Statok zrekonštruovali na modernú vilu

image 55050 25 v2

Luxusné prázdninové sídlo vzniklo rekonštrukciou bývalého statku vo francúzskom mestečku Morzine.
Architektonický ateliér JKA v spolupráci s dizajnérskym štúdiom FUGA maximálne využil pôvodnú drevenú konštrukciu domu. Doplnením moderných prvkov vznikol pôsobivý interiér. Villa Solaire tak získala modernú tvár, no vďaka využitiu tradičnej techniky spracovania dreva naďalej dokonale zapadá do svojho okolia.

Statok postavili v roku 1826 a nachádza sa v historickej časti francúzskeho mestečka, preto bolo nutné nájsť spôsob, ako dať domu nový výraz a nenarušiť pritom celkový charakter miesta. Architekti sa rozhodli celý objekt obložiť smrekovými latami, ktoré im miestny stolár upravil klasickou technikou dekoratívneho vyrezávania.

Jednoduchý moderný vzor vybrali tak, aby obloženie pripomínalo nepravidelné laty tradičnej stodoly. Aby zachovali jednotnosť plášťa, prekryli latami aj okná, takže svetlo preniká dovnútra iba cez prierezy medzi latami.

Vila je navrhnutá pre 16 návštevníkov. Spálne a kúpeľne sú ukryté v štyroch murovaných blokoch umiestnených v rohoch budovy. Vďaka tomu môžu cenný centrálny priestor využívať všetci návštevníci. Slúži ako jedáleň, obývačka aj salónik zároveň.

Jednotlivé funkcie sú pritom oddelené iba pocitovo, prípadne rozdielnymi úrovňami podlahy. Drevené prvky konštrukcie sú priznané v maximálnej možnej miere. Architekti im nechali prirodzenú farbu. Ako základný materiál interiéru si vybrali drevo. Aby vyniklo, ladili nábytok do odtieňov sivej a čiernej.

Všetko technické vybavenie domu je ukryté v suteréne. Tam sa našlo aj miesto na saunu, masážne stoly a vnútorný bazén.

Autor: JKA: Jérémie Koempgen Architecture + FUGA: J.Aich & M.Recordon designers
JKA – www.jkarchitecture.fr
FUGA – www.fugadesign.fr
Klient: Súkromná osoba
Plocha: 620 m2
Náklady: 1 100 000 eur bez DPH
Dokončenie: január 2012

Veronika Benešová

Zdroj: JKA
Foto: Julien Lanoo, Jérôme-Aich