Slovenské architektky v Lotyšsku premenili bývalú školu na múzeum koní

To, že sa Slováci vo svete nestratia, je dobre známy fakt. V lete sa zviditeľnila trojica slovenských architektiek a v silne obsadenej medzinárodnej súťaži získala svojím návrhom konverzie školy na múzeum ocenenie „Clients Favourite“. Špecifikom súťaže bola nutnosť etapizácie celého procesu premeny.

Bývalá škola v obci Omuli leží v severnej oblasti Lotyšska, známej tiež ako Vidzeme. Rozprestiera sa tu aj prírodná rezervácia Vidzeme, ktorej pláne a močiare sú kultúrnym dedičstvom UNESCO.

Objekt postavený v roku 1936 mal pod rukami architektonických tímov prejsť redizajnom a prestavbou tak, aby čo najlepšie spĺňal novú programovú náplň – múzeum, ktoré bude návštevníkov informovať o prírode a histórii miestnych plemien koní, apartmány pre návštevníkov a zároveň bývanie a ateliér pre rezidenčných umelcov.

Fasády architektky riešili odhalením starého plášťa – objaví sa tak história budovy v plnej kráse textúry dreva.
V rámci recyklácie autorky navrhli použiť pôvodné okenné výplne na stavbu skleníka.
Galerijný priestor v srdci objektu mu dodáva vzdušnosť a nadčasovosť.
Múzeum je zamerané na miestne plemená koní.
Pôdorys 1. NP.
Pôdorys prízemia.

Objavené drevo

„Budova školy v Omuli je ohromujúca vďaka svojej jednoduchosti a elegancii. K tomu prispieva aj rozsiahly park, ktorý ju obkolesuje. Oslovili nás fotografie z výstavby, kde stavebný materiál – drevo – vytvára fantastickú textúru na fasáde, ktorú sme sa rozhodli odhaliť. Keďže je dnes objekt v zlom stave, vložili sme do interiéru nové stavebné konštrukcie, aby mohla fasáda figurovať ako staronový plášť,“ približujú inšpiráciu architektky.

Fasády architektky riešili odhalením starého plášťa – objaví sa tak história budovy v plnej kráse textúry dreva.
Fasády architektky riešili odhalením starého plášťa – objaví sa tak história budovy v plnej kráse textúry dreva. | Zdroj: Karol Kundrák

Prirodzený pohyb

Nová konštrukcia umožnila vytvoriť komplexný, no jednoducho čitateľný a prirodzený sled nových funkcií – múzeum a obytné priestory. Nový vstup privádza návštevníkov do haly, ktorej dominuje panoramatický výhľad na krajinu. Pôvodné schodiská vedú k apartmánom pre hostí, správcu a umelcov. Obe úrovne prepája galéria. Dominujú jej odhalené pôvodné trámy, na ktoré budú zavesené predmety dočasných výstav.

Počas rekonštrukcie je využívaných postupne až 11 vozňov, inšpirovaných konským záprahom. Ich interiéry bude možné transformovať až po ich finálne využitie na kuchynku, kaviareň, saunu alebo apartmán v parku. V rámci recyklácie autorky navrhli použiť pôvodné okenné výplne na stavbu nového priestoru vedľa školy na doplnkové akcie múzea – workshopy – a obnoviť blízku stajňu aj kamennú pivnicu.

Múzeum je zamerané na miestne plemená koní.
Múzeum je zamerané na miestne plemená koní. | Zdroj: Karol Kundrák

Romantika pri koňoch

„Vysnívali sme si, že múzeum bude živou súčasťou krajiny – v zime, v lete, s mnohými prídavnými aktivitami v celom areáli. Kone budú prítomné aj reálne, návštevníci si môžu zajazdiť alebo sa nechať ťahať záprahom vo voze. Park sa spolu s budovami stane zeleným rajom ideálnym na prechádzky, behanie alebo jazdenie, v umeleckej rovine zas miestom na tvorivé dielne alebo koncerty,“ dopĺňajú víziu autorky.

Zaujímavosťou je, že predaj budovy bývalej školy v Omuli sa nedávno zapísal ako prvá realitná transakcia prostredníctvom blockchainu v severnej Európe.

Galerijný priestor v srdci objektu mu dodáva vzdušnosť a nadčasovosť.
Galerijný priestor v srdci objektu mu dodáva vzdušnosť a nadčasovosť. | Zdroj: Karol Kundrák

MÚZEUM KONÍ V OMULI

Miesto: Omuli, Lotyšsko
Architekti: Eliška Turanská, Jana Štofan Styková
Spolupráca: Katarína Stachoňová
Vizualizácie: Karol Kundrák

Alexandra Müllerová

Článok bol publikovaný v časopise ASB 08-09/2021.