Partner sekcie:
  • ABB

Nápadité využitie podkrovia

image 98952 25 v2

Fascinujúce, koľko rozličných „svetov“ sa podarilo architektom z ateliéru Austigard Arkitektur včleniť do priestoru domu s plochou 80 m2. Kombinácia svetlého dreva s tmavým, hra s priehľadmi a svetlom, schodisko ukrývajúce viacero funkcií a špeciálne podkrovie– to je základná charakteristika domu v nórskom Osle.

Aj otvorený priestor, aj dostatok súkromia

Sami architekti nazvali tento dom domom mnohých svetov a pri pohľade na fotografie je hneď jasné prečo. V tomto dome, hoci jeho veľkú časť tvorí otvorený spoločenský priestor, každý nájde svoje zákutie, súkromie, v ktorom môže nerušene príjemne relaxovať. A to nemyslíme len spálne, ktoré sú na prízemí.

Rodinný stôl – tu sa deje všetko dôležité

Centrum otvoreného spoločenského priestoru s dvojitou výškou a výhľadom na okolitú prírodu tvorí veľký rodinný stôl. Má rozmery 1,5 × 3 m a nie je určený len na stolovanie, ale aj na trávenie voľného času či plnenie si povinností. Cez široké okno môžu obyvatelia domu pozerať na koruny stromov, v ktorých sa často objavujú veveričky a vtáctvo.

Špeciálne súkromie v podkroví

Hneď ako vstanete od rodinného stola, priestor sa stáva čoraz intímnejším. Najskôr objavíte kuchyňu, potom salónik s knižnicou a tri samostatné izby – spálne. Najväčšie súkromie majú obyvatelia domu podkroví. Tu sa nachádzajú priestory na oddych.

Veľmi zaujímavým riešením je osadenie polopriehľadných perforovaných ochranných oceľových panelov, vďaka ktorým z podkrovia vidíte, čo sa deje v hlavnom spoločenskom priestore.

Skákať sa tu nedá, ale…

V podkroví nájdu domáci dostatok priestoru na relax i vďaka zaujímavým detailom. Dá sa tu pohodlne sedieť a opierať sa o šikmú stenu, ležať na multifunkčnej lavici, ktorá môže byť zároveň aj stolom či posedením.

V polohe postojačky sa síce môže zdať priestor podkrovia obmedzený, avšak ponúka unikátne „svety“ na sedenie a ležanie. Blízkosť strechy, naopak, poskytuje pocit komfortu a intimity. A navyše, už spomínané priehľady do priestoru nižšie dávajú istotu, že všetko máte pod kontrolou.

Multifunkčné schodisko

Jedinečným spôsobom je riešené tmavé schodisko. Začína sa pri rovnako sfarbenej kuchynskej linke, ktorú príjemne osvetľuje veľké okno. Po bokoch schodiska sa nachádzajú úložné priestory a zo zadnej časti dvere do skladu. Tmavé i svetlé drevo použité v interiéri je z bukovej dyhy.

Dom mnohých svetov v skratke

Architektonický ateliér: Austigard Arkitektur
Lokalita: Oslo, Nórsko
Hlavní architekti: Tor O. Austigard, Mira Wolden
Plocha: 80 m2

 

Sabína Zavarská
Foto: Ivan Brodey, Kaia Brænne