Rozšírenie domu ako skladanie puzzle

Potreby generácií sa menia, takže rozšírenie starších domov je jeden zo spôsobov, ako získať dostatočný životný priestor. Moderný život kladie vyššie nároky na bývanie a rozšírenie domu vždy znamená pridanie novej vrstvy do existujúcej stavby. Francúzski architekti z ateliéru Mabire Reich sa s vrstvením pohrali a vznikol Puzzle House.

Dokončili začatú skladačku

Rozšírenie pôvodného domu v blízkosti parku Procé vo francúzskom Nantes nebolo rozsiahle, skôr naopak. Domu pribudlo len 28 štvorcových metrov podlahovej plochy, napriek tomu by ste jeho podobu nespoznali. Tento dom už bol dvakrát upravovaný. Najskôr bol predĺžený, o niekoľko rokov nato čiastočne zvýšený.

Architekti sa rozhodli tieto nánosy minulosti nestierať, ale poňali ich ako logickú hru – ako skladačku, ktorú mali dokončiť. Zvýšili pôvodnú budovu tak, aby prepojili obe predchádzajúce rozšírenia domu a vytvorili jeden celok. Novopostavené horné poschodie má tvar písmena L.

12 Puzzle House

Fasáda ako jednotiaci prvok

Už na prvý pohľad zaujme na dome nezvyčajná fasáda. Architekti ju zvolili z viacerých dôvodov. Umožňuje zjednotiť staršie a novšie časti stavby tak, aby nebolo vidieť rozdiel medzi nimi, ale tiež má metaforický význam. Samotná fasáda je vlastne skladačkou ako celý dom.

Je to drevená sieť, ktorá charakterizuje celú budovu a zároveň vytvára rôzne vzťahy medzi interiérom a exteriérom. Drevené pletivo chráni súkromie a vytvára v interiéri rôznu hru svetla a tieňov, pritom umožňuje dostatočnú ventiláciu bez toho, aby domáci prišli o svoje súkromie.

01 Puzzle House

Efekt kompresie a dekompresie

Vstupná cestička je umiestnená pod nízkym dreveným stropom, čo vyvoláva pocit stláčania zvýraznený kresbou dreva. Je to preto, aby hneď potom vynikol presne opačný „dekompresný“ efekt, keď vstúpite do miestnosti s dvojitou výškou stropu a veľkou sklenou stenou, cez ktorú môžete sledovať dianie v záhrade.

Hlavnú úlohu v interiéri okrem sklenej steny zohráva drevo a na jednej stene odhalené murivo pôvodnej stavby. Súkromné spálne sa nachádzajú na poschodí, spoločné priestory s obývačkou, kuchyňou a jedálňou dole.

06 Puzzle House

Puzzle House – rozšírenie domu v skratke
Architektonické štúdio: Mabire Reich
Spolupráca: Fanny Robin
Lokalita: Nantes, Francúzsko
Rok realizácie: 2018
Plocha: 128 m2
Pôvodná plocha: 100 m2
Doplnená plocha: 28 m2

 

Sabína Zavarská
Foto: © Guillaume Satre, © Mabire Reich

Komentáre