Rakúske vinárstvo v loftovom priestore
Galéria(11)

Rakúske vinárstvo v loftovom priestore. Rekonštrukcia, ktorej vládne sivá farba

Partneri sekcie:

Viedenské architektonické štúdio destilat oživilo starú usadlosť z 19. storočia vo vinohradníckom regióne Wagram v Dolnom Rakúsku v duchu filozofie „menej je viac“. 

Starý majer, na ktorom sa kedysi vyrábalo víno pre zámok Winkelberg, bol niekoľko desaťročí opustený. Dnes tu sídli rodinné vinárstvo Clemensa Strobla, výrobcu prémiových vín.

Rekonštrukciou troch budov vznikli na pozemku s rozlohou 10 tisíc metrov štvorcových honosné sídlo pre majiteľov, kancelárske aj výrobné priestory či miesto pre ochutnávky vína. Pribudla tiež prístavba s bazénom a jazierko.

Obmedzena farebna paleta sa pretavila do stien z pohladoveho betonu
Najvacsia z budov si zachovala historicku fasadu z tehal
Degustacna miestnost ako kocka zavesena zo stropu a oblozena ciernou ocelou
Povrchovo neupravene heraklitove dosky v stite strechy
Industrialne schody vedu na poschodie kde sa nachadzaju kancelarske priestory
Rakúske vinárstvo v loftovom priestore
Budova vpravo bola zrekonstruovana na byvanie pre majitelov vinarstva
Pohlad do vyrobnej casti

Majitelia chceli vytvoriť zázemie pre vinárstvo založené na pôvodnej myšlienke žiť aj pracovať pod jednou strechou. Do schátranej nehnuteľnosti, ktorú našli na odporúčanie suseda a ktorá je dnes ich domovom, sa zamilovali na prvý pohľad.

Neodradili ich ani zrútené krížové klenby či prehnitý krov. Rekonštrukcia prinavrátila starým budovám ich pôvodný lesk, navyše sa klient aj architekti zhodli v tom, že je udržateľnejšie renovovať existujúcu stavbu, ako postaviť novú na zelenej lúke.

Obmedzena farebna paleta sa pretavila do stien z pohladoveho betonu
Obmedzená farebná paleta sa pretavila do stien z pohľadového betónu. | Zdroj: Monika Nguyen

Najväčšou výzvou sa ukázalo spojenie novej hmoty a starej konštrukcie. O tom, že sa to podarilo, svedčí aj budova kedysi využívaná na poľnohospodárske účely. Dnes je v nej uskladnené víno a bola rozšírená o novú časť na výrobu.

Najväčšia z budov s podlahovou plochou 2 000 m2 si zachovala historickú fasádu z tehál aj pôvodné klenby. Tieto prvky doplnil súčasný minimalistický štýl. Odvoláva sa na čistotu a jednoduchosť materiálov a pripomína rafinovanú verziu industriálneho štýlu.  

Pri vstupe do výrobnej časti sa ocitnete na recepcii. Interiérový dizajn obrovských otvorených priestorov charakterizujú bloky podobné stavebniciam, svetlo ako ústredný prvok a sivá farba vo všetkých jej odtieňoch.

Klenutá pivnica, degustačná miestnosť, kuchyňa a kancelária vytvárajú robustné priestorové prvky, ktoré sa prelínajú do konštrukcie plášťa, vymedzujú hranice a preberajú viacero funkcií.

Obmedzená farebná paleta sa pretavila do stien z pohľadového betónu, leštených betónových podláh, sivo lakovaného smrekového dreva, neupravených heraklitových dosiek v štíte strechy, kartáčovanej ocele, sivých tehlových obkladov a skla.

Najvacsia z budov si zachovala historicku fasadu z tehal
Najväčšia z budov si zachovala historickú fasádu z tehál. | Zdroj: Monika Nguyen

Kombinácia týchto materiálov s historickými prvkami necháva vyniknúť ich jemné nuansy. Architekti tiež využili prirodzené svetlo ako jeden zo spôsobov pre vyzdvihnutie štruktúry materiálov v otvorenom priestore. 

Prvky industriálneho dizajnu podčiarkujú, že tento interiér sa využíva na prácu. Charakteristika vína ako prírodného produktu je doň pretavená puristicky a jednoducho, s triezvym šarmom. Rekonštrukcia budovy dokonca dostala pred dvoma rokmi ocenenie Dezeen Awards ako najlepší pracovný priestor spomedzi návrhov z celého sveta. 

Porota, ktorú tvorili osobnosti ako Patrik Schumacher, Konstantin Grcic, Daniel Liebeskind, Joep van Lieshout či Paola Navone, pri udeľovaní ceny uviedla: „Tento projekt obsahuje prvky, ktoré nie sú synonymom pre typickú kanceláriu – ako degustačná miestnosť či vínna pivnica. Zvolená farebná paleta a tlmené tóny vytvárajú kláštorný pocit z priestoru, v ktorom sa pozornosť sústreďuje len na víno samotné a jeho výrobu.“

Pohlad do vyrobnej casti
Pohlaď do výrobnej časti. | Zdroj: Monika Nguyen

O dizajnovom štúdiu

destilat design studio založili v roku 2008 Harald Hatschenberger, Thomas Neuber a Henning Weimer. Spoločne sa venujú architektúre, interiérovému dizajnu a produktovému dizajnu pre súkromné ​aj verejné priestory. Poznávacou značkou štúdia, ktoré sídli vo Viedni a Linci, je holistický prístup.

Autor: destilat design studio
Klient: Vinárstvo Clemens Strobl
Lokalita: Kirchberg am Wagram, Rakúsko
Dokončenie: 2020
Sláva Štefancová