RD Devin Bratislava interier obyvaci pokoj foto zdroj design factory (3)
Galéria(4)

Rodinný dom na Devíne, v ktorom autori nezanedbali ani najmenší detail

Domov pripravený k okamžitému užívaniu… takto znelo základné zadanie majiteľky novostavby v bratislavskej mestskej časti Devín. Výsledkom je nadčasový interiér s príjemnou atmosférou, využívajúci minimalistické prvky a základnú farebnosť v podobe zemitých odtieňov.

Dizajnér navrhol a z veľkej časti aj sám vyrobil vybavenie interiéru, ktorý bol po dokončení pripravený rovno pre nasťahovanie. Neďaleko sútoku riek Moravy a Dunaja sa v tieni zrúcaniny hradu Devín nachádza postupne sa rozrastajúca mestská časť Bratislavy.

Na novovznikajúcej ulici vyrástlo zoskupenie rodinných domov, ktoré si navzdory ich vzájomnému tesnému postaveniu zachovávajú aj dostatok súkromia. Majiteľka jednej z novostavieb zverila kompletný návrh a realizáciu interiéru svojho domu do rúk interiérových dizajnérov Branislava Mikitku a Lucie Krivej z ateliéru design-factory. A to pomerne s netradičným zadaním:

„Základnou požiadavkou klientky bolo vytvoriť domov, ktorý je po prevzatí pripravený k okamžitému a absolútnemu užívaniu. Išlo preto o úplný „full servis“. Mali sme možnosť doladiť všetko do najmenšieho detailu, a to vrátane svetiel, závesov, obrazov na stenách a ďalších súčastí interiéru,“ uvádza dizajnér.

Z hľadiska štýlu zariadenia mala klientka predstavu triezveho minimalizmu, s absenciou pohľadovo výrazných, ozdobných predmetov. Na úvodných stretnutiach si s dizajnérom odsúhlasila materiály a farebnosť a ďalej už so stopercentnou dôverou nechala Branislava Mikitku a jeho tým pracovať.

„Stavbu sme prevzali v nevídane dobrom stave – bola čistá, vymaľovaná, bez zariadení, podláh, dverí, tieniacej techniky. Mali sme tak priestor pre kompletný návrh, pri ktorom sme nemuseli brať ohľad na už inštalované zariaďovacie prvky,“ konštatuje dizajnér.

RD Devin Bratislava interier garaz foto zdroj design factory (1)
RD Devín, Bratislava. Interiér garáže | Zdroj: Design Factory

Netradičný primárny vchod

Dvojposchodový dom kombinuje sedlovú a rovnú strechu s atikou. Z juhozápadnej strany je od cesty prístupná garáž, pozdĺž ktorej vedie po pravej strane chodník ku vchodovým dverám. Aj keď tie sú bežne považované za vstupnú bránu do domu, pri tejto konkrétnej realizácii sú využívané minimálne.

„Kroky klientky dovnútra a aj von vedú cez garáž, pretože neustále využíva na prepravu auto. Garáž tak plní aj funkciu primárneho vchodu. Preto sme si dali naozaj záležať, aby tento priestor pôsobil príjemným, čistým, reprezentatívnym dojmom,“ vysvetľuje dizajnér.

Garáž je vykurovaná a je vybavená aj klimatizáciou do horúcich dní, takže sa v podstate jedná o obytnú miestnosť. Nábytok nielen do garáže vyrábal priamo dizajnér so svojim tímom. Štúdio design-factory totiž disponuje stolárskou dielňou. Nábytkové zostavy na mieru tak najskôr navrhnú, a potom aj vyrobia.

Pre nábytok na ľavej strane garáže zvolili odolný laminát v neutrálnom svetlo šedom odtieni. Na zavesenie základného náradia potom slúži jednoduchá kovová stena s háčikmi.

„Z môjho pohľadu je garáž nezanedbateľnou súčasťou kultúry bývania, preto som sa tejto úlohy zhostil naozaj rád. Majiteľke som toto riešenie odporučil z vlastnej skúsenosti a ona súhlasila – v plnej miere to zodpovedalo jej predstave o maximálnom komforte,“ dodáva Branislav Mikitka.

