Hotel za polárnym kruhom

image 99850 25 v2

Nórsky ateliér Snøhetta má nos na nevšedné projekty. Nedávno predstavili ideu prvej európskej reštaurácie umiestnenej pod morskou hladinou, odhalili pamätník pre arcibiskupa Desmonda Tutu (laureáta Nobelovej ceny za mier) a najnovšie navrhujú prvý energeticky pozitívny hotel za polárnym kruhom. 

Hotel, ktorý má nielen zredukovať svoju ročnú spotrebu energie o 85 % oproti bežnému modernému hotelu, ale ešte aj v konečnom dôsledku produkovať vlastnú energiu, má stáť na úpätí dvojitého ľadovca Svartisen. Oblasť Meløy, kde sa obe časti tohto ľadovca nachádzajú, leží severnejšie než Island. Nápad na pozitívny „Powerhouse“ hotel vznikol v spolupráci s viacerými firmami propagujúcimi udržateľnú nórsku turistiku a veľkou severskou stavebnou spoločnosťou. Hotel nesie pracovný názov Svart, odvodený od mena 370 km2 veľkých ľadovcových polí Svartisen. Slovo svart v starej nórštine znamená čierny či modrý, a evokuje tak tmavomodrý ľad ľadovca, ktorý je kultúrnym dedičstvom Nórska.

Hotel Svart nad hladinou fjordu Holandsfjorden

Hotel Svart nad hladinou fjordu Holandsfjorden

Prírodné dedičstvo

Pokiaľ ide o zachovanie prírodných krás svojej krajiny, Nóri sú vo všeobecnosti nesmierne obozretní. Mnohé miesta, Svartisen nevynímajúc, udržujú čo najviac nedotknuté. Zátoka, v ktorej má hotel stáť, je dokonca dostupná iba po vode (v okolí existujú lokálne úseky ciest, ale nenadväzujú na cestnú sieť). Vybudovať na takomto mieste hotel teda pre ateliér Snøhetta znamená nemalú zodpovednosť. Energeticky pozitívna budova musí do vzácnej flóry a fauny okolia zasiahnuť čo najmenej, aby bola budúca turistická destinácia udržateľná. Je možné, že práve to je jedným z hlavných dôvodov, prečo je hotel s kruhovým „telom“ postavený na drevených koloch priamo vo fjorde Holandsfjorden.

Nedotknutá príroda na úpätí ľadovca Svartisen

  Nedotknutá príroda na úpätí ľadovca Svartisen

Odvážny projekt na vode

Čo presne v tomto kontexte znamená prívlastok „energeticky pozitívny“? Spoločnosti, ktoré sa podieľajú na stavbe hotela, ho zaraďujú medzi tzv. Powerhouse projekty – t. j. budovy, ktoré za 60 rokov svojej existencie vyprodukujú viac obnoviteľnej energie, ako je potrebné na ich postavenie, kompletnú prevádzku a napokon demoláciu. Niekoľko z nich už v Nórsku stojí, nie sú však také ambiciózne ako hotel Svart. Jeho kruhová dispozícia ponúka nádherné výhľady na fjord aj horu Almlifjellet a v návštevníkovi má vytvoriť pocit totálnej blízkosti k prírode. Jeho dynamický tvar je inšpirovaný konštrukciou na sušenie rýb s „áčkovou“ štruktúrou a drevené podnože sú odkazom na typ tradičného sezónneho rybárskeho domu „rorbue“. Vďaka podnožiam je zásah do prírody minimálny a hotel pôsobí transparentne. Okrem toho slúžia podnože aj ako podporná konštrukcia drevenej lávky pre letných návštevníkov. Jej výška zabezpečuje, že pod ňou môžu stále preplávať menšie loďky a kajaky. Nuž a v zime môže byť tá istá lávka využitá na skladovanie spomínaných lodí, čím odpadá potreba garáží a lodeníc na brehu. Keďže jedinú možnú dopravu do tohto hotela predstavujú lode, okrem hotela existujú plány aj na energeticky neutrálny vodný taxík z mesta Bodø.

Drevená kolová konštrukcia redukuje dopad budovy na prírodu.

Drevená kolová konštrukcia redukuje dopad budovy na prírodu.  

Energia pre hotel

Samotné postavenie hotela Svart na koly, samozrejme, jeho energetickú pozitivitu nezaistí. Ateliér Snøhetta prišiel s viacerými nápadmi, ako dosiahnuť potrebný „Powerhouse“ štandard. Najprv urobili rozsiahlu štúdiu slnečného svetla a jeho správania počas dňa a sezón. Jedným z výstupov tejto štúdie bol práve kruhový tvar budovy, ktorý je strategicky najlepší na to, aby zachytával slnečný svit v tejto lokalite. Strecha hotela má byť pokrytá solárnymi panelmi, vyrobenými pomocou čistej vodnej energie. Kvôli znižovaniu emisií sa architekti v čo najväčšej miere vyhli oceli a betónu. Okrem toho má hotel na vykurovanie využívať geotermálne studne. Hotel má prirodzene vykonzolovanú strechu a slnolamy, ktoré v lete zabraňujú prehrievaniu a odstraňujú potrebu umelého ochladzovania. Naopak v zime umožňujú veľké sklené plochy slnku preniknúť do celej dispozície. Poloha za polárnym kruhom je navyše pre hotel vlastne výhodná. Vďaka dlhému polárnemu dňu by mali jeho solárne články počas leta vyprodukovať viac energie než väčšina budov postavených južnejšie. Či už energeticky pozitívny alebo nie, tento hotel bude rozhodne stáť za návštevu už len kvôli svojej lokalite.

Komunitná platforma na vode uprostred kruhovej dispozície hotela

  Komunitná platforma na vode uprostred kruhovej dispozície hotela

Hotel Svart

Miesto: Svartisen, Nórsko
Autor: Snøhetta
Partneri: Arctic Adventure of Norway, Asplan Viak, Skanska

  

 

Text: Korina Krchniaková, podklady: Snøhetta, vizualizácie: Plompmozes

Článok bol uverejnený v časopise ASB 3/2018.