Vyhrali medzinárodnú architektonickú súťaž na Srí Lanke

image 77985 25 v1

Nový rezort pre ajurvédu pri meste Tangalle v južnej časti ostrova Srí Lanka sa bude stavať podľa projektu slovenskej kancelárie Kosi architekti. Tá vyhrala medzinárodnú architektonickú súťaž vypísanú investorskou spoločnosťou FDP Corporation, pričom výstavba rezortu by sa mala začať začiatkom budúceho roka.

Ajurvéda – čiže veda o živote. Tradičná indická medicína praktikovaná aj v európskych krajinách ako legalizovaný systém alternatívnej a komplementárnej medicíny. „Samozrejme, jej prinícpy a metódy sme si museli podrobne naštudovať, ale radi sme do toho išli, lebo to bolo pre nás niečo nepoznané,“ hovorí Ing. arch. Pavel Kosnáč, líder slovenského ateliéru. „Keďže sme pre investora Antona Siekela robili dovolenkové rezorty na Borneu a Bali a bol s našou prácou spokojný, prizval nás do súťaže, ktorej sa zúčastnili zaujímavé ateliéry zo Srí Lanky, Indonézie, ale aj ďalších krajín Ázie. Potešilo nás, že sme v tejto konkurencii obstáli a podarilo sa nám presadiť náš koncept založený na spojení domácej tradície s princípmi európskej súčasnej architektúry.“

V návrhu sú materiály, ktoré vychádzajú z domácej tradície, ako aj miestnych zdrojov: použité je exotické drevo a kameň so zaujímavou štruktúrou, ale nechýba ani aplikácia liateho betónu, ktorý ich citlivo prepája.

 Ajurvéda nepoužíva klimatizáciu, a preto architekti vymysleli vetranie cez zvislé lamely, pričom je dôležitý prievan a vietor od mora.

Jedna a jedenásť – I II

One Eleven – jedna a jedenásť alebo zapísané rímskymi písmenami jedna a dve. V projekte je táto hračka premietnutá do jednej a dvoch tyčí vedľa seba, ktoré sa striedajú v pôsobivom konštrukčnom i dekoratívnom drevenom rastri. Sú to lamely, ktoré schovávajú šikmú strechu ako jednu z podmienok zadania. Azda najviditeľnejšie pôsobí tento hravý dekor pri pohľade na krov v interiéri. „Trochu sme mali problém s miestnymi úradmi, ktoré nám spočiatku vyčítali, že nevidia šikmú strechu. Tá je totiž dôležiá pri odtoku dažďovej vody pri monzúnoch,“ hovorí Pavel Kosnáč. „My sme im však princíp vysvetlili a oni s ním súhlasili. Dostali sme tam teda tradičnú šikmú strechu, ktorá zároveň zvonka vyzerá ako plochá. Na všetkých plochých strechách sme zase aplikovali vegetáciu, pri pohľade zhora teda budú pôsobiť ako zelené strechy.“

Interiérový pohľad na krov, ktorý je založený na šikmej streche.

Interiérový pohľad na krov, ktorý je založený na šikmej streche.

To však nebola jediná podmienka zadania. Rešpektovať sa muselo aj výškové zónovanie – architektúra nesmie byť vyššia ako palma –, ako aj zásady o ochrane pásma pri mori. Joga pavilón bude teda postavený 15 metrov od mora, bazén 25 metrov a hlavná budova s klinikou 40 metrov. V návrhu sú materiály, ktoré vychádzajú z domácej tradície, ako aj miestnych zdrojov: použili sme exotické drevo a kameň so zaujímavou štruktúrou, ale nechýba ani aplikácia liateho betónu, ktorý ich citlivo prepája. „V našej koncepcii sme museli na rozdiel od Bornea či Bali utlmiť komerčné aktivity a sústredili sme sa na vytvorenie pokojnej atmosféry, do ktorej sa prídu klienti liečiť,“ zdôrazňuje slovenský architekt. „Tento rezort nebude pre domácich, tí však tvoria personál. Klientela bude zahraničná a keďže bude pochádzať z celého sveta, museli sme myslieť aj na klimatizáciu. Ajurvéda totiž nepoužíva klimatizáciu, a preto sme vetranie vymysleli cez zvislé lamely, pričom je dôležitý prievan a vietor od mora. Keď sa to všetko zavrie, dá sa zapojiť klíma, ktorá je pripravená aj v hoteli. Stavby sa v týchto zemepisných šírkach nezatepľujú, preto sme to museli vymyslieť tak, aby vetranie fungovalo vo veľkom teple a vlhku.“

Pri návrhu sa museli rešpektovať aj výškové zónovanie – architektúra nesmie byť vyššia ako palma –, ako aj zásady o ochrane pásma pri mori.

Pri návrhu sa museli rešpektovať aj výškové zónovanie – architektúra nesmie byť vyššia ako palma –, ako aj zásady o ochrane pásma pri mori.

V spolupráci s domácim architektom Thusarom Waidyasekarom sa v súčasnosti pripravuje realizačný projekt, podľa ktorého by sa malo začať stavať začiatkom budúceho roka. Ak nenastanú nepredvídané okolnosti, rezort by mal byť dokončený maximálne do roka a pol.

REZORT ONE ELEVEN, SRÍ LANKA

Miesto: Tangalle, Srí Lanka
Investor: FPD Corporation
Architekt: KOSI architekti, s. r. o.
Predpokladaná investícia: 7,5 mil. €
Začiatok výstavby: 2016
Ukončenie výstavby: 2017
Plocha pozemku: 19 616,94 m2

Na situácii sú všetky súčasti rezortu One Eleven na Srí Lanke.

Hlavné súčasti rezortu

Hotel (spolu 22 izieb, 44 hostí) – zastavaná plocha: 1 442 m2
Ajurvédske spa – zastavaná plocha: 771,36 m2
Joga Pavilón – zastavaná plocha: 283,5 m2
Reštaurácia – zastavaná plocha: 670,45 m2
Zázemie rezortu: kancelárie, šatne, skladovacie priestory, práčovňa, miestnosť prvej pomoci, ubytovanie zamestnancov, jedáleň, 8 víl (6 víl v alternatívnom riešení rezortu)
Vonkajšie plochy, prvky, záhrady

Na situácii sú všetky súčasti rezortu One Eleven na Srí Lanke.

Pôdorys vily

text: Ľudovít Petránsky

VIZUALIZÁCIE, DOKUMENTÁCIA: KOSI architekti, s. r. o.

Článok bol uverejnený v časopise ASB.

KategórieSúťaže