image 91562 25 v1
Galéria(7)

Konverzia skladu na bytový dom

Peynsaert Architecten predviedli, ako premeniť sklad na moderné mestské bývanie s jedinečným geniom loci.

Galéria

equitone facade panels housing renovation aalst 1
equitone facade panels housing renovation aalst 3
equitone facade panels housing renovation aalst 5 crop
equitone facade panels housing renovation aalst 6
equitone facade panels housing renovation aalst 7
equitone facade panels housing renovation aalst 8

V rušnej obchodno-priemyselnej štvrti malého belgického mesta Aalst sa ukážkovo vysporiadali s premenou pôvodnej komerčnej budovy na moderný bytový dom. Opustený sklad v štýle art deco z roku 1924 bol v dezolátnom stave, až kým ho neobjavil vnuk pôvodného architekta budovy. Willy Peynsaert sa popasoval s architektonickou výzvou majstrovsky. Moderné ladí s históriou a objekt ponúka komfortné mestské bývanie so všetkým, čo k tomu patrí.

Kvalitné mestské bývanie

Prízemie objektu sa využíva na parkovanie a v mezaníne sú zastúpené rôzne služby. Na horných podlažiach sa nachádzajú po dva loftové byty, ktoré sú pozdĺžne oddelené. Priestranné bytové jednotky ponúkajú možnosť rozdelenia podľa potreby na jednotlivé miestnosti.

Na najvyššom podlaží vznikla prístavba, v ktorej sa nachádza rozľahlý loftový byt. Toto podlažie je ustúpené, čo umožnilo vzniknúť veľkorysým terasám. Táto nová strecha je, rovnako ako celá severná fasáda, opláštená vláknocementovými fasádnymi panelmi EQUITONE, ktoré sa kládli na drevený podkladový profil.

Pôvodná, čelná východná fasáda ponúka pôvodné veľkorozmerné okná. Bolo však nevyhnutné zlepšiť svetelné podmienky v bytoch. Architekt sa preto rozhodol pridať na severnú stranu arkiere v modernom dizajne, ktoré sa otáčajú za svetlom na východ. Tri z nich vysunul z fasády ako zásuvky s oknami na bočnej strane, aby do interiéru prenikalo denné svetlo nielen z východnej, ale aj zo západnej strany. Podarilo sa tak dosiahnuť vysokú kvalitu bývania v nových bytoch bez toho, aby sa dramaticky zasiahlo do charakteru pôvodnej budovy.

Fasáda, ktorá má ďaleko od monotónnosti

Príťažlivá pôvodná fasáda s výhľadom na rieku Dender sa zachovala. Pridaním industriálnych balkónov a rozšírením existujúcich okien, ktoré tak slúžia ako balkónové dvere, sa obohatila o novú funkciu.

Severná štítová fasáda, otočená k rušnej ulici, korešponduje s moderným duchom súčasnosti aj vďaka použitému vláknocementovému fasádnemu obkladu EQUITONE. Pod fasádnym obkladom je budova izolovaná kvalitnou tepelnou izoláciou.

Vonkajšie opláštenie pomocou svetlosivého vláknocementovému obkladu EQUITONE vhodne dopĺňa tradičné tehly použité na pôvodnej fasáde. Celkové usporiadanie fasády má rozhodne ďaleko od monotónnosti, a to aj vďaka rôznym formátom dosiek a oživeniu v podobe mierne zaoblených okien.

www.equitone.sk

Fotografie: Marie-Louise Halpenny, Marcel Van Coile