Dom pre japonskú Manga umelkyňu.
Galéria(13)

Keď je práca životným štýlom, prispôsobia tomu aj dom. Japonská Manga umelkyňa sa rozhodla jasne

Manga je označenie pre jedinečný štýl kresby, charakteristický pre japonské komiksy. Pre umelcov, maľujúcich tieto príbehy, je ich práca sčasti aj životným štýlom. A to až do takej miery, že si jej napríklad prispôsobia návrh nového domu. Príkladom je Dom pre japonskú Manga umelkyňu od architektonického štúdia Tana Yamanouchi & AWGL, dokončený v roku 2022 v Tokiu.

Špecifické požiadavky

Dom je situovaný na malom a úzkom pozemku s rozlohou 4,9 x 14,7 m vo štvrti Tokya, ktorá je medzi Manga tvorcami veľmi obľúbená. Objednávateľkou projektu je začínajúca umelkyňa, jej partner a dve netypické domáce zvieratá – myšiarka bielolíca a výr bengálsky.

Umelkyňa predložila architektom niekoľko požiadaviek, ktoré od výsledného projektu očakávala. Dom by mal byť prispôsobený celému procesu práce umelca, od tvorby v súkromí, cez nevyhnutné stretnutia až po verejné rozhovory. Zároveň by však mal byť kompaktný, orientovaný skôr dovnútra ako von a poskytovať inšpiráciu pre kreatívnu tvorbu majiteľky.

Dramatická fasáda

V uličnej zástavbe je dom neprehliadnuteľný, čo je zásluha predovšetkým originálneho stvárnenia fasády. Bola navrhnutá so zámerom evokovať dynamicky sa dvíhajúcu zem v súvislom ťahu, prerušenú len klenutým tunelom vedúcim k hlavnému vchodu.

Inšpirácia pochádza zo starovekého japonského umenia, podľa ktorého sa má obydlie “vznášať niekoľko centimetrov nad našimi každodennými životmi.” To v preklade znamená, že architekti sa snažili vytvoriť doslova epický priestor, avšak vhodný pre bežné bývanie.

Prízemie.
Prízemie. | Zdroj: Katsuma Tanaka

Maximalizácia priestoru

Vnútorné rozmiestnenie miestností malo za úlohu maximalizovať priestor dostupný na dlhom, ale úzkom pozemku. Architekti použili dvojúrovňový pôdorys. V prednej, západnej časti sú dve podlažia, na zadnej, východnej strane, tri podlažia. Okrem toho obmedzili aj počet okien a ich rozmiestnenie prispôsobili potrebám interiéru. Snažili sa vytvoriť kontrast medzi svetlom a tmou v “prázdnote” celého domu.

Pred hlavným vchodom do domu je v širokých stenách fasády schovaný odkladací priestor na bicykle a poštová schránka. Vstupuje sa priamo do jedálne. Jedálenský stôl je dielom vedúceho architekta projektu, Tana Yamanouchi.

Sklenený výklenok
Sklenený výklenok | Zdroj: Katsuma Tanaka

Obývací kút a kuchyňa sú na zníženom podlaží prístupné samostatnými schodmi. Na rovnakej úrovni pokračuje aj zvyšok prízemia.  Čierne omietky na stenách kúpeľne majú navodiť meditatívnu atmosféru počas relaxácie vo vani a sledovaní mesačnej oblohy.

“Navrhol som okrúhle okno s ohľadom na staroveké japonské chrámy,” vysvetľuje použitý tvar Yamanouchi. Celá južná stena domu je pokrytá drevenou policovou zostavou, využiteľnou ako flexibilný úložný priestor. Pozdĺž tejto strany vedie do vyšších podlaží aj vložené schodisko s tenkým kovovým zábradlím.

Interiér domu pre japonskú Manga umelkyňu.
Interiér domu pre japonskú Manga umelkyňu. | Zdroj: Katsuma Tanaka

Na prvom poschodí sa nachádza najdôležitejšia miestnosť celého domu – umelecký ateliér. Je zariadený veľmi jednoducho a účelne: stôl, stolička, police a veľa svetla. Oproti ostatným izbám má zvýšený strop, čo ateliéru dodáva vzdušnosť. Malý, presklenný výklenok slúži aj ako svetlík a dokáže osvetliť aj prízemie.

V zadnej časti je šatník a študovňa. Najvrchnejšie podlažie je privátnou zónou. Okrem spálne majiteľky sem architekti umiestnili aj hosťovskú izbu spojenú s knižnicou. “Dizajn miestností umožňuje jemné a flexibilné využitie priestoru vo veľmi kompaktnom byte,” vraví Yamanouchi. “Zároveň sa snažíme vytvárať architektúru, ktorá sleduje aj logické riešenia,” dodáva.

Dom pre japonskú Manga umelkyňu.
Dom pre japonskú Manga umelkyňu.
Dom pre japonskú Manga umelkyňu.3
Domu pre japonskú Manga umelkyňu.
Prízemie.
Prízemie.
Hlavný vchod objektu.
Vstup z druhého na tretie podlažie.

Dom pre japonskú Manga umelkyňu

Autor: Tan Yamanouchi & AWGL
Architekti: Tan Yamanouchi
Lokalita: mesto Tokyo, Japonsko
Klient: súkromný
Projekt: 2020-2021
Realizácia: 2021-2022
Rozloha: 86,45 m2
Fotografie: Katsuma Tanaka