Nie v prírode, ale okolo nej. Na Taiwane postavili dom, ktorý rešpektuje krajinu

Život v meste je plný automobilov, zvukov a podnetov, ktoré zahlcujú ľudské zmysly. Nasledujúci dom je zhmotnením túžby jeho majiteľov uniknúť z mesta, vystúpiť zo svojej komfortnej zóny a vyskúšať si život na vidieku v dome, ktorý prináša výhody 21. storočia. A zároveň rešpektuje okolitú krajinu v maximálnej možnej miere. Je postavený nie v prírode, ale okolo nej.

Projekt s názvom „Comfort in Context“ sa nachádza v okrese Yanchao na Taiwane, v takej vzdialenosti od mesta, ktorú už väčšina domácich nazýva vidiekom. Susedí s riedko osídlenou oblasťou pri vodnej nádrži Agongdian, neďaleko druhého najväčšieho mesta na ostrove Kao-siung. Okolie na prvý pohľad pripomína ovocný sad uprostred kopcov.

Cieľom architektov zo štúdia Chain10 Architecture & Interior Design Institute bolo nielen vhodne zasadiť dom do prostredia, ale rozhodli sa ísť ešte o kúsok ďalej. Už vopred bolo známe, že v danej oblasti sa nachádzajú mnohé druhy divo žijúcich zvierat a rôzneho hmyzu.

Projekty ako tento zvyčajne spôsobia narušenie ich biotopov. V snahe vyhnúť sa tomu, hlavný architekt Keng-Fu Lo navrhol veľkosť a tvar budovy a prispôsobil jej vnútorné aj vonkajšie osvetlenie.

Dom okolo prírody.
Dom okolo prírody. | Zdroj: Qimin Wu

Vietor ako skrotený živel

Taiwanský architekt verí v to, že príroda nemá byť druhoradou myšlienkou, ale musí byť to prvé, na čo architekti vždy myslia. Mali by sa snažiť o zníženie emisií svojich projektov, ktoré môžu dosiahnuť aj vďaka veľkému množstvu zelených stromov v okolí stavby.

Okrem uhlíkovej neutrality (stavu, kedy je z atmosféry absorbovaných toľko emisií, koľko sa ich vypustí), stromy vytvárajú tieň a zlepšujú kvalitu okolitého vzduchu. V duchu svojich myšlienok navrhol exteriér domu z pozinkovanej ocele v spojení s priedušným a ekologickým náterom fasády.

Zároveň využil juhozápadný vietor, typický pre túto oblasť, aby v lete ochladzoval budovu, čo šetrí náklady na klimatizáciu. Vietor je privádzaný do domu cez koridor. Takúto cirkuláciu vzduchu ocenia majitelia domu v horúcom podnebí, aké má Taiwan. V lete tu teploty dosahujú priemerne 30 stupňov Celzia.

Dom okolo prírody.
Dom okolo prírody. | Zdroj: Qimin Wu

„Tento projekt pre mňa znamená veľa. Vyrastal som na vidieku a chýba mi tá jedinečná atmosféra, keď ste obklopení prírodou. Moji klienti mali podobné pocity. Väčšina projektov má veľký dopad na životné prostredie, a práve toto je niečo, čo by som chcel zmeniť. Nemôžem meniť veľkosť projektov, pretože ako architekt musíte rešpektovať priania a túžby klientov. Je však mojou prácou vhodne ich zasadiť do okolitého prostredia. Príroda je perfektná taká, aká je. Mojou filozofiou je jednoduchosť a minimalizmus,“ povedal o projekte rodinného domu Keng-Fu Lo.

Svetlo, ktoré neruší

Dizajn interiéru nie je nijako extravagantný, architekti sa snažili, aby zostal etický a udržateľný. Preto volili recyklované materiály ohľaduplné k životnému prostrediu. Cez veľké okná, od podlahy až po strop, vstupuje do miestnosti dostatok prirodzeného svetla. Svetelné zdroje v dome sú zároveň rozmiestnené tak, aby v noci zbytočne nenarúšali život pôvodných zvieracích obyvateľov tejto oblasti.

Centrálnym bodom domu sa stala obývacia izba. Priestor pre rodinu sa prirodzene rozširuje smerom do exteriéru, na zelené kopcovité svahy na nádvorí, orientované na juh. Pohyb stromov vytvára svetlo a tiene, ktoré na nádvorie prinášajú prvok živosti. Pripomínajú, že každý potrebuje útočisko ďaleko od stresu mestského života.

Na trávnatom svahu pribudlo aj niekoľko taiwanských bukov, nech je zelene na pozemku ešte viac. Toto všetko vytvára vzácnu atmosféru, ktorú by v mestskom prostredí nebolo možné dosiahnuť.

Dom okolo prírody.
Dom okolo prírody. | Zdroj: Qimin Wu

Dom okolo prírody

Projekt: Comfort in Context
Lokalita: Kao-siung, Taiwan
Architektonické štúdio: Chain10 Architecture & Interior Design Institute
Hlavný architekt: Keng-Fu Lo
Rok dokončenia: 2019
Rozloha: 280 m2
Zariadenie interiéru: Hansgrohe, B&B Italia, Duravit, Leicht, Panasonic, Pulpo, Sto
Fotografie: Moooten Studio/Qimin Wu

Sláva Štefancová
KategórieRodinné domyZnačky