Majitelia nechceli starú chalupu zbúrať

image 95676 25 v3

Kate a Grant vlastnia chatu blízko pláže v Lorne. Keď bolo potrebné rozšíriť ju a zvýšiť komfort bývania, napríklad i lepším výhľadom na oceán, premýšľali, ako získať moderné bývanie, ale zachovať pôvodný dom – jeho genius loci i doklad svojej minulosti. 

Nechceli ísť cestou svojich susedov, ktorí nahradili pôvodné chaty novostavbami, a to ani v prípade, že by demolácia starého a stavba nového domu boli ekonomickejšie než renovácia „starej búdy“. K chate majú totiž citový vzťah a vidia v nej i kultúrne dedičstvo spoločnosti.

Malý dom ako symbol

V povojnovom období totiž mnoho Austrálčanov túžilo po chate, kde nemuseli toľko dbať na konvencie, ale mohli sa prejaviť vo svojej individualite, kde mohli byť sami sebou. Bohužiaľ, dnes tieto miesta miznú, jednoduché domčeky sa nahrádzajú veľkými nesúrodými haciendami. Kate s Grantom sa však nechceli pripojiť k pomalej erózii kolektívnej kultúrnej pamäti daného miesta, pretože v tomto procese vidia nebezpečenstvo straty sociálnej a emočnej rozmanitosti každého človeka. Aj preto oslovili architektov z ateliéru Austin Maynard Architects, ktorí, ak je to možné, pri rekonštrukciách vo svojich projektoch zachovávajú a rešpektujú existujúce stavby. 

Dorman House je vlastne citlivo vytvorený drevený box, skonštruovaný tak, aby budil dojem levitujúceho objektu nad pôvodnou stavbou. Na rozdiel od susedných stavieb bol navrhnutý tak, aby pôsobením počasia jeho fasáda postupne zosivela a aby sa dom vďaka tomu viac včlenil do okolitej krajiny, do buša.

V jednoduchosti je krása

Predĺžený vyvýšený kubus sedí na vrchole ťažkej drevenej konštrukcie zo stĺpikov a nosníkov. V útrobách skrýva kuchyňu, jedáleň a obývačku. Vstup z prízemia vedie po točitom schodisku. Horná nadstavba je zasklená a poskytuje tak nádherné výhľady do širokého okolia. Ako ľahký obvodový plášť časti prízemia zvolili polykarbonát, ktorý prepúšťa do priestoru dostatok jemného filtrovaného svetla. Možno tu pracovať, variť či vykonávať iné činnosti bez oslnenia nadbytkom svetla. Steny z ľahkého plastu súčasne nenarúšajú štýl vnútorných priestorov ďalšími materiálmi, ktoré by menili ich vzhľad či vlastnosti. 

Hoci si klient želal zachovať chatu v pôvodnom štýle, s ktorým sa stotožňuje, súčasne chcel vytvoriť priestor, ktorý sa nezameriava iba na vzhľad. Možno by bolo ľahšie obložiť steny bielym sadrokartónom a vytvoriť podhľady so vstavaným osvetlením, architekt však majiteľom namiesto toho ponúkol do detailu premyslené bývanie, vyžarujúce teplo a pokoj. Pôvodný plážový dom tak zostal bez výraznejších zmien, došlo len k drobným dispozičným úpravám. Projekt bol navrhnutý tak, aby pôvab a charakter povojnovej chaty zostal zachovaný. Nový obytný priestor na poschodí je síce čiastočne predsunutý cez hrebeňovú líniu pôvodnej stavby, ale nepôsobí výrazne ani dominantne.

Udržateľnosť

Jednou zo základných čŕt projektov architektonického ateliéru je udržateľnosť. Na prvom mieste je vždy snaha maximalizovať využitie skla. A to nielen pre výhľady, ktoré stavba a prostredie ponúkajú, ale aj pre tepelné zisky. Vzhľadom na charakter miestnej klímy smeruje väčšina zasklených plôch tohto plážového domu na sever a sú v nich osadené izolačné dvojsklá. Previs nad oknami zatieni letné slnko a súčasne umožní optimálne tepelné zisky v zime. Toto opatrenie spolu s aktívnym riadením tienenia a pasívnou ventiláciou významne znižujú nároky na vykurovanie i chladenie objektu.

Dažďová voda sa zhromažďuje v nádrži a využíva sa na splachovanie toalety a zalievanie záhrady. Keď to bolo možné, materiál i vybavenie sa nakúpili v miestnych obchodoch.

Samozrejme, najudržateľnejším aspektom projektu je zachovanie pôvodného objektu a jeho revitalizácia. Je totiž nepodstatné, do akej miery bude udržateľný nový dom, keď bol zbúraný ten existujúci, ktorého uhlíková stopa bude existovať v životnom prostredí ešte dlho.

Základné informácie

Autor: Austin Maynard Architects www.maynardarchitects.com
Projektový tím: Andrew Maynard, Mark Austin, Natalie Miles

Podlahová plocha: 484 m2
Pôvodná plocha: 67m2
Pridaná plocha: 96 m2
Celková plocha: 224 m2
Realizácia: december 2015
Staviteľ: Spence Construction
Inžinier: Robin Bliem & Associates

Foto: Peter Bennetts
Text: Daniela Bartošová