Prístavba kancelárií vo Vysokom Mýte komunikuje s okolitým prostredím

Úzky pozemok preddefinoval vertikalitu nového objektu. Ten skrýva tri kancelárske miestnosti.
Zdroj: Tomáš Rasl

Vysoké Mýto je nenápadné mestečko v Pardubickom kraji. Znalci možno vedia, že v ňom sídli výrobca autobusov Karosa.

Ďalšou zaujímavosťou však je, že tu stojí zaujímavá realizácia objektu, ktorý sa dostal do užšieho výberu aktuálneho ročníka Českej ceny za architektúru. Autormi prístavby kancelárií sú architekti z renomovaného štúdia Prokš Přikryl architekti, ktorí majú na konte množstvo realizácií, umiestnení v architektonických súťažiach či nomináciu na Cenu Miesa van der Rohe.

Za zmienku stojí napríklad zázemie biotopu v Honěticiach, prístavba Vrbatovy boudy alebo zázemie jabloneckej priehrady Mšeno. Vo Vysokom Mýte však boli architekti postavení pred komplikovanú situáciu, s ktorou sa vyrovnali spôsobom im vlastným – starostlivým myšlienkovým procesom a nápadom na mieru.

Komplikované podmienky

Parcela sa nachádza vo vnútrobloku neďaleko centra, obkolesená stenami susedných domov. Logickým krokom teda bolo komponovať stavbu po vertikálnej osi a situovať ju na severnú hranicu pozemku. Docielili tak zachovanie vzdušnosti pozemku a predišli tieneniu a iným kolíziám s okolitými objektmi. Zrkadliaca fasáda komunikuje s prostredím, preberá na seba kolorit mestskej panorámy, no svojou siluetou zapadá.

Jaganie v škridlovej krajine

„Úvahy o materiáli fasády nakoniec viedli k prírodnému hliníku z niekoľkých dôvodov,“ vysvetľujú voľbu materiálu architekti. „Z požiarneho hľadiska bolo nutné vybrať nehorľavý materiál. Požiarne dôvody ovplyvnili aj umiestnenie okien. Ďalej v súlade s celkovou koncepciou suchej výstavby nadzemnej časti mala byť fasáda skladaná, respektíve montovaná.

Materiál mal byť zároveň použiteľný ako strešná krytina pre jednotný výraz domu. Nakoniec rozhodlo architektonické hľadisko – voľbou reflexného plechového plášťa dom odráža živý svet okolo seba a mení sa v priebehu dňa. Toto dosiahne najlepšie hliník vo svojej prírodnej podobe bez povrchových úprav.“

Stavebné limity

Spôsob výstavby a konštrukčný systém sa odvíjali od obmedzených možností, ktoré pozemok poskytoval. Kľúčová bola aj realizácia a rýchlosť výstavby. Architekti preto zvolili ľahký drevený skelet na základových pásoch, trámové stropy a prevetrávanú falcovanú fasádu.

Ateliér na najvyššom poschodí presvetľuje severné okno
Ateliér na najvyššom poschodí presvetľuje severné okno | Zdroj: Tomáš Rasl

Tri poschodia obsahujú tri miestnosti – dve z nich sú prepojené obslužným schodiskom skrytým pred zrakmi návštevníkov. Všetky priestory sú prístupné z pôvodného objektu. Podkrovie presvetľuje panoramatické okno na sever a skromné južne orientované okno.

Prístavba kancelárií vo Vysokom Mýte
Miesto: Vysoké Mýto, Česko
Investor: MDS projekt, s. r. o.
Architekt: Prokš Přikryl architekti
Rozmery objektu: 11,85 x 6,25 x 4,9 m
Projekt: 2017 Realizácia: 2019
Alexandra Müllerová