RD Devin Bratislava interier pokoje v patre foto zdroj design factory
RD Devin Bratislava Interiér | Zdroj: Design Factory

Orech vo veľkom aj v malom

Pri návrhu zariadenia interiéru vzal dizajnér do úvahy aj logický proces príchodu do domu. Súčasťou predsiene, do ktorej sa vstupuje cez garáž, ale aj vchodovými dverami, je totiž skladovací priestor na odloženie trvanlivých potravín. Tento vstupný priestor je vybavený veľkou vstavanou skriňou, pri výrobe ktorej si dizajnér netradične vyskúšal aj prácu čalunníka a to vo výklenku, ktorý slúži na posadenie a pohodlné prezutie topánok.

Táto miestnosť už predstavuje farebné ladenie celého interiéru – kombináciu bielej a zemitých odtieňov príjemne dopĺňa a oživuje dekor tmavého orecha.

Centrálny priestor plný vychytávok a jedinečností

Predsieň logicky vyúsťuje do centrálnej obytnej miestnosti domu, v ktorej prichádzajúcich najskôr privíta oválny jedálenský stôl z tmavého dreva so šiestimi stoličkami okolo neho, ktoré sú potiahnuté príjemnou poťahovou látkou šedého odtieňu.

Celý jedálenský kút pohľadovo oživuje netradičný luster, ktorého sklenené banky pripomínajú hravé bubliny. Súčasťou jedálne sú aj komody, ktoré prekvapia netradičnými zrkadlovými dvierkami.

Rád v návrhoch interiérov experimentujem so sklom, v našej dielni máme dokonca technológiu na jeho potlač. Vieme s využitím živice nalisovať sklo, alebo zrkadlo na nábytkové dvierka, čo sme použili aj v tomto interiéry, do ktorého tento špecifický element skvele zapadol. Jedná sa o veľmi náročnú techniku, pri ktorej je treba klásť dôraz predovšetkým na precízne lícovanie všetkých hrán,“ popisuje výrobu zrkadlových nábytkových dvierok dizajnér.

Napravo od jedálenského „kúta“ sa otvára obývacia izba s veľkou rohovou sedačkou v bielo šedom prevedení. Dve steny tohto priestoru sú tvorené zabudovanými skrinkami a policovými systémami tiež vyrobenými štúdiom design-factory na mieru. Na želanie majiteľky je potom do skrine inštalovaná klimatizácia, ktorá je ovládaná elektronicky – pri jej spustení sa súčasne otvoria dvierka, za ktorými je schovaná, a rovnaký synchrónny pohyb funguje aj pri jej vypnutí. Smart technológie sa v obývacej izbe objavujú tiež aj vo forme elektronicky ovládaných okenných závesov.

Na opačnej strane centrálneho priestoru sa nachádza kuchynská linka, ktorú taktiež stolársky riešil sám Branislav Mikitka. Dizajnovú čistotu kuchynských skriniek prevažne v bielom prevedení podčiarkuje odolná pracovná doska prechádzajúca do obkladu, ktorá je vyhotovená z umelého kameňa Meganite v dekore verne pripomínajúcom mramor. Zhodný materiál dizajnér využil tiež na jednom detaile pri schodisku, ktoré kuchyňu vizuálne oddeľuje od zbytku otvoreného priestoru.

