priestory sú koncipované skôr ako komunitné centrum a miesto na stretávanie sa s priateľmi než ako súkromný dom.

Pôvodný objekt sa rozšíril o zadnú prístavbu. Spodné podlažia novej časti sú navrhnuté v znamení betónu, sivých tehál a skla. Naopak, príjemná fasáda poschodia smerujúca do záhrady je tvorená drevenými šikmými hranolmi uloženými v rôznych smeroch. Tento detail sa postaral o príjemné clonenie dopadajúceho ostrého slnka, poskytol priehľad do záhrady a zároveň uchoval súkromie obytných priestorov domu.

Kuchyňa v tmavých tónoch

Na prízemí je navrhnutá verejná časť domu, obývacia izba s kuchyňou a jedálenským kútom. Kuchyňa je realizovaná v tmavých tónoch, pracovná doska spolu s betónovou podnožou lavíc i betónovými policami v obývacej časti pôsobí chladne, ale i veľmi elegantne. Priestor je maximálne zasklený a otvorený do záhrady; dispozične je členený na príjemné zákutia.

Obojstranný kozub

Materiálová kombinácia surového debneného betónu, tehál, dreva, plechového obloženia fasády i liatych podláh je odvážna, no oku príjemná. Skvelým prvkom interiéru, ale i exteriéru je obojstranný kozub. Zvýšený sokel okolo domu slúži ako lavičky a miesto odpočinku, je to jednoduchý spôsob, ako povzbudiť obyvateľov, aby trávili viac času vonku.

Schodisko vedúce na poschodie pomyselne rozdeľuje dispozíciu na menšie súkromné zóny, v jeho hornej časti je zabudovaná knižnica. Na poschodí sa nachádza súkromná časť domu, ktorá je zvukovo oddelená sklenenými priečkami.

Flexibilný priestor garáže

Pozemok uzatvára nenápadná, no napriek tomu priestorovo dôležitá a premyslená garáž. V interiéri sa opakuje dekor sivých tehál. Ide o otvorený priestor s veľkými oknami, takže sa vizuálne napája na zadnú ulicu. Fasáda vyzerá skôr ako vstup do obchodu. Cez priehľad vidno záhradu a priľahlú terasu domu, kde je vítaný každý návštevník.

Architekt: Make Architecture
Fotografie: Peter Bennetts