Bytový dom Guthaus

Bývalá industriálna lokalita na Račianskej ulici ožije vďaka rezidenčnému projektu Guthaus, ktorý prinesie 290 bytov a apartmánov. Má priniesť nový pohľad na architektúru pre ľudí a brániť rozširovaniu mesta na úkor okolitej prírodnej krajiny.

Developer Corwin spúšťa výstavbu projektu, ktorý má nahradiť takzvaný brownfield – hnedú zónu na mape mesta, ktorej pôvodná funkcia zanikla. Industriálna zóna na Račianskej ulici bola v minulosti naviazaná na prítomnosť neďalekej železnice. Nachádzala sa tu píla a parketáreň, v súčasnosti ide o chátrajúce územie, ktoré danej lokalite nie je schopné prinášať žiadne pozitívne využitie. Developer prichádza s konceptom, ktorý chce aktívne vstúpiť do organizmu mesta a reagovať aj na hustotu zástavby.

Bytový dom Guthaus
Bytový dom Guthaus |

Zmena lokality

„Dôležité je mesto sceliť, nie násilne rozširovať,“ hovorí Karol Machánek, projektový manažér spoločnosti Corwin, k fenoménu udržateľného rozvoja mestských sídiel. „Predpokladom udržateľného rozvoja je rozumná urbanizácia, kvalitná architektúra, vhodný mix funkčného využívania priestoru či obslúženie danej lokality dostupnou a efektívnou verejnou dopravou.“

Urbanizácia pozdĺž Račianskej ulice a jej postupná premena na funkčne zmiešané územie (s prevládajúcou funkciou bývania) umožní postupné rozširovanie centrálnej časti mesta s dôrazom na všetky kvality, ktoré sú späté s mestským prostredím. Tento trend sleduje aj projekt Guthaus, ktorý kladie dôraz na originálnu architektúru a komplexné riešenie priestoru.

„Z pohľadu napĺňania rôznych parametrov môžeme už dnes povedať, že návrh projektu počíta až s takmer 40 % menšou zastavanou plochou a o 20 % menej podlažiami v porovnaní s územným rozhodnutím. Zároveň celková výmera zelených plôch v rámci exteriéru napĺňa koeficient zelene až na 150 %,“ dodáva Karol Machánek.

Samozrejmosťou je veľké množstvo zelene a zelené vegetačné strechy.
Samozrejmosťou je veľké množstvo zelene a zelené vegetačné strechy. |

Nový pohľad na kvalitu bývania

Návrh projektu Guthaus vznikol pod taktovkou renomovaných architektov AllesWirdGut z rakúskej metropoly. Víziou projektu bolo priniesť úplne nový pohľad na kvalitu bývania. Rezidencia má byť dlhodobým riešením bývania, preto berie ohľad najmä na človeka, reflektuje jeho potreby, ako aj potreby lokality, v ktorej žije. „Obytný výškový dom Guthaus je navrhnutý podľa mnohých dobrých nápadov,“ hovorí Herwig Spiegl, hlavný dizajnér v architektonickom štúdiu AllesWirdGut.

„Časť z nich pochádza napríklad od tímu Transsolar KlimaEngineering, ktorý je známy medzinárodne uznávanými energetickými konceptmi pre budovy a mestá. V našom projekte sú zodpovední práve za energetický manažment. Tiež sa zapojili odborníci zo spoločnosti raum & kommunikation, priekopníci v oblasti stavebnej sociológie, od ktorých pochádza premyslený návrh podpory spolužitia v tomto husto osídlenom obytnom komplexe. Konečná podoba vonkajších priestorov pochádza od Man Made Land. Atraktivita exteriérových riešení presahuje hranice projektu a nabáda každého obyvateľa, aby vonku trávil voľný čas vždy, keď mu to počasie dovolí.“

V technickom reze je zdôraznená inteligentná regulácia tepla ako aj stropné kúrenie a chladenie.
V technickom reze je zdôraznená inteligentná regulácia tepla ako aj stropné kúrenie a chladenie. |

Spolupráca so svetom aj lokálnymi iniciatívami

O tom, prečo si na spoluprácu vybrali práve rakúsku architektonickú kanceláriu AllesWirdGut, hovorí projektový manažér Karol Machánek: „Nachádzame sa vo vysokokonkurenčnom prostredí, ktoré sa snaží ponúknuť ľuďom to najlepšie, preto sa neustále snažíme byť inovatívni a ísť o krok ďalej, poskytnúť ľuďom pridanú hodnotu bývania,“ odpovedá Karol Machánek na otázku, prečo si vybrali na spoluprácu kanceláriu AllesWirdGut.

„Zainvestovali sme do expertízy a oslovili sme tých, ktorí majú relevantné skúsenosti z väčších miest. Práve oni môžu byť dôležitým spojencom na vytvorenie funkčného a moderného mesta, ktoré svojim obyvateľom ponúkne komfort svetového mena, a to bez násilného rozširovania metropoly.“ Spoločnosť Corwin je jedným z dlhodobých podporovateľov Novej Cvernovky, ktorá sa nachádza neďaleko budúcej adresy projektu Guthaus.

Okrem Novej Cvernovky spolupracuje aj s OZ Bratislavské rožky, ktoré sa venuje ochrane historických a kultúrnych hodnôt mesta a ich sprostredkovaniu ďalším generáciám, ale aj s iniciatívou Naše Karpaty, ktorej cieľom je ochrana lesov a revitalizácia turistických a cyklistických trás.

Okná bez parapetov na celú výšku miestnosti prinášajú dostatok prirodzeného svetla.
Okná bez parapetov na celú výšku miestnosti prinášajú dostatok prirodzeného svetla. |

Bývanie v meste

Polyfunkčný bytový komplex Guthaus má svojim budúcim obyvateľom priniesť bývanie v bytoch so štedrými výmerami, inteligentnou reguláciou tepla a stropným kúrením i chladením, balkónmi prístupnými z každej izby a oknami na celú výšku miestnosti, ktoré zabezpečia dostatok svetla a vzdušnosti v byte.

K dispozícii sú dvojizbové byty s výmerami až 60 m2, väčšina trojizbových bytov má výmeru od 85 m2 a štvorizbové byty disponujú výmerou nad 100 m2. Komfortné bývanie v meste zdôrazňujú aj funkčné riešenia: spoločný záhradný gril a letná kuchyňa, priestranný vestibul, práčovňa a priestor na umývanie domácich miláčikov či údržbu bicyklov a dostatok priestoru na ich odloženie.

V spolupráci s berlínskymi krajinnými architektmi Man Made Land sa developer pri návrhu riešenia verejných priestorov podrobne zameriava na tému zachytávania dažďových vôd priamo na území projektu, ktorá je najmä v Bratislave stále aktuálnejšia.

Veľkorysé multifunkčné balkóny so vstupom z každej miestnosti zabezpečia funkčný priestor navyše.
Veľkorysé multifunkčné balkóny so vstupom z každej miestnosti zabezpečia funkčný priestor navyše. |
Bytový dom Guthaus
Miesto: Račianska ulica, Bratislava
Investor: GUTHAUS, s. r. o.
Developer: Corwin a. s.
Architekt: AllesWirdGut
Realizácia: 2019 – 2022
Predpokladaná investícia: 35 mil. €
Zastavaná plocha: 2 268 m2
Podlažná plocha: 28 408 m2
Redakčná úprava: Ľudovít Petránsky
Vizualizácie, projektová dokumentácia: AllesWirdGut
Článok  bol uverejnený v časopise ASB 1-2/2019.

Komentáre