Partner sekcie:
  • PRESBETON
  • SAUTER

Nenáročný rodinný dom v štýle vidieckej stodoly

image 82042 25 v1

Architekti zo slovinského ateliéru Scapelab experimentovali pri návrhu rodinného domu vo vidieckej oblasti Kropa. Obdĺžnikový pôdorys a jednoduchá sedlová strecha vytvárajú na prvý pohľad dojem poľnohospodárskeho objektu. Zdanie však v tomto prípade klame a v skutočnosti ide o rodinný dom so zámerne zvolenými jednoduchými tvarmi, čomu zodpovedá aj názov projektu – Simple house (Jednoduchý dom).

Vzhľad domu bol navrhnutý ako moderný odraz tradičnej farmárskej výstavby v okolí. Takáto minimalistická forma je však obalená v modernej fasáde, ktorá ako tienidlo zakrýva všetky dvere, okná a balkóny. Tento plášť ale nie je fixný, a keď je to potrebné, odhaľuje práve okná alebo dvere na terasy. Bráni teda pohľadu do interiéru, avšak prepúšťa dosť slnečného svetla a umožňuje výhľad do okolia, čím výrazne zvyšuje úroveň súkromia obyvateľov.

Zvolené jednoduché tvary súvisia s tradičnými farmárskymi usadlosťami v okolí.

Dom je vytvorený z drevených prefabrikovaných rámov.

NEPREHLIADNITE

REKONŠTRUKCIA VIDIECKEJ CHALUPY PRE VIACERÉ GENERÁCIE

Všetky otvory (dvere, okná) sú pokryté dreveným plášťom, ktorý slúži ako tienidlo.

Z materiálového hľadiska je fasáda vytvorená z horizontálne uložených drevených hranolov, pričom na východnej a západnej strane sú takmer z polovice zakryté pozinkovaným oplechovaním, pokračujúcim na streche. Zvislé spoje plechov spolu s vodorovným uložením hranolov na fasáde vytvárajú lineárnu štruktúru obálky domu. Materiály boli vybrané a upravené tak, aby vyžadovali čo najmenšiu pozornosť pri budúcej údržbe. Konštrukcia domu je zhotovená z prefabrikovaných drevených rámov, vďaka čomu bola výstavba pomerne rýchla a dosiahli sa dobré tepelnotechnické vlastnosti domu. Tie v kombinácii so solárnymi kolektormi na ohrev vody, umiestnenými na streche, znižujú celkovú ekologickú stopu.

Na južnej a severnej strane sa nachádzajú terasy, ktoré majitelia používajú podľa ročného obdobia. V zime využívajú južnú terasu a v lete sa skryjú v tieni severnej terasy.

Napriek drevenému plášťu domu, ktorý čiastočne bráni prieniku slnečného svetla, je interiér veľmi dobre presvetlený.

NEPREHLIADNITE

VIDIECKY RODINNÝ DOM

Lineárny vzhľad domu vznikol použitím vodorovných drevených hranolov a zvislých spojov oplechovania strechy.

Vnútorné miestnosti sú navrhnuté tak, aby boli medzi sebou priamo prepojené a nevznikali chodby, ktoré by inak zaberali priestor. Výnimkou je malá predsieň pri vstupe, ktorá by určite chýbala. Rozdelenie miestností na poschodia je riešené tradičným spôsobom. Na prízemí sa nachádzajú spoločenské miestnosti – obývacia izba, kuchyňa, jedáleň, terasy a kúpeľňa s WC – a na poschodí je priestranná spálňa a detské izby.

Drevené tienidlá sa dajú v prípade potreby odokryť na dôležitých miestach, ako sú okná a dvere.

NEPREHLIADNITE

SVOJPOMOCNÁ REKONŠTRUKCIA STAREJ STODOLY

Strecha je pokrytá pozinkovaným plechom a je kvalitne zvukovo odizolovaná. Za daždivého počasia by totiž mohla byť zdrojom hluku.

Na poschodí, nad terasami, sa nachádzajú skryté balkóny, ktoré sa môžu len čiastočne odhaliť.

Napriek tomu, že stavba nie je v porovnaní s nízkoenergetickými domami tak technologicky vybavená, má veľmi nízke celoročné náklady na energie.

Architekti zo Scapelab ukázali svoju výstrednosť aj netradičným projektom rodinného domu z roku 2012

Text: Peter Rypák
Foto: Scapelab

Komentáre