Betónový loft v Mlynici

Narábalo sa aj s umiestnením výtvarného umenia v podobe závesného obrazu.

Trojpodlažný loft v industriálnom objekte Mlynica je neobvyklý priestor na bývanie a trávenie spoločenského života. Objekt Mlynica, nachádzajúci sa v odľahlejšom bratislavskom brownfielde, nedávno prešiel rozsiahlou konverziou a v súčasnosti poskytuje multifunkčné priestory s minoritnou obytnou náplňou.

Úžitková plocha loftu je 73 m2, pričom dispozícia je radená vertikálne. Vstupuje sa do spodnej úrovne loftu, kde sa nachádza šatník, kúpeľňa, WC a spálňa. Schodiskom je dostupná horná úroveň loftu s obývačkou, ktorú pobytové schody prepájajú s jedálňou a kuchyňou. Z obývačky je tiež dostupná terasa s výhľadom na Karpaty.

Na spodnej úrovni loftu sa nachádza zabudovaný šatník, ktorý v sebe integruje aj dvere do hygienických buniek. Tie sú spolu s dverami šatníka zjednotené do celistvej celozrkadlovej plochy, ktorá opticky zväčšuje priestor. Umývadlo na oceľových nožičkách je umiestnené mimo zrkadlového boxu a od postele ho oddeľuje zo stropu visiaca čierna oceľová vešiaková tyč, ako aj textilný záves na celú výšku miestnosti. Ním sa dá celkom oddeliť spálňa od zvyšku priestoru.

Záves na celú šírku miestnosti oddeľuje spálňovú časť od vstupu a hygieny.
Záves na celú šírku miestnosti oddeľuje spálňovú časť od vstupu a hygieny.

Kontrasty materiálov

„Interiér loftu bol osviežujúcim solitérnym zadaním s dôrazom na surovú estetiku odrzkadlujúcu charakter industriálnej lokality, objektu a osobnosti klientky,“ približuje Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský.

Industriálny charakter objektu necítiť iba z interiéru ale aj z okolia.
Industriálny charakter objektu necítiť iba z interiéru ale aj z okolia.

„Stavebné materiály so surovým výrazom, ktoré sme v lofte použili, kontrastujú s vloženými stolárskymi a zámočníckymi prvkami i priznanými rozvodmi na povrchu stien. Obálku loftu tak tvorí neomietnutý liaty betón, železobetónový strop a betónová podlaha s epoxidovým lakom.“

Vložené čierne schodisko vedúce zo spodného podlažia od vstupu a spálňovej časti do obývacej miestnosti je vyzvárané z oceľových plechov a pôsobí spolu s tenkým zábradlím veľmi subtílne. Odľahčený výraz mu dodávajú aj vynechané podstupnice. Výškovo zalomené horné podlažie je prepojené pobytovými schodami z bielenej brezovej preglejky a kontrastuje s tmavým kuchynským boxom z dočierna morenej preglejky, jedálenským stolom a stoličkami tiež v celočiernom vyhotovení.

Zrkadlom obložená kúpeľňa WC a šatník sa stávajú „neviditeľnými“ a priestor opticky rozširujú.
Zrkadlom obložená kúpeľňa WC a šatník sa stávajú „neviditeľnými“ a priestor opticky rozširujú.

Sofa v obývacej časti horného podlažia je solitérny celočalúnený kus v sivej poťahovej látke. Osvetlenie loftu tvoria výrazné zvesené lustre nad posteľou a jedálenským stolom v kombinácii s prisadeným technickým líniovým a reflektorovým osvetlením.

Miesto: Turbínová ulica, Bratislava
Autori projektu: Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský, Ing. arch. Peter Kuklica, Ing. arch. Martin Smerek
Realizácia: 2 – 7/2018
Úžitková plocha: 73 m2 + 25 m2

REDAKČNÁ ÚPRAVA: ĽUDOVÍT PETRÁNSKY
FOTO: LOUSY AUBER

Článok bol uverejnený v časopise ASB 8-9.

Komentáre