Ošarpanú kaplnku premenili na moderné sídlo

image 77513 25 v2

Chátrajúcu kaplnku majitelia objavili v nádhernej lokalite – neďaleko slávneho vodopádu High Force Waterfall, v srdci prírody, kúsok od Teesdaleského lesa. Pozoruhodné výhľady a rozprávkovo krásne okolie predurčili túto nevyužitú stavbu na to, aby sa v rukách renomovaných švajčiarskych architektov zo štúdia Evolution Design premenila na očarujúce dovolenkové sídlo.

Vzhľadom na stav budovy bolo potrebné spraviť prvotné opatrenia a až potom premyslieť interiérové riešenie. Niekoľkoročná neobývanosť a nevyužívanosť stavby sa na nej zreteľne podpísali. Budova bola podmytá vodou, navlhnutá, interiér z veľkej časti zničený vplyvom vlhkosti, silného vetra a dažďa, ktoré sú pre oblasť typické, a najmä preto, lebo o nehnuteľnosť sa dlhé roky nikto nestaral. Strešná krytina bola narušená a strešná konštrukcia tiež potrebovala obnovu.

Pôvodná stavba teda priniesla nielen interiérové, ale aj konštrukčné výzvy, s ktorými sa bolo treba prácne popasovať. Po generálnej rekonštrukcii stavby sa tím architektov mohol rozhodnúť pre vnútorné rozčlenenie a interiérové dizajnovanie nového príbytku. Určujúcou časťou priestoru sa pre architektov stali nádherné rozmerné gotické okná, ktoré chceli za každú cenu ponechať v pôvodnom tvare a vyhotovení, pretože priestoru poskytovali štedrý objem denného svetla a zároveň zabezpečovali originálnu atmosféru historickej stavby.

Oknám teda prispôsobili aj prístavbu poschodia, ktoré umiestnili tak, aby nemuseli pozmeniť umiestnenie či tvar žiadneho okna. Nové poschodie je teda čiastočným podkrovím, ktoré presvetlili novými stropnými oknami a umiestnili do jeho priestoru tri spálne a dve kúpeľne. Podkrovie sa nachádza iba v určitej časti priestoru, zvyšná časť ostala v otvorenej plnej výške, pričom stropné trámy architekti odhalili a pod nimi umiestnili priestrannú kuchyňu a jedáleň. V časti, nad ktorú nadstavili podkrovie, sa rozhodli vytvoriť obývačku, študovňu, ešte jednu spálňu a kúpeľňu.

Interiér je ladený v sviežich bledých odtieňoch, ktoré sa vhodne dopĺňajú s odhaleným drevom, výraznými vzormi a dekoráciami napríklad v podobe čelnej steny kuchyne či vo forme výrazného pop-art obrazu v obývacej časti. Napriek modernému vybaveniu si interiér zachováva svoje historické črty, ktoré sú najviac badateľné na prízemí – jedálenská časť, konferenčný stolík, kúpeľňa, veľké zrkadlo či klavír.

Majestátny objem priestoru, najmä v kuchynsko-jedálenskej časti, získava svoju hĺbku prostredníctvom priznaných trámov a množstva okien, cez ktoré dnu prúdi nezanedbateľný objem prirodzeného svetla.  Rekonštrukcia stavby a následná realizácia interiéru prebehla s ohľadom na historické a prírodné danosti lokality, preto nové dovolenkové sídlo pôsobí mimoriadne príjemným a prirodzeným dojmom.

Prehľad:

  • Architekt: Evolution Design
  • Lokalita: Forest-in-Teesdale, Barnard Castle, County Durham DL12, UK
  • Realizácia: 2015
  • Projektový manažment: Lee Darvill Archtecture
  • Stavebný inžinier: Bleasdale Wand
  • Realizátor: Francis W Construction

text: Anna Martausová
foto: Evolution Design
zdroj: archdaily.com