„Schodisko do druhého nadzemného podlažia nie je vybavené klasickým zábradlím, ale je z oboch strán vymurované, pričom pravá časť slúži na oporu. Práve na jej hornú hranu sme využili svetlý umelý kameň, pod ktorý sme vložili centimeter hrubú orechovú dosku, čo vytvára efektný detail. Kameň v mramorovom dekore dodáva celému riešeniu odľahčenie,“ hovorí dizajnér a zároveň spomína na komplikácie pri realizácii samotných schodiskových stupňov

„Keď sme stavbu preberali, boli to v podstate hrubé betónové schody. Ich nášľapy sme skladali z drevených parkiet, čo bolo z hľadiska presného napojenia hrán skutočne náročné. Niektoré časti sme museli opakovane prepracovávať.“

RD Devin Bratislava interier kuchyne foto zdroj design factory
RD Devin Bratislava interier kuchyne foto zdroj design factory | Zdroj: Design Factory

Priestor pro relax

Priame schodisko ústi do úzkej svetlej chodby, ktorej biele steny ozvláštnia štvorcové farebné obrazy. Dvere najbližšie k schodisku vedú do šatne, skrz ktorú sa prechádza do hlavnej spálne. Vysoké šatňové skrine sú vybavené praktickým, manuálne sklopnými vešiakovým systémom, ktorý uľahčuje ich obsluhu.

Zariadenie spálne farebne korešponduje s celým interiérom. Jej steny sú vymaľované decentnou béžovou stierkou, k jej nepravidelnému dekoru ladí tieňovaná poťahová látka čela postele. Biele vstavané skrine pozdĺž jednej celej steny sú doplnené orechovými madlami.

Dverami oproti postele sa vchádza do súkromnej kúpeľne, v ktorej mala byť pôvodne osadená vaňa. Po rozhovore dizajnéra s majiteľkou však došlo k zmene a umiestnili sem nakoniec saunu.

„Klientka vyjadrila želanie mať doma kútik, určený na relax. Sauna sa nám po spoločnej diskusii javila ako ideálne riešenie,“ vysvetľuje zmenu dizajnér a pochvaľuje si proces jej inštalácie: „Keďže sme nemali žiadne skúsenosti s dodávateľom sáun, oslovili sme takpovediac naslepo firmu Infraline. A mali sme vo výbere šťastnú ruku. Saunu doviezli v dohodnutom čase a behom dvadsiatich minút ju zostavili na určenom mieste. Systém nevyžadoval žiadnu špeciálnu prípravu, všetko išlo ľahko a prekvapivo rýchlo.“

Vedľa sauny sa nachádza sprchový kút, na protiľahlej strane obloženej šedým nábytkovým materiálom umývadlová skrinka v tomto odtieni a toaleta. Biely doskový kúpeľňový radiátor v rohu miestnosti dodáva rovnako ako biele mramorované obklady priestoru svetlosť a pocit dizajnovej čistoty.

Ani v kúpeľni sa nešetrilo technologickými vychytávkami, napríklad v skrinke pod umývadlom sú zabudované elektrické zásuvky s fénom. Myslelo sa dokonca na taký detail, ako je odvetrávanie nábytkovej skrinky určenej na skladovanie saponátov.

Horné poschodie však ponúka ešte ďalšie priestory na  užívanie. Okrem pracovne sa tu nachádza tiež hosťovská izba. Tieto miestnosti sú otvorené až po krov a tak vytvárajú pocit veľkého vzdušného priestoru. Pretože ich zariadenie farebne zodpovedá celému interiéru, dizajnér miestnosti oživil nábytkovými skrinkami v svetlo béžovom dekore s pozlátenými hranami a efektnými zvislo frézovanými dvierkami. Tieto dve izby využívajú druhú, menšiu kúpeľňu na tomto poschodí. Z chodby sú prístupné tiež dve strešné terasy, jedna orientovaná na severozápad a druhá opačným juhovýchodným smerom.

RD Devin Bratislava interier obyvaci pokoj foto zdroj design factory (3)
RD Devin Bratislava interier garaz foto zdroj design factory (1)
RD Devin Bratislava interier pokoje v patre foto zdroj design factory
RD Devin Bratislava interier kuchyne foto zdroj design factory

Rodinný dom, Bratislava – Devín

Rok realizácie: 2020 – 2021
Celková úžitková plocha: 196,2 m2
Plocha terás: 33,4 m2
Plocha pozemku: 392 m2
Developerská firma: Apollo Group
Dizajnér: Branislav Mikitka a Lucia Krivá