Sídlo spoločnosti Lumius

image 91070 25 v1

Industriálnosť v kombinácii s prírodnými prvkami – to je leitmotív novostavby sídla spoločnosti Lumius v moravskom meste Frýdek-Místek.

Kombinácia betónovej šedi a sviežej zelene sa nachádza v celej budove od exteriéru po interiér a symbolicky tak odráža jej polohu medzi priemyselnými oblasťami v okolí Frýdku-Místku a majestátnou prírodou blízkych Beskýd a Palkovických vrchov.

Podstatnými konštrukčnými materiálmi samotnej stavby sú betón, oceľ a sklo, pričom obvodový plášť budovy tvoria obkladové sklovláknobetónové dosky v kombinácii s kontaktným zateplením. Industriálny charakter budovy dopĺňajú drevené okná v stĺpikovo-priečkovom systéme a sivá farba, ktorej odtiene sú skombinované na celej stavbe. Celkový výraz stavby zdôrazňuje materiálovo rôznorodá parkovacia plocha a najmä veľká záhrada, ktorá slúži na oddych zamestnancov v priebehu dňa.

Vertikálna záhrada

Bohatá flóra víta aj pri vstupe do budovy. Vertikálna záhrada v centrálnej vstupnej hale na ploche takmer 80 m2 sa prelína aj do ďalších častí budovy a spríjemňuje pobyt. Ďalšou dominantou tohto ústredného priestoru sú nápadné sklenené schody.

Na vstupnú halu s recepciou nadväzujú ostatné priestory, konferenčná miestnosť, pracovná plocha pre zamestnancov a ich zázemie, ako aj technické zázemie. Vnútorné usporiadanie zodpovedá potrebám investora, je teda dostatočne reprezentatívne a zároveň je podnetným pracovným prostredím.

Drevo verzus farby

Podlahy majú buď epoxidové stierky, alebo sú obložené dubovými lamelami. „Steny sú čiastočne omietnuté, ale väčšinu z nich zakrýva obklad, na ktorom sa striedajú akustické sadrokartónové dosky so sklocementovými doskami. Obkladmi sme chceli odhlučniť kancelárske priestory,“ približuje jeden z autorov projektu Ing. arch. Ondřej Klimek. Tmavosivú farbu centrálnych priestorov striedajú v kancelárskych priestoroch výrazné odtiene žltej a červenej. V reprezentatívnej časti budovy sú zase sklenené priečky.

Obklady majú predovšetkým odhlučniť kancelárske priestory.

Obklady majú predovšetkým odhlučniť kancelárske priestory.

Pocitovo studené sklo použité na schodisku a balustrádach a tmavosivú farebnosť v centrálnych priestoroch vyvažuje prirodzené svetlo dopadajúce zo strešných svetlíkov a pocitové teplo doplňujúce drevené povrchy na dverách a podlahe.

Obklady majú predovšetkým odhlučniť kancelárske priestory.

Obklady majú predovšetkým odhlučniť kancelárske priestory.

Drevené prvky harmonizujú s pestrou farebnosťou stien v kancelárskej časti budovy a prepájajú tak verejné i kancelárske časti budovy do jedného celku. Drevené dvere sú v centrálnej časti predĺžené o drevený nadsvetlík a v celej budove sú zasadené do skrytých zárubní. „Hľadali sme také technické riešenie dverí, ktoré bude minimalistické a čisté – aby nenarúšalo, ale dopĺňalo navrhnutý priestor,“ vysvetľuje Ing. arch. Ondřej Klimek.

Atypické zárubne

Pre fixný nadsvetlík, ktorý predĺžil dvere v budove o viac než polovicu, do atypickej výšky 240 cm, bolo treba dodať aj zárubne v rovnako atypickej výške. Skryté zárubne sa museli prispôsobiť obkladom, aby všetko lícovalo v jednej rovine. „Na zárubne sa teda nedávala tenká omietka, pre ktorú sú primárne koncipované, ale bolo ich treba pripraviť na silnejší drevený obklad.

Drevené prvky harmonizujú s pestrou farebnosťou stien v kancelárskej časti budovy.
Drevené prvky harmonizujú s pestrou farebnosťou stien v kancelárskej časti budovy.

Časť profilu zárubne sme teda museli odfrézovať, aby obklad na zárubni dokonale sedel a vytvoril tak jednoliaty hladký povrch s okolitými stenami, bez čoho by umiestnenie skrytej zárubne stratilo zmysel,“ vysvetľuje Petr Paksi, výkonný riaditeľ spoločnosti J.A.P. Slovakia, výrobcu dverných systémov, ktorý zárubne na stavbu dodával.

Použili sa dva typy skrytej zárubne: Aktive 40/00 na bezpolodrážkové dvere a Aktive 25/15 na dvere s polodrážkou, oba typy boli dodané v povrchovej úprave eloxovaného hliníka. „Na niektoré zárubne chcel investor elektromechanické zamykanie, preto sme museli v zárubni vyfrézovať priestor na antikorový protiplech, ktorý je taktiež od nás,“ hovorí Petr Paksi.

Skryté zárubne sa museli prispôsobiť obkladom, aby všetko lícovalo v jednej rovine.

Skryté zárubne sa museli prispôsobiť obkladom, aby všetko lícovalo v jednej rovine.

„Ďalšou požiadavkou bolo elektrické zamykanie na niekoľko zárubní do kancelárií, ktoré zároveň mali atypickú výšku. Aj tu sa muselo dané riešenie upraviť na mieru, teda v úplne atypickom vyhotovení.“

Celú dodávku skrytých zárubní, navyše s toľkými špecifickými a atypickými požiadavkami investora, bolo treba dodať v pomerne krátkom časovom úseku. Celá stavba je na úctyhodnej ploche 851 m2, ale svojím konceptom harmonicky zapadá do okolia a prepojením industriálnych a prírodných prvkov vytvára príjemné miesto nielen na prácu.

Vertikálna záhrada v centrálnej vstupnej hale sa prelína aj do ďalších častí budovy.

Vertikálna záhrada v centrálnej vstupnej hale sa prelína aj do ďalších častí budovy.

SÍDLO SPOLOČNOSTI LUMIUS

Miesto: Frýdek-Místek, Česká republika
Investor: Lumius, spol. s r. o.
Autor projektu: PROJEKTSTUDIO EUCZ, s. r. o.
Architekti: Ing. arch. David Kotek, Ing. arch. Ondřej Klimek, Ing. arch. Petr Kundrát
Dodávka dverných systémov: J.A.P. spol. s r.o.
Celková výmera pozemku: 8 525 m2
Zastavaná plocha: 851 m2
Realizácia: 2014 – 2016
Technické vybavenie domu: Stavba má fotovoltaické panely, plynový kotol, budujú sa tri axiálne veterné elektrárne na stožiaroch.

FRÝDEK-MÍSTEK
ZDROJ: J.A.P. SLOVAKIA;
REDAKČNÁ ÚPRAVA: ĽUDOVÍT PETRÁNSKY

Článok bol uverejnený v časopise ASB 3/2017.