Trojgeneračný dom s množstvom zelene. Villa LP má netypicky situované miestnosti

Villa LP
Zdroj: Nguyen Tuan Nghia – Nam Nguyen

Na okrajovej a zároveň najväčšej štvrti mesta Hanoi navrhla a realizovala kancelária Nghia-Architect Villu LP. Išlo o špecifický projekt novostavby, určenú pre trojgeneračné bývanie jednej rodiny. Výzvou bolo, okrem iného, aj zachovanie už existujúcich stromov na pozemku v borovicovom lese.

Tri generácie

Villa LP zosobňuje netradičný, no aj u nás stále využívaný spôsob spolunažívania mladých manželov s rodičmi jedného z nich a spoločnými deťmi. Vo vietnamskom projekte však ide o novostavbu, (nateraz) bez plánovanej zmeny dispozície v budúcnosti.

„Kým starí rodičia sú zvyknutí na tradičný, vietnamský životný štýl, manželský pár a ich deti poznajú moderný spôsob života v cudzích krajinách,“ objasňuje architekt. Zatiaľ čo starší žijú v dome trvalo, mladí do Vietnamu cestujú len niekoľkokrát do roka.

Priestor na mieru

Vzhľadom na rozdielny spôsob života, vek ale aj konkrétne požiadavky členov rodiny sa v dome nachádzajú netypicky situované miestnosti.

„Dôležité bolo vytvoriť veľké komunikačné priestory, ktoré sa môžu flexibilne otvárať a zatvárať. Zároveň dokážu efektívne prepojiť prírodu okolo domu s nádvorím, postaveným pod širokou verandou,“ opisuje projekt Nguyen.

Villa LP
Villa LP | Zdroj: Nguyen Tuan Nghia – Nam Nguyen

Vila je rozdelená do troch blokov a má dve podlažia. Jej „srdcom“ a miestom stretávania je veľká, presklená kuchyňa s jedálenským stolom, situovaná v strede domu. Sklenené steny sa dajú zatiahnuť drevenými roletami, čím vznikne súkromný priestor.

Kuchyňa je rámovaná chodbami dvoma obývacími izbami. Od zvyšku domu sú, rovnako ako kuchynský kút, oddelené múrmi s oranžovým šrafovaným povrchom. V blokoch na prízemí bočných strán vily sú spálne a kúpeľne s toaletami. Takisto na poschodí východnejšieho z nich je okrem spomenutého aj veľký šatník.

V zadnej časti domu sú situované spálne pre hostí a pomocnicu v domácnosti, kúpeľňa, toalety a skladovacia miestnosť. Hlavnými materiálmi použitými vo vile sú masívne drevo a pohľadový betón s textúrou po debnení. Spolu s bielou omietkou na stenách vytvárajú elegantný a zároveň intímny interiér.

Villa LP
Villa LP | Zdroj: Nguyen Tuan Nghia – Nam Nguyen

Exteriér vily

Z diaľkových pohľadov sú viditeľné hlavne vodorovné prvky stavby, doplnené horizontálnym akcentom kmeňmi borovíc. Presahujúca strešná konštrukcia dodáva domu dojem ľahkosti, ktorý podporuje aj visiaca zeleň, zavesená na hrane domu, na strane orientovanej do záhrady.

Výrazným prvkom celého projektu je polo uzatvorená veranda s kruhovým výrezom na zemi aj v strešnej doske. Cez tento priestor rastie vysoký živý strom. Hrany strešného okulusu obrastajú ťahavé rastliny.

Villa LP
Villa LP | Zdroj: Nguyen Tuan Nghia – Nam Nguyen

Kovové točité schodisko spája priamo verandu so strechou, ktorú je možné využívať na rôzne účely, pretože je po obvode chránená tenkým zábradlím.

Villa LP

Autor: Nghia-Architect (Tuan-NghiaNguyen)
Lokalita: štvrť Ba Vi, mesto Hanoi, Vietnam
Klient: súkromný
Celková rozloha: 5000 m2
Zastavaná plocha: 630 m2
Výstavba: 2019 – 2021