Zo zničeného móla živý verejný priestor

image 96381 25 v1

Dlhoročná premena požiarom zničeného móla priniesla svoje výsledky. Architektonické umelecké dielo s názvom Hastings Pier získalo mnoho ocenení, najnovšie sa k nim pripojila cena Kráľovského inštitútu britských architektov RIBA – Stirling Prize 2017. Vynovené mólo bolo vyhlásené za najlepšiu novú stavbu vo Veľkej Británii. Pochádza z dielne architektonického ateliéru dRMM Architects.

Sedem rokov obnovy

Pohľad zhora na nové mólo pôsobí bezpochyby úchvatne a tvorcovia sa s ním riadne „vyhrali“. Celkovo trvalo až sedem rokov, kým sa podarilo požiarom zničené mólo zrekonštruovať a vytvoriť z neho veľmi pôsobivé miesto pre verejnosť.

Z veľkého otvoreného priestoru, po ktorom sa môžete prechádzať, koľko sa vám zachce, vyžaruje pokoj a harmónia. Prvkami a rôznymi symbolickými črtami poukazuje na intenzívne prepojenie s morom a nábrežím.

Foto: Alex de Rijke

Mysleli do budúcnosti

Architekti tvrdia, že nemalo význam snažiť sa mólo obnoviť do pôvodnej podoby. Naopak, chceli mu dať význam a potenciál i do budúcnosti. Vytvorili flexibilné multifunkčné riešenie. Môžu sa tu realizovať koncerty, výstavy, trhy či stretnutia.

Nové návštevnícke centrum je z CLT panelov obložených drevom zachráneným z pôvodného móla. 

Foto: Alex de Rijke

Strecha objektu je riešená ako naplno využiteľná, môžete si tu vychutnať kávu alebo polievku. 

Foto: Alex de Rijke

Trošku histórie

Pôvodné mólo bolo postavené v roku 1872. V tridsiatych rokoch minulého storočia prežívalo obdobie rozkvetu, avšak postupne sa prestalo využívať. Nepoužívané, bez potrebnej obnovy chátralo. Absolútny koniec tohto kedysi veľmi obľúbeného priestoru znamenal rozsiahly požiar, ktorý v roku 2010 dal bodku za životom móla.

Foto: Alex de Rijke

Avšak nie úplne. Len dovtedy, kým neprišli architekti zo štúdia dRMM Architects so skvelým nápadom.

Foto: James Robertshaw

Pribudne baldachýn

Porotou veľmi oceňované bolo rozhodnutie neumiestniť na čelo móla žiaden objekt – priestor najbližšie k moru nechali voľný, otvorený, čo podporuje komunikáciu medzi morom a nábrežím a vytvára nádherný výhľad. To však stále nie je všetko. Údajne ide len o prvú fázu regenerácie tohto miesta. Ďalšie fázy majú zahŕňať vytvorenie veľkého dreveného mobilného baldachýnu, ktorý má prechádzať po celej dĺžke móla, čo je 280 m.

Foto: Alex de Rijke

Flexibilita i udržateľnosť

Za zmienku stojí optická hra, ktorá sa architektom skutočne podarila a ktorá opticky imituje chôdzu po vode. Výsledkom obnovy je jednoznačne dielo, ktoré ponúka flexibilitu, materiálovú a funkčnú udržateľnosť a neprerušovaný výhľad na prírodné a zastavané okolie špecifického prímorského mesta Hastings. Klobúk dolu. 

Foto: Alex de Rijke

Hastingské mólo v kocke

Architektonické štúdio dRMM Architects
Návštevnícke centrum: 407 m²
Lokalita: Hastings & St. Leonards
Klient: Hastings Pier Charity
Pavilón: 245 m²
Spolu: 652 m²
Veľkosť móla: 11 720 m²

 

Sabína Zavarská

Zdroj a foto: dRMM Architects, Alex de Rijke, James Robertshaw, Oli Cunningham, Francesco Montaguti

Komentáre