asb.sk - Odborný portál pre profesionálov v oblasti stavebníctva
Partneri sekcie

Svojpomocná rekonštrukcia starej stodoly

16.04.2017

Stopäťdesiatročná stodola poslúžila ako základ pre úplne nový, od svojej staršej kolegyne nezávislý dom. Výsledná rekonštrukcia má preto hneď niekoľko predností – využitie existujúcej stavby, zaujímavé architektonické riešenie a príjemné pôsobenie použitých materiálov.

Dom pre štvorčlennú rodinu bol navrhnutý ako vstavba do nevyužívanej hospodárskej budovy situovanej v centre rozsiahleho pozemku. Snahou autorov rekonštrukcie, architektov Jana Formana a Michala Schwarza, bolo „využiť, ale zachovať špecifický priestor starej stodoly“. Tým, že nový dom bol vstavaný úplne nezávisle do vnútorného priestoru objektu, zostali zachované charakteristické znaky pôvodnej stavby – veľkosť priestoru, výška, priehľad do krovu a použité materiály, súčasne však získali novú funkciu.

Stodola – pôvodný stav

Stodola – pôvodný stav

Odstup novej fasády do vnútra pôvodného pôdorysu chráni nový objekt pred poveternostnými vplyvmi, voľný priestor medzi stĺpmi majitelia využili ako malú terasu

Odstup novej fasády do vnútra pôvodného pôdorysu chráni nový objekt pred poveternostnými vplyvmi, voľný priestor medzi stĺpmi majitelia využili ako malú terasu

Kameň a drevo– kombinácia, ktorá nesklame

Pôvodná stodola bola postavená zo zmiešaného kamenného muriva. Rekonštrukciou sa odstránili prístavky a čiastočne aj výmurovky medzi mohutnými nosnými stĺpmi, ktoré boli následne staticky fixované tiahlami. Pôvodné tehlami vymurované štíty boli odstránené a nahradilo ich horizontálne latkovanie. Otvor v západnom štíte bol vystužený oceľovou rozperou. Ľahká drevená konštrukcia nového domu spolu so začlenením dreva do konštrukcie pôvodného objektu vytvorila citlivý kontrast s masívnymi kamennými stenami.

Rekonštrukcia objektu v modeli

Pôdorys domu je zložený z dvoch vzájomne kolmých hranolov. Jeden je do stodoly zabudovaný ako samostatné teleso, druhý, dvojposchodový, je akoby vysunutý zvonka z pôvodného objektu. V ďalšom z nich, umiestnenom vnútri stodoly, je situovaný denný obytný priestor s kuchyňou a jedálňou, na severnej strane je k nemu v pravom uhle pripojený pôdorysne menší dvojpodlažný objekt so spálňami.

Na severnej strane stodoly je k vnútornému hranolu v pravom uhle pripojený pôdorysne menší dvojpodlažný objekt so spálňami

Na severnej strane stodoly je k vnútornému hranolu v pravom uhle pripojený pôdorysne menší dvojpodlažný objekt so spálňami

Praktické a funkčné dispozície

Do domu sa vchádza hlavným vchodom z východnej strany cez kryté priedomie. Dispozične je rozdelený na dennú a oddychovú zónu, ktoré oddeľuje chodba so šatníkom. V dennej zóne sa nachádza obytný priestor, kde je pri severnej stene umiestnený kuchynský kút s jedálenským stolom, na pokračujúcu obývaciu časť nadväzuje terasa pod západným štítom a opticky tak spája interiér so záhradou. V prízemnej oddychovej časti je spálňa rodičov so šatňou a kúpeľňou, ďalej sklad a hosťovská izba.

Interiér je vzdušný a príjemný

Súčasťou obytného priestoru je jednoramenné schodisko vedúce na poschodie, kde sú detské izby, kúpeľňa a práčovňa. Z chodby a kúpeľne sa dá vyjsť na pochôdznu strechu nad prízemím. Pri východnom štíte v prízemí sa nachádza kotolňa, prístupná z priedomia.

Svojpomocná rekonštrukcia

Silné kamenné stĺpy a odstup novej fasády do vnútra pôvodného pôdorysu chránia nový objekt pred poveternostnými vplyvmi, zabezpečujú dostatočné zatienenie interiéru pred slnečnými lúčmi a tiež vytvárajú príjemný pocit intimity. Okno na strope obývacej izby odkrýva priehľad do otvoreného priestoru krovu.

Pohľad na strop vstavby pod otvoreným krovom stodoly

Slovo architektov: Stavba bola z veľkej časti realizovaná svojpomocne. Nad zhotovením jednotlivých detailov sme síce nemali dostatočnú kontrolu, skúsenosti a cit však stavebníka viedli väčšinou správnym smerom. Zariadenie interiéru nebolo súčasťou projektu.

Pri východnom štíte v prízemí sa nachádza kotolňa prístupná z priedomia

Stavba: Rekonštrukcia stodoly – vstavba rodinného domu
Autori: Jan Forman, Michal Schwarz, www.michalschwarz.cz
Projekt: 2003 – 2006
Parcela: 4 300 m2
Zastavaná plocha – vstavba: 125 m2
Zastavaná plocha – stodola: 170 m2

Technické údaje:
Konštrukcia: sendvičové panely systému K-KONTROL pre konštrukciu stien a strop na železobetónovej základovejdoske
Kúrenie: teplovodný kotol na spaľovanie dreva, záložný elektrokotol, akumulačný zásobník (1 000 l), podlahové teplovodné kúrenie
Výplne otvorov: drevené eurookná
Podlahy: marmoleum, keramické dlažby, smrekovcový masív

Text bol pripravený s využitím materiálov autorov rekonštrukcie.
Foto: Archív autorov
Text: Dana D. Daňková

Neprehliadnite na asb.sk
Rekonštrukcia vidieckeho domu v Jabloňovciach
Dom pod dubom z masívnych drevených panelov
Rekonštrukcia malého bytu so škandinávskym šarmom

Z nenápadnej drevenice urobili očarujúci víkendový dom

Komentáre

Prepíšte text z obrázku do poľa. Ak nedokážete text rozoznať, kliknite na obrázok.

Ďalšie z JAGA GROUP